Este necesară distanțarea socială până în 2022? S-ar putea să fie, conform declarațiilor recente făcute de cercetătorii de la Harvard.
Dacă nu vrem să avem de-a face cu o reapariție a COVID-19 și automat copleșirea sistemului sanitar, oamenii de pretutindeni vor trebui să respecte anumite condiții de distanțare socială până în anul 2022, după unui grup de cercetători de boli infecțioase de la Harvard.
Înăsprirea bruscă a măsurilor de distanțare socială ar putea avea efecte adverse. Oamenii de știință avertizează printr-un articol în jurnalul Science, spunând că aceste măsuri n-ar face decât să întârzie apogeul epidemiei. Pe lângă asta, efectele virusului ar putea deveni mai severe astfel.
Evoluția epidemiei va depinde de anumite întrebări la care nu avem încă răspuns: Vor afecta oare anotimpurile nivelul de contaminare al virusului? Cât de solidă va fi imunitatea oamenilor care au fost deja infectați? În ultimul rând ne întrebăm dacă expunerea la anumite tipuri de coronavirus, care să cauzeze îmbolnăviri mai ușoare, conferă vreo protecție împotriva patogenului care cauzează COVID-19?
Răspunsurile la aceste întrebări sunt tratate cu mare atenție de către liderii guvernelor, care au putut observa efectele reglementărilor de distanțare socială asupra economiei mondiale. Având în vedere că milioane de oameni au rămas fără loc de muncă pentru că au fost nevoiți să stea acasă, presiunea crește în Statele Unite, dar și în alte părți ale lumii, ca să fie ridicate restricțiile. Schimbarea măsurilor va depinde de felul în care virusul va putea fi controlat. O posibilă variantă ar fi testările în masă, au spus experții.
Cercetătorii de la Harvard au folosit modele virtuale pentru a simula felul în care epidemia ar putea să se desfășoare. Una dintre posibilități este respectarea integrală a distanțării sociale, urmată de o minuțioasă muncă de investigare pentru a urmări și a eradica virusul. Acesta a fost scenariul în cazul lui SARS-CoV-1, care a răbufnit în 2003. Considerând numărul de 2 milioane, la nivel mondial, de cazuri confirmate de infecție cu noul patogen, aceeași soluție pare din ce în ce mai puțin probabilă, conform cercetătorilor.
Este foarte probabil ca virusul să rămână prezent, cum a fost și influenza, reapărând în lume în mod sezonier. Într-una dintre simulări, 20 de săptămâni de măsuri pentru limitarea răspândirii au fost urmate de un vârf epidemic echivalent cu cel al unei răspândiri necontrolate.
„Distanțarea socială a fost atât de eficace încât nu s-a format niciun fel de imunitate a populației”, au spus cercetătorii despre acel scenariu. Dacă virusul se transmite mai ușor în anotimpurile mai reci, întârzierea apogeului până în toamnă ar putea exacerba presiunea asupra sistemelor de sănătate.
Pentru a evita astfel de rezultate, ar trebui puse în vedere, ocazional, măsuri de distanțare socială până în 2022. Acest scenariu poate fi evitat doar în cazul în care capacitatea spitalelor se mărește sau dacă, între timp, se vor dezvolta vaccinuri sau tratamente cu succes.
Autorii nu susțin vreuna dintre variantele menționate, dar spun că au încercat „să identifice potențiale traiectorii ale epidemiei în cadrul unor abordări alternative”.
Text: Alexandra Dima
Foto: Shutterstock