E la moda sa mananci orez, sa bei ceai, sa meditezi

Odinioara vindecarea cu plante si stari de transa se numea vrajitorie. Astazi pina si cei mai sceptici dintre sceptici au inceput sa o numeasca medicina. Mai exact, medicina chineza.

E la moda sa mananci orez, sa bei ceai, sa meditezi

Los Angeles e capitala sanatatii si a celor obsedati de frumusete. Acesta e deja un fapt recunoscut. Orice planta miraculoasa, tratament exclusiv sau exercitiu fizic nou aparut sint imediat adoptate de vedetele hollywoodiene si ridicate la rang de moda. De aici curentul ajunge in New York si apoi in Europa. Asa s-a intimplat si cu aerobicul, cu fitness-ul sau cu suplimentele nutritive.

Medicina chineza e ultima „descoperire sosita de peste Ocean, unde toata lumea e adepta Orientului. Chiar si Al Gore. Cei mai „fashionable people au renuntat definitiv la baruri, maninca orez cu vegetale si sorb fericiti ceai verde, in timp ce contempla destinul universal. „Medicina chineza iti modifica intreaga personalitate. Realizezi dintr-o data ca propriul corp e responsabilitatea ta si inveti sa-l tratezi corect, sa-l respecti, sa-ti asculti instinctele. In final intelegi ca esti propriu-ti vindecator. Cam asa suna declaratiile unanime ale celor proaspat convertiti.

Exista o intreaga generatie care s-a convertit la Tao, devenind peste noapte adepta artelor martiale, a spiritualitatii orientale si mai ales a ceaiurilor chinezesti, a acupuncturii si a minunatei forte Qi. Baza teoretica a medicinei chineze a fost stabilita acum doua milenii. Fiecare fiinta umana e un univers in miniatura. Asa cum natura e facuta din aer, apa, pamint, corpul uman e facut din Qi, apa si singe. Qi e forta care ne anima si ne da capacitatea de miscare, de gindire, de simtire. Ea circula in corp prin niste canale care leaga intre ele toate organele. Atit timp cit aceasta forta curge linistit, omul e sanatos. Orice dezechilibru inseamna boala.

Obiectul medicinei chineze e asadar persoana, nu boala, iar scopul ei e restabilirea armoniei. Exista mai multe modalitati de diagnosticare. Inainte de toate se asculta vocea si respiratia pacientului. Acestea oglindesc starea de sanatate a plaminilor. O voce puternica indica un flux Qi sa­natos, o voce moale, dimpotriva, tradeaza o deficienta Qi. Orice problema de vorbire sau o respiratie stinsa se traduc ca o disfunctie a inimii sau ficatului. Urmeaza diagnosticarea pulsului, la incheietura miinii, in trei puncte distincte, la trei presiuni diferite (in total noua). Combinatia rezultatelor duce la diagnosticarea problemei.

Exista 28 de calitati de puls, iar citirea lor nu poate fi facuta decit de un initiat. Diagnosticul vizual e o metoda care da­teaza din anii 300-500 inaintea erei noas­tre. Pacientul e studiat in amanunt, din cap pina in picioare. Se tine cont de for­ma corpului, postura, culoarea fetei, fiecare in parte tradind o anume disfunctie. De exemplu, o problema cardiaca se reflecta in zona fruntii, iar functionarea rinichilor se citeste pe barbie. Cele mai multe detalii se obtin din studierea ochilor si irisului. Urmeaza diagnosticarea limbii, dublata de un interviu foarte amanuntit care trebuie sa dea toate detaliile despre pacient.

Rezultatele sint interpretate si se recomanda un tratament, conceput anume pentru persoana respectiva. El poate include acupunctura, concentrate de plante, dieta, masaj, exercitii fizice.

Prima metoda de tratament care a cucerit Vestul a fost acupunctura, multumita lui Richard Nixon care a descoperit beneficiile ei in timpul unei vizite in China in anii ‘70. Astfel au aparut in Ameri­ca primele cabinete medicale unde „se in­fig ace in oameni pentru a-i vindeca. De a­tunci ele s-au raspindit intr-atit, incit astazi ori­cine isi poate lua cele noua pulsuri, poate scoate limba pentru a fi diagnosticata si poate cere sa i se infiga ace in spate, chiar in cabinetele de medi­cina alopata. Tot mai multi medici genera­listi recomanda sau practica acupunctura in forma cea mai sim­pla, care se poate invata in cursuri de citeva sap­tamini. Exista insa si o metoda tra­ditionala, practicata numai de medici supercalificati, care se invata in foarte multi ani.

