Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA și membru al comisiei care se ocupă de gestionarea virusului în țară, dă un răspuns ferm lui Donald Trump și tuturor aliaților săi care împing teoria că noul coronavirus ar fi modificat și „scăpat' dintr-un laborator din China. Specialistul a declarat pentru National Geographic că, pe baza tuturor dovezilor științifice, coronavirusul nu este făcut în laboratoarele din China.
Medic și imunolog, Fauci conduce de aproape 40 de ani NIAID și a contribuit, de-a lungul timpului, la gestionarea mai multor epidemii, incluzând-o pe cea de HIV, domeniu în care a făcut și cercetare. Una dintre cele mai respectate figuri medicale din SUA, Anthony Fauci a revenit în atenția publicului de la numirea sa ca lider în comisia care gestionează epidemia de coronavirus – poziție din care a fost nevoit deseori să contrazică opiniile nefondate ale președintelui Trump.
Una dintre principalele teme despre care doctorul Fauci a vorbit cu National Geographic a fost lansarea ipotezei că noul coronavirus ar fi fost realizat sau manipulat genetic în laboratoare din China. „Dacă ne uităm la evoluția virusului în lilieci și la ce avem acum, dovezile științifice ne indică foarte foarte puternic că virusul nu ar fi putut fi manipulat artificial, în mod voit… Totul despre evoluția virusului de-a lungul timpului ne indică faptul că acest virus a evoluat în natură și apoi a trecut de la o specie la alta.' Fauci a respins și ideea conform căreia cineva ar fi putut să recolteze virusul și să îl aducă într-un laborator, de unde acesta ar fi „scăpat'.
De asemenea, doctorul Fauci a vorbit și despre posibilitatea din ce în ce mai certă ca virusul să nu dispară peste un sezon. „Nu cred că există o șansă ca virusul să dispară. Va fi în jurul nostru și, când va avea ocazia, o să reapară.' De aceea, Fauci insistă că sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite și puternice, echipate cu suficiente paturi, ventilatoare și echipamente de protecție pentru personalul medical.
Anthony Fauci a subliniat și importanța distanțării sociale până ce numărul noilor infectări începe să scadă, în condițiile în care multe dintre state au avut de-a face cu protestatari, uneori înarmați, care au cerut redeschiderea activităților.
Imunologul și-a arătat și optimismul privind descoperirea rapidă a unui vaccin, chiar numind două dintre inițiativele care par promițătoare în acest sens. Unul dintre candidați va începe testele la scară largă la începutul verii, ceea ce ar însemna că în luna ianuarie am putea avea un vaccin viabil, într-o perioadă de timp record pentru astfel de demersuri. Este vorba despre o variantă de vaccin dezvoltată de Moderna Therapeutics din Cambridge, Massachusetts, care a avut rezultate „impresionante' în testele pe animale. Potențialul vaccin, catalogat mRNA, utilizează fragmente din materialul genetic al virusului, și nu un virus slăbit sau inactivat, pentru a construi proteinele care declanșează răspunsul imunitar al organismului. Până la această oră, nici un vaccin de tipul mRNA nu a fost aprobat pentru utilizare la oameni, dar această tehnologie, crede Fauci, e foarte promițătoare. Însă instituția pe care o conduce, NIAID, sprijină în acest moment mai multe cercetări, în eventualitatea în care primele dintre inițiative nu se vor deveni eficiente.
Întrebat despre lecțiile pe care le-au învățat imunologii din lupta cu virusul HIV și pe care le-ar putea aplica și acum, doctorul Fauci a spus că „vaccinurile sunt ceva diferit (decât tratamentele, n.red.). Avem o șansă mai bună să obținem relativ rapid un vaccin pentru noul coronavirus decât am avut pentru HIV, pentru că, pentru un motiv care ne este încă necunoscut, corpul nu are un răspuns imunitar adecvat la HIV. Nu avem de-a face cu această provocare în cazul coronavirusului, pentru că este evident că mulți oameni au un răspuns imunitar adecvat la acesta. Aceste persoane elimină virusul și o fac bine. După cum știm din istoria de până acum a acestui virus, majoritatea oamenilor se vindecă sau fără nici un fel de simptome, sau cu simptome minimale, având febră, ceva dureri, și apoi își revin. Faptul că pot face asta e un semn foarte bun pentru fezabilitatea dezvoltării unui vaccin.'
Citește și:
Domnica Mărgescu: ce îmi voi achiziționa și ce voi purta după izolare
Foto: Hepta