Dreptul dintilor la periuta – ghidul tau pentru o igiena ca la carte

Mai bine mai rar, dar corect, decat mai des si gresit. E poate cel mai important lucru de stiut despre periajul dentar. ELLE dezvaluie cateva secrete despre spalatul pe dinti.

Purtam un intreg univers la noi in cavitatea bucala, unul de-a dreptul fascinant daca ajungi sa il inveti si sa il intelegi. Stiai, de exemplu, ca gura este cel mai murdar loc al organismului uman? Daca te-ai gindit vreodata ca fundul e pe locul intii, afla ca te inselai. In saliva exista peste 600 de specii bacteriene, insumind peste 100 de mi­lioane de bacterii. Iar doar intr-un milimetru patrat de placa bacte­riana stau peste 200 de milioane de bacterii.


Asta o spun asa, intr-o incercare de reabilitare a imaginii tuturor fundurilor din lume. Sau stiai, de exemplu, ca exista dinti omologi care se cariaza in oglin­da? De parca, dupa o viata traita impreuna pe aceeasi arcada, si-ar imparti suferinta: „Pina cind caria ne va desparti’.

Poti incepe sa „te speli’ pe dinti chiar inainte de a-i avea in gura

Medicii de familie pot confirma: exista foarte multe mamici care se prezinta cu bebelusi de 10-12 luni, pe care nu i-au curatat niciodata in gura. „Profilaxia cariei dentare incepe din ultimul trimestru de sarcina’, spune dr. Raluca Craio­veanu, medic specialist ortodont. „Aceasta se realizeaza printr-o alimentatie sanatoasa, dar si prin admi­nistrarea de suplimente de fluor, insa doar dupa o consultare in prealabil a medicului dentist.’ Inainte de aparitia primului dinte, copilul trebuie curatat o data pe zi.


Operatiunea e foarte simpla: cu o bucata de tifon inmuiat in apa si infasurat pe un deget sau cu o periuta moale, speciala, se curata usor gingiile si limba, realizind astfel si un masaj local. Dr. Craioveanu recomanda ca prima vizita a copilului la medicul dentist sa aiba loc in primul an de viata, pentru indicatiile privind igiena si fluorul. Imi amintesc de stagiile petrecute la catedra de pedodontie, poate cea mai plina perioada a noastra ca viitori medici. Zilnic vedeam copilasi de toate virstele (unii inca nici nu se tineau bine pe picioare), de toate intensitatile urlatoare si de toate categoriile sociale. Dar nu va ginditi ca rujul maica-sii de pe buze sau parfumul pe care-l lasa in urma ei aveau vreo legatura cu minimul de educatie pe care trebuia sa il ofere copilului. Vorbesc in general, bineinteles. Cu exemple concrete in particular, la fel de bi­ne inteles.

Avem multe povesti de la pedo si multe lectii pe care le-am invatat. Poate cea mai importanta e aceea ca un copil copiaza foarte mult din ceea ce vede si cel mai simplu cind vrei sa-l inveti ceva e sa o faci prin puterea exemplului personal. Da, e esential sa incepem noi a ne spala pe dinti, pentru a ne putea indemna copilul sa faca la fel. Problema e ca majoritatea parintilor confunda dintii permanenti cu cei de lapte, crezind ca vor cadea. Si nu isi bat capul, cum e in cazul molarului de 6 ani. „Cu dintele asta o sa moara in gura, doamna!’, am zis de atitea ori mamelor nestiutoare. Bine, daca molarul acesta rezista pina la batrinete e o fericire, sa zic asa, insa uneori parintii trebuie speriati.


Dr. Craioveanu explica: „Ideea preconceputa cum ca dintii de lapte se schimba si, ca urmare, nu prea are importanta daca sint ingrijiti sau nu este total gresita’. Parintii sint cei raspunzatori sa spele copilul pe dinti pina la o anumita virsta. „Momentul optim in care un copil este suficient de responsabil ca sa se spele singur pe dinti ar fi acela in care acesta este capabil sa isi lege sireturile si sa scrie cursiv. Pina in acel moment, copilul trebuie ajutat sau atent supravegheat in timpul acestei operatiuni de catre un adult.’


Legat de controversa referitoare la periute manuale versus electrice, dr. Craioveanu recomanda copiilor sa foloseasca periute manuale corespunzatoare virstei lor: „Periuta electrica este utila pentru copiii mai mari, care o pot folosi cu mai multa usurinta. E bine sa aiba si un timer, fiindca in felul acesta copilul se obisnuieste sa se spele pe dinti intre 3 si 5 minute. Periajul dintilor trebuie sa se efectueze dimineata imediat dupa ce se trezeste si seara inainte de culcare, fara a mai minca sau a bea ceva dupa aceea‘.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet