Sora mea, Anita, casatorita de curind, a anuntat deunazi toata familia ca incearca sa ramina insarcinata.
La aflarea acestei vesti, tatal meu deja se si imagina cu un nepot mic si neastimparat pe care sa il invete tainele pescuitului, mama (convinsa ca va fi o fetita) a inceput sa se uite prin magazine dupa hainute (toate roz, bineinteles), iar eu, ca o viitoare matusa iubitoare, m-am mobilizat si i-am achizitionat surioarei mele un test at-home, pentru a sti perioada in care e fertila si, zilnic, am studiat site-urile de specialitate pentru a afla ultimele cercetari in domeniu.
Asa am descoperit The Fertility Diet, cartea scrisa de Jorge Chavarro si Walter Willet, doi oameni de stiinta de la Harvard, care (dupa un studiu realizat pe un esantion de 18.000 de femei) au elaborat un plan nutritiv pentru tratarea infertilitatii cauzate de disfunctiile ovulatorii.
Se spune ca, atunci cind vrei sa ramii insarcinata, tot ce trebuie sa faci este sa gindesti pozitiv si sa iti pui sub perna o panglica albastra (daca speri sa ai un baietel) sau una roz (daca vrei o fetita). Din pacate, pentru foarte multe femei, conceperea unui copil poate deveni un stres si chiar o problema.
O viata noua incepe in urma unor evenimente relativ simple. Intii un spermatozoid „feroce’ fertilizeaza un ovul, apoi acesta isi face cuibul in uterul deja pregatit pentru sarcina, unde urmeaza sa se dezvolte. Pare intr-adevar foarte simplu, dar o adevarata cascada de hormoni determina daca ovul si spermatozoidul sint destul de maturi pentru fertilizare. Uniunea lor este ca un dans complex, o coregrafie perfecta intre hormoni, organism si mediu.
Studiile arata ca aproximativ o treime dintre cuplurile care incearca sa conceapa un copil reusesc chiar din prima luna. Dupa sase luni de incercari, 80% dintre femei ramin insarcinate, iar dupa un an de tentative, doar intre 10-15% dintre cupluri au succes. Dupa acest prag de un an, daca incercarile lor sint zadarnice, cuplul este etichetat „nefertil’. Totusi, dintre acestia, conform studiilor, chiar si dupa al doilea, al treilea sau chiar al patrulea an de incercari, citiva reusesc sa conceapa un copil. Majoritatea, insa, nu vor avea aceasta bucurie.
De cele mai multe ori, dupa trecerea celor sase luni de tentative esuate, cuplurile deja apeleaza la serviciile specialistilor (de la ginecologi si urologi, pina la endocrinologi de renume). In functie de rezultatele testelor, pot sa cunoasca sansele reale de a avea un copil.
Pentru multe femei insa, singura optiune ramine fertilizarea in vitro, dar pentru o mare parte dintre ele, pur si simplu, nu mai exista optiuni. Reproducerea este, totusi, o necesitate biologica si multe persoane se gasesc in situatia de a se lupta cu gindul ca viata lor nu mai are nici un scop, daca nu pot avea copilul mult dorit.
Vezi când poți rămâne gravidă folosind acest calculator de fertilitate!