Cele două, sensibilitatea și alergia la anumite alimente, sunt total diferite din punct de vedere medical, fiind legate de funcții diferite ale corpului. Este foarte important să știi diferența dintre cele două pentru a lua măsurile necesare.
Intoleranța la mâncare este de fapt o problemă ce ține de digestie ceea ce înseamnă că organismul tău nu procesează cum trebuie alimentul respectiv din mai multe motive: lipsa enzimelor necesare (cum ar fi spre exemplu intoleranța la lactoză sau gluten), stresul, sensibilitatea la aditivii alimentelor.
Sigur, te poți simți rău și pentru că preparatul nu este gătit cum trebuie sau pentru că pur și simplu nu ți-a plăcut. Medicul este cel mai în măsură să-ți spună dacă ești sau nu alergică la un aliment anume, așa că nu ezita sa mergi la un consult dacă ai dubii. Iată cinci indicii că ești mai degrabă sensibilă decât alergică.
1. Nu ai o reacție adversă
Cel mai important factor prin care poți diferenția o alergie de o intoleranță este reacția și intensitatea ei. Dacă experimentezi reacții ce țin de sistemul imunitar cum ar fi dificultăți în respirație, transpirații sau șoc anafilactic este foarte posibil să suferi o alergie. Dacă problema ta are mai degrabă legătură cu sistemul digestiv și cauzează vărsături sau stări de greață cel mai probanil ai intoleranță.
2. Poți să mănânci foarte puțin fără să ai probleme
Persoanele cu intoleranță pot consuma produsele într-o mică cantitate fără să aibă probleme. Dacă ești alergică în schimb, organismul va avea o reacție împotriva substanței pe care nu o suportă, însă dacă ai o simplă intoleranță corpul tău va putea procesa alimentul dacă este în cantități mici.
3. Poți inversa efectele mâncării la care ești intolerant
Persoanele ce suferă de intoleranță pot consuma regulat alimentul „problemă’ în mici cantități pentru a-și obișnui organismul cu consecințele.
4. Intoleranțele sunt declanșate de o mare varietate de mâncăruri
Conform cercetărilor, categoriile de mâncăruri ce declanșează alergii sunt total diferite de cele ce produc intoleranța. Majoritatea alergiilor sunt cauzate de alune, lapte ouă, pește, soia în timp ce 90% dintre intoleranțe sunt declașate de ciocolată, vinuri, aditivii mâncărurilor, citricele.
5. Intoleranța poate apărea ca un rezultat al dietei sau al bolii
Poți dezvolta o intoleranță dacă ai vreo problemă de nutriție sau dacă nu consumi destule alimente hrănitoare. Infecția gatro-intestinală poate declanșa dureri considerabile din cauza consumui, spre exemplu, de lactate. În mod normal după ce ai exlus mâncărurile „problemă’ din alimentație pentru câteva luni, ele pot fi reintroduse în timp.
6. Timpul de manifestare al unei reacții este diferit
Dacă în cazul intoleranței reacțiile își fac apariția după câteva ore sau chiar și zile după consumul alimentului respectiv, alergia se va manifesta imediat. Fie că este vorba despre mâncărimi, umflături, alergii vei ști cu siguranță că ai o reacție alergică.
7. Intoleranța la anumite mâncăruri poate fi pe termen lung
Dacă ai mâncat ceva ce organismul tău nu poate procesa poți avea reacții adverse de lungă durată cum ar fi indigestie, diaree, anemie, slăbire. Sistemul tău digestiv va avea dificultăți în a procesa diverse alimente și nu va mai putea să-ți acorde destul suport nutrițional.
Citește și:
10 lucruri care iti pot afecta starea de bine!
Text: Smaranda Olariu
Foto: Instagram (@parisinfourmonths)