Dietele – intre mit si realitate

Vrei sa slabesti? Simti nevoia sa mai dai jos cateva kilograme?

Dietele - intre mit si realitate

Inainte sa renunti la gustarile nocturne si sa incepi o dieta care iti poate da peste cap metabolismul, citeste ceea ce specialistii spun despre aceste mituri legate de cele mai populare diete.

Mitul 1

Mit – Dietele cu putine grasimi sau fara grasimi sunt bune pentru organism.


Realitate – Nutritionistii spun ca oamenii cred ca au nevoie de o dieta cu putine calorii pentru a pierde in greutate dar ar trebui sa stie ca organismul are nevoie de grasimi, cam o treime din caloriile care trebuie asimilate zilnic. Corpul are nevoie de grasimi pentru energie, repararea tesuturilor si pentru a asigura transportul prin corp al vitaminelor A,D.E, si K. O femeie are nevoie de 70g de grasimi zilnic, minimul fiind de 30g. Nu este nevoie sa apelati la o dieta fara grasimi. Puteti reduce grasimile saturate apeland la grasimi nesaturate care se gasesc in uleiul de masiline sau in avocado.

Mitul 2

Mit – Dietele drastice sau postul indelungat ajuta la pierderea in greutate.

Realitate – Poate fi un efect de scurta durata dar astfel de diete nu contribuie numai la pierderea kilogramelor in plus ci dauneaza muschilor si tesuturilor. Cel mai cunoscut efect al unor diete drastice este cel de dupa intreruperea lor: vei pune si mai multe kilograme si intr-un timp foarte scurt. De asemenea astfel de diete pot duce la ametesti si te vei simti slabita mai ales daca incerci o astfel de dieta pe o perioada mai lunga.

Mitul 3

Mit – Mancarea consumata in timpul noptii ingrasa mult mai mult.

Realitate – Multe diete te sfatuiesc sa nu mai mananci dupa o anumita ora a serii si sustin ca, in timpul noptii, corpul acumuleaza grasimile deoarece nu pot fi arse prin nicio activitate. Un studiu realizat recent in Marea Britanie sugereaza altceva: potrivit acestuia o masa copioasa consumata seara nu duce la acumularea unor kilograme in plus. Nu este important momentul in care mananci ci cantitatea pe care o consumi in 24 de ore. Este insa adevarat ca persoanele care sar peste unele mese in cursul zilei si consuma in cantitate mare seara sunt predispuse la ingrasare decat cele care mananca regulat in cursul unei zile. Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care mananca regulat au un apetit rezonabil si nu sunt predispuse la excese culinare.

Mitul 4

Mit – Un metablosim lent intarzie pierderea in greutate.

Realitate – Acesta este un mit des intalnit printre persoanele care incearca sa slabeasca. Studiile au aratat ca un metabolism in repaus – numarul de calorii pe care le foloseste corpul atunci cand se odihneste – creste pe masura ce o persoana devine mai grasa. Cu alte cuvinte, cu cat ai mai multe kilograme, cu atat vei avea nevoie de mai multe calorii pentru a mentine corpul sanatos.

Mitul 5

Mit – Consumul de alimente care ingrasa echivaleaza cu o crestere rapida in greutate.

Realitate – Chiar daca pare putin incredibil, cresterea in greutate este un proces lent. Daca observi cantarindu-te dupa o masa ca ai acumulat un kilogram in plus, acest lucru este cauzat de lichide si in mica proportie de ceea ce ai consumat la masa. Pentru a pastra un control pe termen lung al greutatii trebuie sa combini mancarurile bogate in calorii cu mancarea sanatoasa si activitate fizica.

Mitul 6

Mit – Laptele cu putine grasimi are mai putin calciu decat cel cu mai multe grasimi.

Realitate – Potrivit unor nutritionisti, laptele cu putine grasimi are chiar mai mult calciu decat cel cu grasmi. Daca vrei sa pierzi in greutate reducand grasimile atunci apeleaza cu incredere la laptele cu putine grasimi.

Mitul 7

Mit – Mancarurile cu putine grasimi te ajuta sa slabesti.

Realitate – Cu putine grasimi sau fara grasimi nu inseamna neaparat cu putine calorii. Verifica intotdeauna si calariile pe care le au aceste alimente in special cand vine vorba de dulciuri, biscuiti sau mese semi-preparate. De asemenea trebuie sa fi atenta si la cantitatea pe care o consumi.

Mitul 8

Mit – Colesterolul este daunator sanatatii.

Realitate – Colesterolul este o substanta produsa in special de catre ficat. Poate fi daunator deoarece formeaza anumite depozite care pot sufoca arterele conducand la boli ale inimii. Cu toate acestea avem nevoie de colesterol deoarece este util la realizarea de noi celule si producerea unor hormoni vitali.

Mitul 9

Mitul bananelor – Bananele ingrasa.

Realitate – Multe persoane cred ca bananele ingrasa. In realitate bananele contin putine grasimi si au mult potasiu necesar unui organism sanatos. O banana contine numai 0.5 g de grasime si 95 de calorii.

Mitul 10

Mit – Te ingrasi dupa ce te lasi de fumat.

Realitate – Dupa ce renunta la fumat unele persoane se ingrasa, altele slabesc iar altele isi pastreaza greutatea. Chiar daca se stie ca nicotina creste rata metabolismului, efectul este unul minor. Este mult mai sanatos sa fi o persoana supraponderala care nu fumeaza decat sa te gandesti ca nu renunti la acest viciu numai de frica de a nu te ingrasa.

Foto: cute brunette sitting on couch holding salad bowl from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet