Directorul OMS avertizează: „Ce e mai rău de-abia urmează! Pandemia accelerează!”

Directorul OMS a avertizat luni că pandemia accelerează și a comentat că puterile politice din unele țări nu fac suficient pentru a încetini răspândirea virusului.

Directorul OMS avertizează: "Ce e mai rău de-abia urmează! Pandemia accelerează!"

Pandemia accelerează, este leitmotivul discursului venit dinpre Organizația Mondială a Sănătății în ultima vreme, de când numărul cazurilor crește îngrijorător, în fiecare zi, în toată lumea. A fost depășit deja un număr de 10 milioane de cazuri depistate, iar lumea întreagă plânge moartea a peste 500.000 de oameni, și cu toate eforturile din partea unor țări, nu sunt semne că vom trăi prea curând într-o lume fără coronavirus.

Deja OMS avertizase că ce e mai rău de-abia urmează, având în vedere faptul că, cunoscându-se deja metodele prin care se poate încetini transmiterea virusului (precum spălarea pe mâini, distanțarea socială, purtarea măștii), acestea nu sunt puse în aplicare. Ba chiar, în multe țări, s-au iscat deja revolte împotriva acestor măsuri, iar gestul de a purta o mască pentru a-i proteja pe ceilalți (sau, mai degrabă, de a nu purta) a devenit un statement politic pe alocuri.

Însă pandemia accelerează, cu toate că astăzi avem parte de mai multe teste decât au fost făcute vreodată, cu toate că anchetele epidemiologice depistează contacți și cu toate măsurile de distanțare. Directorul executiv al departamentului de urgență OMS chiar a declarat că „fiecare politician trebuie să se uite în oglindă în fiecare zi și să își spună: fac destul pentru a opri acest virus?”

Luni, OMS a lansat un avertisment către întreaga lume, spunându-i să se pregătească pentru o prezență pe termen lung a virusului. Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit reporterilor la Geneva. „Ce e mai rău de-abia urmează. Îmi pare rău să spun asta. Dar cu acest tip de mediu și cu aceste condiții, ne temem de ce e mai rău.”

OMS a spus în repetate rânduri că nu toate țările au combătut virusul cu același succes, sau cu aceeași vigilență. SUA, de exemplu, a adunat jumătate din numărul de cazuri și jumătate din numărul de decese din Americi. Nici Brazilia nu urmează o traiectorie diferită.

„Toți vrem să se termine, toți vrem să ne continuăm viețile, dar realitatea dureroasă este că nu suntem nici măcar aproape de final”, a mai declarat Tedros. „Deși multe țări au făcut progrese, pandemia accelerează.”

Acesta a avertizat că țările trebuie să facă mai mult, pe măsură ce redeschid economia, prin măsuri de relaxare. Răspândirea virusului „ar fi putut fi prevenită prin uneltele pe care le avem la îndemână. În repetate rânduri, în mai multe țări, am văzut că virusul slăbește dacă guvernele sunt serioase în legătură cu ceea ce au de făcut – și dacă și comunitatea își face partea sa.”

Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Măsurile de relaxare și restricțiile care vor intra în vigoare de la 1 iulie

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet