Dieta vegană – ghidul complet

Dieta vegană a devenit, în ultimii ani, aproape cel mai popular stil de viață datorită numeroaselor studii care îi arată beneficiile atât asupra sănătății organismului, cât și asupra mediului înconjurător.

Acest stil de viață are din ce în ce mai mulți adepți, care consideră că o alimentație bazată pe fructe si legume reprezintă cel mai sănătos stil de viață. Dieta vegană este bazată pe plante, semințe și germeni și exclude produsele de origine animală, inclusiv laptele, ouăle și brânza.


Dietă potrivită pentru toate vârstele

Studiile arată că dietele vegane sunt recomandate pentru toate categoriile de vărstă, chiar dacă te afli într-o etapă mai delicată a vieții (femeie gravidă sau care alăptează, copil în creștere, etc).

Din fericire, adepții veganismului nu trebuie să își facă grji în legătură cu aportul de vitamine din alimentație, chiar dacă plantele nu sunt surse foarte bune de proteine, întrucât nu conțin toată gama de aminoacizi de care organismul omului are nevoie. Un vegan poate obține suficiente proteine din linte, fasole, tofu, soia și alte produse din surse vegetale, cum ar fi semințe și nuci. Mai mult decât atât, există anumite alimente precum produse din soia, quinoua sau algele marine care conțin proteine complexe.


Criticii stilului de viață vegan susțin însă că persoanele care adoptă acest regim vor pierde o mulțime de substanțe nutritive esențiale ce se regăsesc în produsele de orginie animală. Pe de altă parte, medicii nutriționiști susțin că acesta nu mai este un motiv de îngrijorare, însă atrag atenția că oamenii care adoptă un regim vegan trebuie să acorde o mare atenție la oferta de nutrienți din meniul zilnic.

Beneficiile dietei vegane

Cu toate că este necesar un efort destul de mare pentru a te adapta la dieta vegană, beneficiile pe care aceasta ți le va aduce sunt multiple!

În cazul în care treci de la dieta clasică omnivoră la dieta vegană vei fi nevoită să elimini produsele de origine animală. Alimentele permise în dieta vegană sunt, în mare parte, cerealele integrale, fructele, legumele, fasolea, semințele, mazărea și nucile. Datorită faptului că aceste alimente sunt reprezentate într-o proporție mai mare în dieta vegană decât în cea obișnuită, aportul de nutrienți din fiecare zi va crește în consecință.


Nu rata aceasta reteta de fasole pastai la borcan! E pur si simplu delicioasă!

Un plan de alimentație vegan potrivit pentru organismul tău este absolut necesar, altfel organismul riscă să fie lipsit de acizi grași esențiali, vitamina B12, calciu, fier, zinc sau iod. Este recomandat să renunți la variantele fast-food de mâncăruri vegane și să optezi pentru legume și fructe proaspete, fasole, ciuperci și cereale, deoarece primele enunțate sunt sărace în nutrienți.

Vezi cum sa faci ciulama de ciuperci de post!


Rezultatele arată că adepților veganismului li s-au ameliorat durerile, articulațiile umflate și rigiditatea articulară matinală, spre deosebire de adepții dietei omnivore.

Planificarea tranziției către dieta vegană

Modurile prin care poți trece la un stil de viață vegan sunt numeroase, însă cea mai ușoară modalitate este să începi cu dieta vegetariană, iar mai apoi să treci pe cea vegană:

Elimină toată carnea din alimentație, inclusiv carnea de pui și peștele. Însă trebuie să ai grijă, pentru a nu fi tentată să suplimentezi cantitatea consumului de ouă și produse lactate în schimbul cărnii. Încearcă să te concentrezi pe includerea în dietă a vegetalelor ce au un conținut mare de proteine.
Include în dietă treptat, din ce în ce mai multe cereale integrale, legume, tofu, fasole, semințe și nuci.
Fii atentă la lista de ingrediente! Evită produsele care conțin gelatină sau orice alt produs de origine animală, excluzând ouăle și lactatele.
– După ce te-ai acomodat cu toate acestea, încearcă să faci un pas înainte și elimină lactatele, ouăle și mierea. Nu este necesar să faci acest pas deodată, el poate fi făcut foarte bine și treptat.


Ușurează-ți tranziția către o dietă vegană

Este absolut necesar să te informăm că tranziția către un stil de viață vegan aduce cu sine o serie de schimbări majore în alimentația ta. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ușura munca:

– Poți începe prin a adăuga în regimul tău mai multe cereale integrale, legume, fasole, nuci, tofu și semințe. Învață cum să le prepari, conservi și cum să le folosești în general.
– Încearcă să prepari câteva rețete vegane rapide și ușoare pentru început. Nu te avânta înspre rețete complicate.
– Încearcă să înlocuiești treptat laptele cu o variantă vegetală, cum ar fi laptele de soia sau migdale. Această tranziție este destul de ușoară pentru multe persoane, deoarece există multe opțiuni delicioase.


Cum să începi un stil de viață vegan?

Înainte de a începe trecerea la acest stil de viață, este important să te familiarizezi cu veganismul.

Informează-te cât de mult se poate despre beneficiile unui stil de viață vegan, cât și despre costurile din spatele acestui stil de viață.

– Caută produsele vegane din magazinele locale, restaurantele vegane și magazinele care comercializează acest sortiment de produse din zona în care locuiești.

– Află cum să recunoști ingredientele care nu sunt vegane.


Întocmește-ți un plan de alimentație care să te ajute să mănânci adecvat, folosind doar alimente de natură vegetală.

Exemplu de dietă vegană pentru o zi

Micul dejun: lapte de migdale, fructe uscate și semințe de floarea soarelui.
Prânz: Supă cremă de legume cu smântână din caju
Desert: O felie de tort de ciocolată și mentă
Cină: Un hamburger vegetal cu maioneză raw vegană și cremă de roșii. Uite o variantă de maioneza de post cu cartofi!

Veganismul nu este un sacrificiu personal, este un stil de viață plin de compasiune. Oamenii trebuie să învețe să se bucure de viață, respectând dreptul la viață al tuturor ființelor. A fi vegan înseamnă a-ți asuma resposabilitatea pentru ceea ce faci, făcând alegeri care nu sunt în contradicție cu valorile umane.


Vezi cu ce poti inlocui alimentele de dulce in post!

Vezi si o reteta perfecta de iahnie de fasole!

Citește și:
Cum să te menții în formă după 40 de ani

Text: Anamaria Zanfir
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet