Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre măsurile care ar trebui luate pentru începerea anului școlar.
Pandemia de coronavirus a dus la suspendarea cursurilor pre-universitare și universitare, ceea ce a făcut ca studenții și profesorii să se întâlnească exclusiv online. Momentan, aceștia se află în vacanță, dar toată lumea se gândește dacă după 1 septembrie, lucrurile vor reveni la normal în ceea ce privește sistemul educațional. Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre acest subiect pentru Mediafax.
Acesta a spus că România a luat decizia corectă atunci când a decis închiderea școlilor, dar că această situație nu poate dura la nesfârșit. „Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbești închiderea școlilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, și al doilea element este pregătirea școlilor pentru deschiderea anului școlar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiți ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puțini elevi în clasă, să decalăm programele, să introducem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece”, a declarat Alexandru Rafila.
Profesorul Rafila a mai vorbit și despre situația din Israel, unde autoritățile au hotărât recent închiderea a 15 școli în urma unui nou val de îmbolnăviri. Cu o lună înainte, aceștia deciseseră să redeschidă economia și școlile pentru că numărul celor recuperați îl depășea pe cel al celor infectați.
„Israelul are un set de măsuri foarte bine puse la punct în ceea ce privește controlul infecției, au introdus un soi de algoritm care permite ca unii cetățeni veniți din alte țări să intre în Israel fără măsuri de izolare, de carantinare, aceste măsuri se referă la o rată limitată de transmitere în țara din care provin acele persoane, se referă la capacitatea de diagnostic din țara de proveniență a celor care vor sa călatorească în Israel, și, în plus, cota de persoane care este posibil să intre în Israel este raportată la numărul total al celor care au călătorit anul trecut, deci au niște măsuri care să limiteze practic apariția de noi cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.
Foto: Arhiva Revistei ELLE