Dintii sensibili – o problema importanta de sanatate

Pare de necrezut, dar, uneori, un pahar cu suc rece iti poate strica cheful pentru toata ziua. Cum e posibil asa ceva? Ce poti face pentru a preveni asemenea situatii? ELLE are detalii.

Dintii sensibili – o problema importanta de sanatate

Sint o persoana sensibila: iz­­b­uc­nesc in hohote la filme (chiar si la cele proaste), pling la ope­ra, ma emotionez pina la frison in fata unui tablou, imi curg lacrimi cind curat ceapa sau cind imi vin socrii in vizita si pling ca un copil cind maninc o inghe­tata sau beau un ceai cald. S-ar spu­ne ca am o viata complicata si epui­­zanta. In realitate, singura care ma de­ra­njeaza cu adevarat este aceas­ta pacatoasa de sensibilitate dentara, care ma loveste in momen­tele cele mai nepotrivite si-mi distruge cheful si imaginea.

De exemplu, apa­re cind beau un ceai cu gheata intr-o zi torida de vara, pe mar­ginea pis­cinei, si-mi strica va­canta, dupa ce am zburat 12 ore pina in Republica Domini­cana; cind sorb cu pofta din cana cu vin fiert dupa o coborire fantastica pe pirtie si s-a zis cu performantele mele de mare schior; cind fac concurs cu copiii mei, care termina mai repede farfuria de supa si-mi pot lua adio de la titlul de super-mama; cind savurez un pahar de sampanie rece, la lumina lu­mina­rilor, impreuna cu sotul meu si pot pune punct oricarei porniri pa­sionale.

Ai trait vreodata asa ceva? E cumplit! Simti o durere acuta, ca un curent electric, atit de puternica, incit te face sa cazi de pe scaun. Si chiar daca dureaza numai o secunda, distruge totul in cale. Dorinta, pofta, cheful se transforma in durere si, de frica, dupa aceea iti vine sa sufli si-n iaurt.

Dar ce se intimpla, de fapt? De ce dintii nostri reactio­neaza atit de agresiv la cald, rece sau dulce? De multe ori, dentistii trebuie sa se transforme in detectivi pentru a afla adevarul. Oamenii nu vorbesc despre durerile lor de dinti cu aceeasi usurinta (ca sa nu spun placere) cu care vorbesc despre migrene, de exemplu, sau despre durerile de nastere, despre fracturile de la sport sau accidentele de masina. Spre deosebire de toate acestea, durerile de dinti nu au nimic eroic si, in loc sa obtii din „public' o reactie admirativa sau empatica, te alegi cu un „Imi pare rau' anemic, care, in realitate, inseamna „Si ce vrei de la mine? Ar trebui sa ai mai multa grija de dintii tai'.

Dintii sensibili reprezinta, insa, o problema importanta de sanatate, cu atit mai mult cu cit afecteaza aproape jumatate din populatie. Un studiu realizat de o companie farmaceutica in rindul medicilor dentisti arata ca peste 40% din populatia din Europa Centrala si de Est, cu virsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, are dinti sensibili. Cele mai afectate de aceasta problema sint femeile (48% sufera de dinti sensibili, spre deosebire de barbati, care au un procent mai redus, de 38%).

In România, unul din trei adulti are dinti sensibili. Daca aceasta proble­ma nu este tratata, in timp, se agraveaza si pot aparea afectiuni mult mai complicate. (Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog o data la sase luni este foarte importanta pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat.) Asa ca, hai sa lasam pudoarea deo­parte si sa vorbim deschis despre sensibilitatea dintilor nostri! In conditii normale, dentina (stratul ce inconjoara ner­vul dintelui) este acoperita de smalt la nivelul co­roanei dintelui si de gingiile ce-l inconjoara. In timp, stratul de smalt se poate subtia, iar gin­giile se pot retrage, lasind descoperit stratul de denti­na. Dentina repre­zinta o re­tea formata dintr-un numar mare de pori sau micro-tuburi dinspre ex­teriorul dintelui catre nervul acestuia, in centru. Atunci cind dentina este expusa, aceste micro-tuburi sint deschise mediului oral si astfel sint influentate de schimbarile de temperatura ale alimentelor sau de patrunderea aerului rece. „Sensibilitatea dentara este definita printr-o durere de scurta durata, ca un fulger, o durere ascutita care apare odata cu actiunea stimulilor reci, calzi, dulci, acri. Stimulul reuseste sa patrunda prin dentina expusa pina la nerv si astfel apare durerea. Aceasta dispare dupa ce stimulul este indepartat', explica dr. Adina Vlasceanu, medic stomatolog.

