Ai nascut si asta inseamna ca obligatoriu corpul tau s-a transformat intr-o ruina? Crina Alexe desfiinteaza „conspiratia mamelor sleampete”, iti dezvaluie ce cred barbatii cu adevarat despre noi si de ce-ti fac atit de bine la moral filmele frantuzesti.
Pentru mine sarcina a fost o perioada minunata, in care m-am simtit implinita, fericita si, indraznesc sa spun, binecuvintata… Ana-Maria a aparut in viata mea mai intii sub forma a doua liniute roz pe testul de sarcina, apoi a unui simbure de fasole pe ecranul ecografului, apoi a unui abdomen care se rotunjea vazind cu ochii.
Cind secretul meu a devenit secretul tuturor, lumea se uita la mine si ghicea ca am fata. Cred ca asta era un fel simpatic de a-mi spune: „Dumnezeule, arati ca naiba!'. Pentru ca exista o superstitie conform careia „fetele rapesc din frumusetea mamelor lor'. (Nu ma intrebati de ce oamenii simt nevoia sa spuna astfel de lucruri femeilor insarcinate!)
Nu stiu daca sarcina mi-a rapit ceva, dar stiu cu siguranta ce mi-a adaugat: 16 kilograme, o linie maro pe mijlocul abdomenului (care a disparut total abia la un de la nastere), niste glezne de elefant si sentimentul ca nu mai sint deloc atragatoare! Unica mea consolare in mijlocul acestui dezastru: nu eram singura femeie in aceasta situatie! Ca mine sint milioane de proaspete mamici, care se lupta cu depresia postnatala si cu imaginea noului lor corp!
Privind inapoi, va pot spune ca exista doua cai de iesire din sala de nasteri: slipul tanga sau jeansii cu banda elastica in talie. In prima categorie le includem pe Heidi Klum, Angelina & Co., adica toate acele celebritati a caror explozie gestationala si refacere rapida sint descrise cu lux de amanunte in paginile revistelor cu vedete. La polul opus, jeansii cu banda elastica in talie sint, de fapt, imaginea generica a tuturor celor care nu se mai considera femei, ci mame. Sau, cu alte cuvinte, este felul lor de a transmite lumii: „Am facut copii, deci nu mai fac sex; mi-am aruncat toti bikinii, dar in schimb mi-am cumparat o groaza de haine ieftine, fara forme, care sa-mi acopere abdomenul, sinii, soldurile si fundul!'.
Ei bine, nu sint Heidi, stiu prea bine asta, dar imi doream atit de mult sa mai port bikini! Am luat aceasta hotarire cind am iesit din casa, la o saptamina de la nastere. M-am cocotat pe cele mai inalte tocuri, am luat aparatul foto in care aveam pozele Anei-Maria si mi-am vizitat colegele din redactie. Toate mi-au spus ca am un copil superb si ca arat atit de bine! (Multumesc, fetelor, stiu ca ati vrut sa fiti dragute!) Dar, ca in povestea cu hainele imparatului, am privit adevarul drept in fata atunci cind o pustoaica mi-a oferit locul ei in metrou. Am coborit plingind la prima statie!
Cumva eram pregatita pentru acest moment, inca de cind – in timpul sarcinii – mamicile cu experienta ma prindeau pe la petreceri si ma desfatau cu povestirile lor despre epiziotomii, sini care atirna, abdomene lasate si partide de amor inexistente. Dar ceea ce era mai uimitor pentru mine: se plingeau nu numai femeile devastate vizibil de sarcina, ci si cele care aratau admirabil!
Ei bine, doamnelor, de atunci m-am gindit mult la asta – probabil prea mult! – si va pot spune ca am ajuns intr-un punct in care sint multumita de felul in care arata corpul meu post-nastere (e drept, am dat jos intr-un an toate kilogramele adunate in cele noua luni de binecuvintare!). si am alcatuit un scurt ghid, pe care cred ca-l veti gasi util. Nu va pregatiti sa aflati minuni, ci doar cum puteti trece de o perioada teribil de grea, fara sa va pierdeti respectul de sine, mintile si viata sexuala!
1. Totul e in capul vostru! Desi exista numeroase studii privind viata sexuala a femeilor dupa nastere, majoritatea se rezuma la o perioada mult prea scurta de timp. Totusi, cercetatorii americani de la Northwestern University au studiat un grup de 542 de surori gemene pentru a vedea cum le este afectata pe termen lung viata sexuala dupa nastere. Ei au descoperit ca nu exista aproape nici un factor fizic (modalitate de nastere, epiziotomie) care sa aiba impact asupra satisfactiei sexuale. Dar atunci cind au comparat cele 29 de perechi de gemene, in care una nascuse si cealalta nu (trebuie sa admitem ca e un esantion destul de restrins!), au descoperit
ceva foarte interesant: mamicile erau semnificativ mai putin multumite de viata lor sexuala , fara nici un motiv fizic evident. „Nasterea pare sa aiba un impact de durata asupra functiei sexuale, datorat mai degraba factorilor psihologici decit celor fizici, mult dupa perioada post-partum', a fost concluzia cercetatorilor. si iata cum iese la iveala adevarul despre ceea ce inseamna nasterea unui copil pentru o femeie: ravagiile asupra corpului sint incontestabil mai mici fata de cele asupra mintii! Asa ca trebuie sa combati activ fortele care conspira impotriva relatiei cu partenerul tau si a existentei tale ca fiinta umana autonoma – si prin „forte ma refer la copiii tai. Sa fii parinte cere sacrificii enorme, dar nu sacrifica in totalitate: sexul, exercitiile fizice, iesirile in oras, timpul pe care-l petreci doar tu cu tine insati, rutina ta de frumusete (cu siguranta iti vei face mai putine dusuri, dar vei avea nevoie de mai mult machiaj ca niciodata!), programarile la manichiura si cosmetica!
2. Legea lui Heidi. Legenda spune ca o femeie insarcinata a intrebat-o cindva pe Heidi Klum, regina incontestabila a revenirilor rapide pe catwalk, daca si ea va arata la fel de spectaculos precum Heidi post-bebelus. Raspunsul lui Heidi: „Habar n-am! Cum aratai inainte de a ramine insarcinata?'. Draga Heidi, ai perfecta dreptate! Cu alte cuvinte, daca esti supraponderala sau genul care nu se ridica toata ziua de pe scaun, nu te astepta ca nasterea unui copil sa faca minuni asupra siluetei tale!
Dermatologul american Dennis Gross sustine ca femeile care obisnuiesc sa se expuna excesiv in bikini la soare, inainte de a ramine insarcinate (si chiar si in timpul sarcinii), au prea putine sanse sa mai poarte vreodata acei bikini. Pielea imbatrinita de razele soarelui nu-si va mai reveni niciodata! (Totusi, avem vesti bune pentru mamicile mai putin tinere: exista un studiu care a demonstrat ca femeile mai in virsta sint mai putin predispuse sa ramina cu vergeturi dupa nastere! O posibila explicatie: un nivel mai scazut de fibre de elastina si colagen in piele, care sa cedeze in timpul sarcinii.)
3. Legea lui Heidi, partea a doua. Poate ca Heidi are o mostenire genetica de invidiat, dar ati observat probabil ca nu se lasa pe tinjala nici in timpul sarcinii. Cea mai mare greseala este sa maninci pentru doi – trebuie sa stii ca micutul tau are nevoie de foarte putin in plus pentru a se dezvolta normal, aproximativ 300 de extra-calorii pe zi ii sint suficiente! Studiile au demonstrat ca pericolul cel mai mare pentru retentia pe termen lung a kilogramelor dobindite in timpul sarcinii este chiar cistigul ponderal excesiv (adica mai mult de 12,5-16 kg). Prea multe kilograme cistigate in timpul sarcinii inseamna pina la urma si un factor de risc pentru aparitia unor complicatii medicale sau chiar un bebelus supraponderal (iar un bebelus dolofan inseamna nastere prin cezariana sau nastere vaginala dificila).
4. Gindeste ca un barbat! OK, voi fi 100% cinstita cu voi: nasterea nu e o chestie total ferita de riscuri! Urmarile fizice pot fi dintre cele mai neplacute: slabirea muschilor din zona pelviana poate cauza incontinenta. (Cezarienele reduc, dar nu elimina total riscurile; o sarcina dusa pina la termen, indiferent de modul in care se desfasoara nasterea, exercita o presiune asupra muschilor din zona.) Obezitatea, epiziotomia si instrumentarul medical (cum ar fi forcepsul sau aspiratorul) pot amplifica aceste probleme.
Dar stati linistite, doamnelor: barbatii nostri nu par sa remarce vreo diferenta sau, daca o remarca, nu pare sa le pese prea tare. Singurul studiu pe care l-am putut gasi pe aceasta tema (realizat in Turcia! Nu ca ar avea vreo importanta…) nu a evidentiat nici o asociere intre modalitatea de nastere (vaginala sau prin cezariana) si satisfactia sexuala a partenerilor nostri. De fapt, partenerii femeilor fara copii s-au plins de o viata sexuala mai putin satisfacatoare, desi diferenta era nesemnificativa.
5. Fa miscare! Dupa ce nasc, femeile tind sa abandoneze mersul la sala si activitatea fizica, intrucit au mai putin timp la dispozitie si se simt mai lipsite de energie.
Cercetatorii au descoperit insa ca, cu cit faci mai multe schimbari negative dupa nastere in stilul tau de viata, cu atit ai mai multe sanse sa ramii cu kilogramele in plus sau chiar sa cistigi in greutate. Iar o analiza a studiilor despre sarcina si revenirea la greutatea normala a concluzionat ca strategia perfecta pentru a scapa de aceste nedorite kilograme este sa combini regimul alimentar cu activitatea fizica. Femeile care au incercat sa tina doar o dieta stricta au sfirsit prin a pierde
masa musculara si nu grasime, in timp ce „sportivele' au cistigat masa musculara si au scapat de grasime. Howard Schissler, instructor de pilates din New York, spune ca yoga si pilates-ul sint foarte indicate pentru femeile care au nascut, intrucit pun in miscare muschii din zona abdominala, cei responsabili de postura si cei din zona pelviana, adica toti acei muschi atit de greu incercati in cele noua luni.
6. Priveste partea buna a lucrurilor! Am prietene care mi-au povestit ca nasterea a avut asupra lor un efect secundar cu totul neasteptat: pot ajunge la orgasm mult mai usor! (Intr-adevar, exista un studiu potrivit caruia aproximativ 15% dintre femeile chestionate au afirmat ca la sase luni dupa nastere au atins orgasmul mai repede decit inainte de a ramine insarcinate.) Evident, exista mai multe teorii care sa justifice aceasta concluzie: fluxul sanguin crescut in timpul sarcinii in zona respectiva determina o vascularizare mai bogata, care ramine permanenta dupa nastere. Sau ca toate acele intinderi si contractii modifica topografia zonelor hot, mutindu-le in pozitii mai favorabile. Indiferent de explicatiile stiintifice, trebuie sa recunoastem ca e o veste cit se poate de buna!
7. Acorda-ti timp! Se spune ca nu poti scapa de kilogramele adunate timp de noua luni decit… in alte noua luni (nu dispera daca se fac 12 sau mai multe!). O buna prietena a dezvoltat chiar regula celor trei: iti revii total abia cind cel mai mic copil al tau (in cazul ei, al treilea) a implinit trei ani. Revenirea la formele de dinainte de sarcina depinde de felul in care ai nascut si daca ai alaptat sau nu. Evident, pentru „zona aceea' e mai usor dupa cezariana, dar iti va lua mai mult sa-ti redobindesti tonusul abdominal. Iar daca alegi sa-ti hranesti copilul la sin, medicii iti recomanda sa astepti sase pina la douasprezece luni de la momentul in care ai incetat alaptarea ca sa-ti recistigi vechiul aspect. Alaptatul influenteaza activitatea hormonala, cauzeaza lipsa apetitului sexual si depresie. Dar nu te lasa descurajata: studiile au demonstrat ca revii mai repede la greutatea initiala daca alaptezi si, contrar prejudecatilor, sinii tai nu sufera din cauza asta!
8. Maturizeaza-te! Daca ai vazut vreodata o scena nud dintr-un film frantuzesc, ai observat probabil ca exista o diferenta imensa intre felul in care sint prezentate femeile, comparativ cu cele din filmele hollywoodiene. Sint mai putin tonifiate, mai voluptuoase, dar mult mai reale. Sint mai putin perfecte, dar nuditatea lor devine astfel mai intima, mai familiara. Ei bine, in ultimul timp, am ajuns sa-mi privesc corpul ca pe unul dintr-o pelicula frantuzeasca. E corpul unei femei mature. Poate ca am pierdut din tonusul adolescentin, dar sint cu mult mai sigura pe mine. Sint mama. si asta ma face sa ma simt cool & sexy.
Foto:Hepta