Mai bine mai rar, dar corect, decat mai des si gresit. E poate cel mai important lucru de stiut despre periajul dentar. ELLE dezvaluie cateva secrete despre spalatul pe dinti.
Purtam un intreg univers la noi in cavitatea bucala, unul de-a dreptul fascinant daca ajungi sa il inveti si sa il intelegi. Stiai, de exemplu, ca gura este cel mai murdar loc al organismului uman? Daca te-ai gindit vreodata ca fundul e pe locul intii, afla ca te inselai. In saliva exista peste 600 de specii bacteriene, insumind peste 100 de milioane de bacterii. Iar doar intr-un milimetru patrat de placa bacteriana stau peste 200 de milioane de bacterii.
Asta o spun asa, intr-o incercare de reabilitare a imaginii tuturor fundurilor din lume. Sau stiai, de exemplu, ca exista dinti omologi care se cariaza in oglinda? De parca, dupa o viata traita impreuna pe aceeasi arcada, si-ar imparti suferinta: „Pina cind caria ne va desparti'.
Poti incepe sa „te speli' pe dinti chiar inainte de a-i avea in gura
Medicii de familie pot confirma: exista foarte multe mamici care se prezinta cu bebelusi de 10-12 luni, pe care nu i-au curatat niciodata in gura. „Profilaxia cariei dentare incepe din ultimul trimestru de sarcina', spune dr. Raluca Craioveanu, medic specialist ortodont. „Aceasta se realizeaza printr-o alimentatie sanatoasa, dar si prin administrarea de suplimente de fluor, insa doar dupa o consultare in prealabil a medicului dentist.' Inainte de aparitia primului dinte, copilul trebuie curatat o data pe zi.
Operatiunea e foarte simpla: cu o bucata de tifon inmuiat in apa si infasurat pe un deget sau cu o periuta moale, speciala, se curata usor gingiile si limba, realizind astfel si un masaj local. Dr. Craioveanu recomanda ca prima vizita a copilului la medicul dentist sa aiba loc in primul an de viata, pentru indicatiile privind igiena si fluorul. Imi amintesc de stagiile petrecute la catedra de pedodontie, poate cea mai plina perioada a noastra ca viitori medici. Zilnic vedeam copilasi de toate virstele (unii inca nici nu se tineau bine pe picioare), de toate intensitatile urlatoare si de toate categoriile sociale. Dar nu va ginditi ca rujul maica-sii de pe buze sau parfumul pe care-l lasa in urma ei aveau vreo legatura cu minimul de educatie pe care trebuia sa il ofere copilului. Vorbesc in general, bineinteles. Cu exemple concrete in particular, la fel de bine inteles.
Avem multe povesti de la pedo si multe lectii pe care le-am invatat. Poate cea mai importanta e aceea ca un copil copiaza foarte mult din ceea ce vede si cel mai simplu cind vrei sa-l inveti ceva e sa o faci prin puterea exemplului personal. Da, e esential sa incepem noi a ne spala pe dinti, pentru a ne putea indemna copilul sa faca la fel. Problema e ca majoritatea parintilor confunda dintii permanenti cu cei de lapte, crezind ca vor cadea. Si nu isi bat capul, cum e in cazul molarului de 6 ani. „Cu dintele asta o sa moara in gura, doamna!', am zis de atitea ori mamelor nestiutoare. Bine, daca molarul acesta rezista pina la batrinete e o fericire, sa zic asa, insa uneori parintii trebuie speriati.
Dr. Craioveanu explica: „Ideea preconceputa cum ca dintii de lapte se schimba si, ca urmare, nu prea are importanta daca sint ingrijiti sau nu este total gresita'. Parintii sint cei raspunzatori sa spele copilul pe dinti pina la o anumita virsta. „Momentul optim in care un copil este suficient de responsabil ca sa se spele singur pe dinti ar fi acela in care acesta este capabil sa isi lege sireturile si sa scrie cursiv. Pina in acel moment, copilul trebuie ajutat sau atent supravegheat in timpul acestei operatiuni de catre un adult.'
Legat de controversa referitoare la periute manuale versus electrice, dr. Craioveanu recomanda copiilor sa foloseasca periute manuale corespunzatoare virstei lor: „Periuta electrica este utila pentru copiii mai mari, care o pot folosi cu mai multa usurinta. E bine sa aiba si un timer, fiindca in felul acesta copilul se obisnuieste sa se spele pe dinti intre 3 si 5 minute. Periajul dintilor trebuie sa se efectueze dimineata imediat dupa ce se trezeste si seara inainte de culcare, fara a mai minca sau a bea ceva dupa aceea'.
Regula de aur: de la roz la alb!
Data fiind anatomia cavitatii bucale, e limpede faptul ca felul in care ne spalam pe dinti e mult mai important decit frecventa. Decit mult si prost, mai bine putin si corect. Dr. Razvan Boberis, medic dentist specialist in implantologie orala, considera ca cea mai importanta regula pentru cine vrea sa efectueze un periaj corect este „dinspre roz spre marginea dintilor! Si intotdeauna sa simtim perii si pe gingie'. Si fiindca, de cele mai multe ori, lumea se spala pe dinti „in fuga', dr. Boberis recomanda igienizarea profesionala pentru a completa igiena zilnica: „Frecventa e in functie de cazul fiecarui pacient'.
Insa e important sa intelegi ca detartrajul si periajul profesional nu albesc dintii. Efectul curatirii este bineinteles o stralucire mai intensa, dar culoarea propriu-zisa nu este influentata. Iar inainte de a lua la „puricat' fiecare zona cu tehnica specifica de periaj, permite-mi sa iti dau o veste proasta (fiindca stiu ca tu te speli pe dinti si, mai ales, ca mereu insisti pe canin, care e cel mai galben dintre toti!): caninul e un caz pierdut. Culoarea lui este cu doua tonuri mai saturata decit a tuturor celorlalti dinti. Deci nu ii poti influenta culoarea. Singurul lucru pe care il poti face e sa te lasi de tigari, cola si cafea. N-o sa ti se albeasca dintii, evident, dar macar nu se vor pata si mai tare.
Sa revenim la periaj. Daca incalci regula de la roz (gingia) la alb (dintele), risti ca prin frecatul continuu sus-jos (atit de practicat) sa introduci bacterii in santul gingival. (Vezi de ce e asa important sa ne spalam pe dinti?! Chiar si atunci cind am uitat pasta acasa sau cind s-a terminat tubul. Actiunea mecanica a periutei – chiar si singura – e foarte eficienta.) Iar filozofia nu se termina niciodata: clateste gura energic cu apa, prin miscari de presiune ale obrajilor. Nu scuipa apa printre dinti, ci las-o sa se scurga prin puterea gravitatiei, tinind gura deschisa si buzele relaxate. Altfel, o parte din bacteriile „clatite' ramin ancorate chiar la nivelul dintilor tai frontali. Dupa periaj, clateste periuta bine, scutur-o puternic si asaz-o pe suport la uscat. A o depozita intr-un mediu inchis este o mare greseala, fiindca astfel se favorizeaza inmultirea bacteriilor.
Specialistii recomanda ca fiecare persoana sa detina cel putin doua periute de dinti, pe care sa le foloseasca alternativ. Astfel, te asiguri ca se usuca si poti urmari mai bine degradarea periilor. Ca sa stii cind e vremea sa-ti schimbi periuta!
De unde incepem si unde terminam
A fost dovedit faptul ca fiecare incepe a-si peria dintii de obicei pe partea opusa membrului superior dominant. Adica: daca esti dreptace, incepi sa te speli pe dinti in partea stinga de sus, iar daca esti stingace, in partea dreapta de sus. De aceea, specialistii recomanda sa alternezi zona in care incepi periajul. S-a constatat ca, altfel, dintii de pe hemiarcada luata prima la periaj sint favorizati, frecventa proceselor carioase de aici fiind considerabil mai scazuta comparativ cu restul. Asadar, pentru a nu neglija nici o parte a gurii, incepe de fiecare data sa te speli pe dinti din alt cadran.
In legatura cu durata periajului, toti medicii recomanda intre 3 si 5 minute si folosirea inclusiv a unei clepsidre pentru masurarea acestui interval. Dar nici excesul de zel nu face bine. Prof. dr. Horia T. Dumitriu de la U.M.F. „Carol Davila' Bucuresti avertizeaza in cartea sa de parodontologie ca „periajul gingivo-dentar efectuat dupa fiecare masa, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre si apasare puternica in timp prelungit, este un periaj intempestiv, care favorizeaza retractia si traumatismul gingiei. De aceea, el recomanda pe timpul zilei clatirea energica a gurii (eu pastrez, de exemplu, la birou o apa de gura) urmata de „indepartarea resturilor alimentare cu fir de matase sau scobitori din lemn moale, profilate pentru spatiile supragingivale si actionate blind, netraumatic' ca mijloace suficiente de igienizare (pe timpul zilei, repet!), tinind cont si de autocuratirea fiziologica.
Insa periajul obligatoriu este, dupa prof. Dumitriu, cel de seara, dupa masa, inainte de culcare. Nu e bine sa exagerezi nici daca dintii tai sint sensibili. Ce poti face in acest caz este sa folosesti o pasta de dinti speciala pentru problemele tale (medicul dentist iti poate recomanda ce ti se potriveste) si sa eviti o vreme stimulii intensivi care iti provoaca durere. Si renunta la pastele pentru albit. Sint prea agresive pentru dintii sensibili si, mai ales, pentru gingii. Fiecare afectiune cu solutia ei. Vestea buna e ca dintii sensibili nu mai sint de mult tabu! Cu totii cunoastem celebrul studiu care arata ca in Romania consumul de pasta de dinti pe cap de locuitor este de un tub pe an! Uimitor, nu-i asa? E un studiu mereu actual. Adica, s-a schimbat mileniul, regimul politic si scutecul a devenit pampers, iar noi tot n-am invatat sa ne spalam pe dinti.
Cu toate acestea, dr. Boberis crede ca romanii au inceput sa aiba grija sa-si curete dintii: „Cei mai norocosi sint cei care fac periodic controale. Pe linga scaparile din tehnica de periaj, li se observa si afectiunile in stadii incipiente. Avantajul lor: este mai ieftin sa previi decit sa tratezi. Indiferent ce motivatie ai, sa te speli pe dinti e obligatoriu! Sexy, stylish, spirited si corect spalate pe dinti!
Tehnica de periaj:
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock