Diferența dintre pofta și dorința de a consuma anumite alimente

Știți acel moment când vi se face poftă de un desert sau de un anumit fel de mâncare, dar care, odată consumat, sunteți nevoite să faceți exerciții fizice suplimentare? Și noi!

Diferența dintre pofta și dorința de a consuma anumite alimente

Suntem conectați și influențați mai mult ca niciodată de ceea ce consumăm. Ne lăsăm influențați atât conștient cât și la nivelul subconștientului, de stilul de viață al persoanelor pe care le urmărim. Toate fotografiile, filmările și textele postate creează niște standarde care ne spun ceea ce ne face bine sau rău. În ciuda nenumăratelor avantaje pe care social media ni le oferă, aceste platforme au un impact imens asupra perspectivei noastre în privința unui stil de viață corect și sănătos.

Poftă – acest cuvânt a început să descrie un sentiment negativ, în locul a ceea ce înseamnă de fapt. Specialiștii ne îndeamnă să ne hrănim pofta, atunci când nu poate fi stăpânită, fie că este vorba de mâncare sau de orice altceva. Renunță la vina pe care o simți atunci când îți este poftă de anumite deserturi sau feluri de mâncare, și încearcă să te bucuri de ele, astfel:

Bucură-te de alimente, dar fii atentă la ceea ce consumi

Mâncarea este, de mii de ani, epicentrul numeroaselor culturi de pe glob, un aspect specific anumitor locuri pe care le identificăm cu destinații și tradiții diverse. Facem lucrurile atât de rapid și monoton, încât uităm să ne bucurăm de acel timp petrecut în pauza de masă, de felul de mâncare ales la cină sau de un desert bine-meritat.

Pentru a schimba acest lucru, mănâncă alături de colegi sau prieteni, mestecă încet, încearcă să recunoști aromele, înlătură distragerile și fii recunoscătoare pentru felul de mâncare pe care îl ai în față. După ce respecți aceste lucruri, vei realiza că poți lua câteva bucăți de ciocolată sau poți savura o prăjitură fără să te simți vinovată.

Înțelege-ți poftele

Este perfect normal să-ți fie poftă de ceva dulce sau sărat, însă intervine o problemă atunci când mănânci din alte motive. Ești supărată, tristă, stresată sau doar plictisită? Încearcă să îți pui această întrebare și să-ți și răspunzi, iar dacă descoperi că, de fapt, nu există niciun motiv ascuns în spatele dorinței de a mânca ceva anume, nu ai de ce să-ți faci griji.

Ai încredere în tine și iartă-te

Atunci când începi să îți înțelegi poftele și să fii împăcată cu acest lucru, vei începe să dezvolți un simț al intuiției în privința corpului tău. Ascultând atent ceea ce îți cere, te poate ajuta să înțelegi de ce are nevoie în fiecare moment. Dacă simți că ai făcut ceva greșit, iartă-te. Este în regulă, atât timp cât data viitoare procedezi diferit. Iertându-te și permițându-i corpului tău să asculte, vei observa că acele pofte vor dispărea în mod natural.

Nu te compara cu alte persoane

Deși știm că ne facem rău atunci când ne comparăm cu ceilalți, continuăm să o facem oricum. Cu toții avem tendința de a ne compara cu alte persoane, mai ales în privința aspectului fizic. Acest lucru este periculos pentru starea psihică, iar ceea ce ar trebui să conștientizăm tot mai tare este faptul că nu tot ceea ce vedem pe ecran reflectă realitatea.

Energie, supraviețuire și bucurie

Mâncarea este o importantă sursă de energie pentru minte, corp și spirit. În loc să incluzi mâncarea în categorii precum sănătos vs. nesănătos, încearcă să gândești în termeni de calitate a nutrienților. Și totuși, mâncarea este mai mult decât acel combustibil care ne menține în viață, iar specialiștii ne sfătuiesc să ne satisfacem poftele cu moderație și să ne bucurăm de fiecare fel de mâncare pe care îl consumăm.

Citește și:
9 moduri prin care poți să îți menții o greutate sănătoasă, fără să te cântărești zilnic

Foto: Instagram (@belenhostalet)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet