Cinematografele și teatrele vor fi din nou deschise în România, începând cu 1 septembrie, pentru prima oară de la instaurarea stării de urgență cauzată de epidemia de coronavirus. Decizia a fost stabilită prin Hotărârea numărul 43, adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în data de 27 august.
Conform acestei hotărâri, activitățile desfășurate în cinematografele și teatrele, instituțiile muzeale, bibliotecile, librăriile, școlile populare de artă și de meserii etc. din localitățile din România sunt reglementate prin condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății.
Hotărârea arată și că sălile de concerte, cinematografele și teatrele își vor putea desfășura activitatea la jumătate din capacitatea lor, în județele în care incidența cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
„(2) În condițiile alin. (1) organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.'
În cazul care, în anumite locuri, incidența cumulată a cazurilor trece de acest prag, autoritățile (Comitetele Județene pentru Situații de Urgență) pot restricționa sau chiar închide activitatea în sălile de concerte, cinematografele și teatrele din localitățile unde se constată depășirea incidenței. În schimb, în județele în care incidența cumulată depășește acest prag, autoritățile pot decide reluarea activităților culturale doar în anumite localități, în care incidența nu depășește pragul.
De asemenea, conform Hotărârii numărul 43, „Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.'
Citește și:
10 filme care sunt mai bune decât cărțile după care au fost ecranizate
Foto: Shutterstock