Premierul Ludovic Orban a făcut câteva precizări cu privire la datele pe care patronii de terase trebuie să le ceară clienților.
De la 1 iunie a început o nouă etapă de relaxare a restricțiilor impuse de autorități, iar asta a implicat printre altele și redeschiderea teraselor. Dar conform legii, reprezentanții teraselor vor trebui acum să ceară clienților date de identificare precum numele și numărul de telefon. Faptul că unii dintre aceștia au cerut și CNP-ul a stârnit o serie de controverse.
Referitor la acest aspect, premierul Ludovic Orban a făcut câteva precizări într-o emisiune televizată la Digi24: „Rațiunea acestei măsuri a fost foarte simplă: din cauză că se adună foarte mulți oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poți să consulți bazele de date ca să știi care sunt persoanele care există cu risc de infectare”.
Cu toate astea, noile norme impuse patronilor de terase i-au băgat pe aceștia în ceață, pentru că ridică o serie de probleme. Una dintre acestea este faptul că colectarea datelor personale într-un registru contravine normelor GDPR. Avocatul Codrin Țarălungă a declarat pentru Mediafax că acestă măsură este „excesivă şi complet împotriva principiilor GDPR. Pentru ca oamenii să îşi poată încredinţa datele au nevoie de informări corecte cu privire la prelucrare şi garanţii. Terasele nu au şi nu pot implementa în scurt timp aceste măsuri”.
CONȚINUT VIDEO ELLEAvocatul a mai vorbit și despre triajul observațional pe care ar trebui să-l practice angajații teraselor – cu alte cuvinte, să le interzică accesul celor pe care îi consideră bolnavi. „O noţiune bizară (…) care, pe de o parte, nu explică ce specialitate califică o persoană să facă un astfel de triaj (un medic şi-ar da seama dacă tuşitul excesiv este rezultatul fumatului excesiv sau al unei boli respiratorii; un ospătar nu are această calificare)”, a declarat Codrin Țarălungă.
Foto: Shutterstock