I|n majoritatea situatiilor, alterarea smaltului dentar este fenomenul care pro­voaca sensibilitatea dentinara. Dar dintii pot deveni sensibili si datorita unei traume suferite (care nu trebuie sa fie musai majora; e suficient sa scrisnesti tare dintii de nervi sau de dragul cuiva si, gata, te-ai ales cu o frumu­sete de sensibilitate), din exces de zel prin perierea prea dura a din­ti­lor (periajul excesiv duce la subtierea smaltului si retragerea tesutului gingi­val. Concluzia: ce-i prea mult strica!), datorita unor afectiuni dentare ce pot distruge pulpa dentara sau unor afectiuni ale gingiei ( intre 25 si 30 de ani incidenta sensibilitatii dentare este mai ridicata), utilizarea in ex­ces a materialelor si substantelor pentru inalbirea dintilor (de exemplu, tra­ta­mentele cu peroxizi pentru albirea dintilor) sau ca urmare a consumului excesiv de bauturi si alimente acide.

Prima reactie, fireasca de altfel, a persoanelor cu dinti sensibili este sa evite alimentele si bau­turile care le provoca du­rere si sa-si schimbe, astfel, modul de viata, cel putin pentru moment (ceea ce nu e tocmai placut, mai ales daca, asemeni mie, te dai in vint dupa inghe­tata cu nuci si sirop de ciocolata sau dupa o Veuve Cliquot bine frapata).

Din fericire, solutiile pentru ingrijirea dintilor sensibili sint cu mult mai simple si mai accesibile decit credem.

  • Foloseste o periuta de dinti cu perii moi si nu-ti folosi forta a­tunci cind te speli pe dinti. Nu uita ca o atingere mai usoara permite perilor sa se miste liber si sa-si faca datoria asa cum trebuie. „Periajul cu o periuta aspra, desi ai impresia ca-ti curata dintii, nu face altceva decit sa «zgirie» suprafata expusa a dentinei si, chiar daca pe moment ai senzatia de curatare mai profunda, ea iti poate agrava sensibilitatea', e de parere dr. Vlasceanu.
  • Perierea dintilor trebuie sa se faca delicat si corect, pentru a evita erodarea smaltului prin abraziune si retractia tesutului gingival. Cu alte cuvinte, perierea trebuie sa se faca in jos si in sus (si nu laterala), sa acopere toate suprafetele dentare, timp de cel putin trei minute, iar pasta de dinti trebuie aleasa cu mare atentie.
  • Foloseste intotdeauna o pasta de dinti speciala pentru reducerea sensibi­litatii den­tare. Aceasta contine ingre­diente care reduc hi­persensibilitatea dentinara, au efect anticarie, pre­vin inflamatia gingiei, protejeaza tesutul dentar si impros­pa­teaza respiratia. Poti face un test: incearca sa aplici putina pasta cu de­getul pe zonele sensibile (asa, ca in reclama de la televizor – e imposibil sa nu o stii!) dupa periajul dentar. Nu-ti clati gura dupa aceea. Vei vedea ca dintii tai vor fi mai putin sensibili instantaneu!
  • Clateste-ti gura o data pe zi cu o apa de gura. „Ideal ar fi ca o persoana care sufera de sensibilitate dentara sa aiba o igiena orala completa, folosind pasta de dinti, periuta si apa de gura concepute special pentru dinti sensibili', recomanda doamna doctor Vlasceanu. Exista ape de gura create pentru tratamentul delicat al dintilor si gingiilor sensibile, cu clorura de potasiu, care amelioreaza sensibilitatea dintilor. Acestea nu contin alcool sau coloranti, iar sticla este preva­zuta cu masura dozatoare.
  • Limiteaza sau renunta la obiceiurile rele: nu mai rontai bomboane, fumeaza mai putin, consuma mai putine bauturi acidulate (sau deloc!) si nu mai stringe din dinti cind te supara ceva. Mai bine da un pumn in perete. Doare pe moment, dar efectul pe termen lung e mai usor.

Specialistii spun ca, daca respectam acesti cinci pasi, in doua saptamini sensibilitatea dintilor nostri ar trebui sa se amelioreze considerabil. Dar eu nu cred pina nu vad. Pardon, simt. Asadar, iata ce-ti propun: hai sa ince­pem impreuna tratamentul de desensibilizare. Ne spa­lam pe dinti ca la carte cu o pasta de dinti desensibilizanta, folosim ata dentara (pentru a curata si locurile greu accesibile), apa de gura, ne curatam obrajii si limba seara de seara, ne lasam de fumat, de baut, de cola, de bomboane, nu mai spar­gem nuci cu dintii, nu mai scrisnim, nu mai bufnim, nu mai…, nu mai… si peste doua saptamini astept mesajul tau pe site (www. elle.ro) sa-mi spui ce rezultate ai.

Daca reteta func­tioneaza, avem ce sarbatori. Inchid chiar acum calculatorul si fug sa pun sampania la rece. Abia astept! Simt ca-mi dau lacrimile… de bucurie.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet