Depresia este o afecțiune ce îți poate da peste cap sănătatea emoțională, mentală și comportamentul, având simptome diferite, de la caz, la caz. Însă, pe lângă suferința psihică, mai sunt și efectele depresiei asupra organismului, pe care ți le explicăm imediat.
Din fericire, depresia poate fi tratată, dar nu este o treabă ușoară, pentru că efectele depresiei asupra organismului și starea psihică îngreunesc vindecarea. Primul pas spre eliberare este acceptarea problemei și găsirea soluțiilor care te pot scoate din umbra suferinței.
Depresia ne influențează emoțiile și gândurile, dar există și efecte de natură fizică, acestea perturbând buna funcționare a sistemelor din organism.
Afectează apetitul
Una dintre consecințele instalării depresiei este dezechilibrarea apetitului. Există persoane care își gestionează anumite traume sau stări emoționale cu ajutorul mâncatului în exces, lucru care poate duce la acumularea kilogramelor și, ulterior, la apariția unor boli cauzate de obezitate. Dar, există și o categorie de persoane care, odată cu instalarea simptomelor de depresie, refuză să mai mănânce, fapt care cauzează crampe, ulcer sau alte probleme ale sistemului digestiv.
Efectele depresiei asupra sistemului cardiovascular
Stresul, anxietatea și depresia sunt stări și emoții în strânsă legătură, iar hormonii produși în timpul situațiilor stresante accelerează ritmul inimii, iar vasele sangvine se îngustează. Toate aceste lucruri funcționează asemenea pieselor de domino și mențin întregul organism într-o stare continuă de alarmă. Oamenii de știință de la Harvard au demonstrat că depresia este un factor mai dăunător decât fumatul, presiunea arterială ridicată sau nivelul mare de colesterol, atunci când sunt analizate cauzele bolilor cardiovasculare, sporind și șansele de a suferi un atac de cord.
Schimbări la nivelul activității creierului
Această afecțiune are puterea de a influența și anumite schimbări de ordin neurologic, acestea rezultând în dezechilibre la nivel mental, emoțional și fizic. Efectele asupra procesului de eliminare a unor neurotransmițători, precum serotonina, duc, în timp, la insomnii și oboseală cronică.
Slăbirea sistemul imunitar
O altă consecință directă a instalării depresiei este afectarea sistemului imunitar, lucru cauzat de scăderea producției de limfocite de tip T, care susțin protecția organismului de agenții cancerigeni. În plus, un sistem imunitar slăbit este mai susceptibil la inflamațiile din organism, care pot duce la artrită sau astm.
Nivelul glucozei din sânge
Printre efectele depresiei asupra organismului se numără și hipoglicemia – când producția hormonului cortizol este afectată, în organism se produce reacția de hipoglicemie, care poate declanșa boli la rinichi sau hipertensiune.
Foto: Arhiva ELLE