Acupunctura are o istorie foarte inde­par­ta­­ta. Unii specialisti cred ca o forma mai pu­tin rafinata se practica inca din epoca de pia­tra, cind se foloseau pietre ascutite pen­tru a intepa si a drena abcesele. Conceptul insa dateaza din perioada dinasti­ei Shang. Filosofia acupuncturii traditionale e aceea de a echilibra Yin si Yang. Se pla­seaza ace in zone specifice pentru a e­libera blocajele si a spori fluxul de e­ner­gi­­e si singe catre diferiti muschi si organe. La inceput se foloseau ace din aur (pentru to­­nifiere) sau din argint (pentru calmare). As­tazi, din motive de igiena, se folosesc a­ce din otel inoxidabil.

Noah Rubinstein e unul dintre acupuncturistii celebri din Manhattan. „In punctele in care canalele vin la suprafata pielii se infig acele de acupuntura. Ele revigoreaza sau echilibreaza energia, in functie de necesitate. Odata armonia instalata, pacientul simte o senzatie de caldura si durerea dispare, explica el. Metoda e complet lipsita de durere. Senzatia pe care pacientul o simte nu depaseste intensitatea unei intepaturi de tintar.Unii pacienti declara ca in timpul unei sedinte de tratament au fost cuprinsi de o toropeala placuta. Altii sustin ca si-au simtit corpul strabatut de un curent electric, iar cei mai multi descriu experienta ca pe ceva fluid si foarte energizant. Exista 43 de afectiuni care pot fi tratate prin acupunctura. Lista lor a fost aprobata in 1980 de Organizatia Mondiala pentru Sanatate.

Actrita Daryl Hannah apeleaza la servi­ci­ile lui Rubinstein de doua ori pe sapta­mina. „E singurul lucru care ma echilibreaza mental si fizic. Anthea Turner, clienta fidela a faimosului medic Simon Cheung, crede in combinarea ceaiurilor cu acupunctura. Iar Ricky Martin declara ca n-ar putea trai fara acupuncturistul personal, care il urmeaza pretutindeni, chiar si in turnee. El e singurul care reuseste sa-i calmeze teribilele migrene ce-l chinuie.

In ultimii ani, moda a patruns si in Europa, iar acupunctura a devenit o metoda de referinta. In Anglia, in Covent Garden exista celebrul East West Herbs Shop, unde specialistii combina acupunctura cu formule pe baza de plante. O ora de tratament costa 35 de lire. Pacienti ca Emily Loyd, Helena Bonham Carter sau Emma Thompson vin aici ca vrajiti. Daca ti se pare straniu sa-ti infigi ace in diferite puncte ale corpului, afla ca exista si metode mai putin agresive, care functioneaza pe baza aceleiasi teorii a deplasarii energiei prin canale.

Una dintre ele e presopunctura, tehnica ce s-a dezvoltat acum 5000 de ani. Are aceleasi principii ca si acupunctura, dar inlocuieste acele cu presiunea si masajul. E folosita mai ales pentru tratarea accidentelor sportive, a artritei si pentru relaxare. Aceeasi tehnica e aplicata in refle­xologie, cu singura deosebire ca organis­mul e divizat in 10 zone egale, verticale. A fost practicata mai intii de indieni, chinezi si apoi de egipteni.Tot presiunea actioneaza si in Jin Shin Do, un tip de masaj cu actiune in 30 de puncte spe­cifice. Scopul lui e echilibrarea energiei Qi.

Terapia neuromusculara foloseste un concept avansat al terapiei prin presiune pentru dispersarea durerii, relaxarea musculaturii, imbunatatirea circulatiei sanguine si restabilirea echilibrului neuromuscular. Chua ka e o forma de automasaj care lu­­creaza tesutul in adincime pentru a elimi­na stresul si toxinele. O sedinta de chua ka a­re faima de a creste vitalitatea si a alunga orice urma de oboseala, mai bine decit opt ore de somn.

Cea mai raspindita forma de masaj e tuina. Tratamentul consta in serii de presiuni, tapotari si framintari, care reduc blocajele de-a lungul meridianelor, pe principiul acupuncturii. E un masaj foarte puter­nic si uneori dureros. Pentru a accelera efectul, exista uleiuri e­sentiale care trebuie aplicate prin masaj in anumite zo­­ne reflexe, plus spray-uri, amestecuri, luminari parfumate, toate facute anume pen­tru a alunga durerea. „Mirosul cre­ea­za memorie, asa incit corpul reactioneaza re­flex, energia se elibereaza si disconfor­tul dispare, sustine David Wong, herbologul favorit al vedetelor new-yorkeze.

La inceput medicina chineza era ultima solutie, la care se apela atunci cind orice altceva dadea gres. Acum oamenii au inceput sa frecventeze specialistul chinez cu aceeasi dezinvoltura cu care se duc la stomatolog. Au facut din asta un obicei si deseori vin numai pentru a-si reincarca bateriile. Influenta ei s-a extins intr-atit, incit Cambridge Research Lab din Boston a organizat chiar cursuri de arte orientale (tai chi, meditatie, qigong), pentru a-i ajuta pe angajati sa se elibereze de stres.

Ideea a pornit de la un articol publicat intr-un saptaminal, care demonstra beneficiile acestor discipline. „Tai chi faciliteaza curgerea libera a Qi si are beneficii fizice, psihologice si emotionale, se spunea in articol. E un soi de meditatie in miscare, care se bazeaza pe antrenament muscular si cardiovascular. Ca urmare, corpul se incarca de energie si functioneaza in armonie. Printre adeptii declarati ai acestei arte se numara Meg Mathews, Fran Cutler si Tara Palmer-Tomkinson, care frecventeaza Kalaish Center in St. Johns Wood.

Foarte apropiat de tai chi e qigong. Fara a fi o terapie foarte trendy, e o forma rafinata de exercitii care vizeaza relaxarea totala prin miscare, respiratie, meditatie si vizualizare. Exercitiile se fac incet, iar scopul lor e dezvoltarea mobilitatii si echilibrului. Pe masura ce avanseaza, practicantii reusesc sa vizualizeze culori si chiar sa simta arome. E una din acele teh­nici misterioase care iti permit sa fii total relaxat si putin rupt de lume pentru o vreme.

Pentru cei care prefera ceva mai aerobic, a aparut o noua varianta de arte martiale. Tae-bo e un amestec de tae kwon do, aerobic si kick boxing. Printre fanii lui se numara Pamela Anderson Lee, Goldie Hawn, Calista Flockhart, Paula Abdul si Brooke Shields.

Zero balancing e o combinatie de automasaj cu streching si a prins foarte bine in Anglia. Psihocalistenics, prin respiratii si miscari imprumutate din yoga, calisthenic si arte martiale, urmareste revitalizarea organismului. Alexander technique e metoda care a ajutat-o pe Elle Macpherson sa se refaca dupa nastere. Cuprinde manevre fizice, tehnici de respiratie si meditatie.

Chiar daca la inceput plantele chi­ne­zesti erau privite ca niste ciu­da­tenii, sint foarte multi cei care acum le prefera medicamentelor. „Medicina alopata occidentala prescrie tratamente care inlatura simptomele, dar nu te vindeca niciodata. Aceste ierburi au efect cu adevarat. E un fapt demonstrat de o experienta de mii de ani, spune David Wong. Majoritatea tratamentelor cu plante folosesc formule ce incorporeaza mai multe componente: unele pentru a face formula mai eficienta, altele pentru a trata aspectele secundare ale bolii si altele pentru a anihila posibilele efecte negative ale tratamentului.

In functie de aceste calitati exista o „planta rege, o „planta mi­nis­tru, „plante secretar, care elimina toxi­nele formulei si mentin echilibrul, si „plante mesager, care canalizeaza actiunea spre organul afectat. Pentru fiecare afectiune, indiferent daca e o simpla durere de cap, o problema de piele sau de memorie, exista o reteta specifica.

Ginsengul e recunoscut pentru proprietatile energizante. Legenda spune ca planta a fost descoperita de doi frati vinatori. Surprinsi de ninsoare in munti, au ramas izolati pe toata durata iernii. Singurul lucru cu ca­re s-au hranit a fost o radacina cu gust dul­ceag, pe care au ga­sit-o in pamint. Cind s-au intors in sat, oa­menii au vazut in toa­te astea o minu­ne. Au numit rada­ci­na salvatoare „Gins, care in limba mandarina inseam­na „radacina vietii.

Dintre toate plan­tele, ceaiul verde este cel mai popular. Fani celebri ca Nicole Kidman, Cher, Tina Turner sau Elle Macpherson isi sorb cu regularitate licoarea fermecata. In Los Angeles exista un loc, „Elixir, in Be­verly Hills, unde Winona Ryder sau Courtney Love pot fi deseori vazute cufundate intr-o cana de sanatate. In California planta a devenit atit de populara, incit pudra de ceai verde este acum adaugata la sute de produse, de la indulcitori pina la produse de protectie solara. Nu numai ca e plin de vitamine, minerale si antioxidanti numiti polifenoli (care distrug radicalii liberi si reduc tensiunea arteriala), dar s-ar parea ca ceaiul verde are puterea de a preveni diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de plamini, de colon si de stomac. Se recomanda sa se bea cinci cani pe zi sau se poate consuma si sub forma de capsule.

Daca nu te simti pregatita pentru o convertire totala, dar ti-ar placea sa incerci apele estice macar cu virful piciorului, poti oricind sa inlocuiesti coca cola de la prinz cu ceai verde sau orice alt ceai chinezesc din farmacii. Si daca mai ai nevoie de alte incurajari, afla ca ceaiul verde te ajuta sa slabesti fara nici un efort.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet