Potrivit unui studiu recent publicat de catre oamenii de stiinta de la Harvard, dieta zilnica poate influenta, in mod negativ sau pozitiv, fertilitatea in rindul femeilor. Oare un stil de viata echilibrat poate fi cheia succesului in lupta impotriva infertilitatii?
Cristina Sima s-a hotarit sa investigheze...
Sora mea, Anita, casatorita de curind, a anuntat deunazi toata familia ca incearca sa ramina insarcinata.
La aflarea acestei vesti, tatal meu deja se si imagina cu un nepot mic si neastimparat pe care sa il invete tainele pescuitului, mama (convinsa ca va fi o fetita) a inceput sa se uite prin magazine dupa hainute (toate roz, bineinteles), iar eu, ca o viitoare matusa iubitoare, m-am mobilizat si i-am achizitionat surioarei mele un test at-home, pentru a sti perioada in care e fertila si, zilnic, am studiat site-urile de specialitate pentru a afla ultimele cercetari in domeniu.
Asa am descoperit The Fertility Diet, cartea scrisa de Jorge Chavarro si Walter Willet, doi oameni de stiinta de la Harvard, care (dupa un studiu realizat pe un esantion de 18.000 de femei) au elaborat un plan nutritiv pentru tratarea infertilitatii cauzate de disfunctiile ovulatorii.
Se spune ca, atunci cind vrei sa ramii insarcinata, tot ce trebuie sa faci este sa gindesti pozitiv si sa iti pui sub perna o panglica albastra (daca speri sa ai un baietel) sau una roz (daca vrei o fetita). Din pacate, pentru foarte multe femei, conceperea unui copil poate deveni un stres si chiar o problema.
O viata noua incepe in urma unor evenimente relativ simple. Intii un spermatozoid „feroce' fertilizeaza un ovul, apoi acesta isi face cuibul in uterul deja pregatit pentru sarcina, unde urmeaza sa se dezvolte. Pare intr-adevar foarte simplu, dar o adevarata cascada de hormoni determina daca ovul si spermatozoidul sint destul de maturi pentru fertilizare. Uniunea lor este ca un dans complex, o coregrafie perfecta intre hormoni, organism si mediu.
Studiile arata ca aproximativ o treime dintre cuplurile care incearca sa conceapa un copil reusesc chiar din prima luna. Dupa sase luni de incercari, 80% dintre femei ramin insarcinate, iar dupa un an de tentative, doar intre 10-15% dintre cupluri au succes. Dupa acest prag de un an, daca incercarile lor sint zadarnice, cuplul este etichetat „nefertil'. Totusi, dintre acestia, conform studiilor, chiar si dupa al doilea, al treilea sau chiar al patrulea an de incercari, citiva reusesc sa conceapa un copil. Majoritatea, insa, nu vor avea aceasta bucurie.
De cele mai multe ori, dupa trecerea celor sase luni de tentative esuate, cuplurile deja apeleaza la serviciile specialistilor (de la ginecologi si urologi, pina la endocrinologi de renume). In functie de rezultatele testelor, pot sa cunoasca sansele reale de a avea un copil.
Pentru multe femei insa, singura optiune ramine fertilizarea in vitro, dar pentru o mare parte dintre ele, pur si simplu, nu mai exista optiuni. Reproducerea este, totusi, o necesitate biologica si multe persoane se gasesc in situatia de a se lupta cu gindul ca viata lor nu mai are nici un scop, daca nu pot avea copilul mult dorit.
Vezi când poți rămâne gravidă folosind acest calculator de fertilitate!
A devenit deja un cliseu ideea ca dieta, exercitiul fizic si stilul de viata cumpatat pot afecta longevitatea, sansele de a dezvolta tumori sau boli de inima. A intrat oare si fertilitatea pe aceasta lista?
Studiul prezentat in cartea celor doi oameni de stiinta, Dr. Chavarro si Dr. Willet, arata ca anumite alimente pot afecta semnificativ nivelul hormonilor (in special al insulinei) in singe si, prin urmare, fertilitatea femeilor cu probleme legate de ovulatie.
„O schimbare a stilului de viata este primul pas pe care cuplurile trebuie sa il faca atunci cind se confrunta cu probleme legate de fertilitate, afirma Dr. Chavarro. Cercetatorii au adunat datele studiului facut, timp de 8 ani, pe 18.000 de femei fertile care au incercat (si unele au si reusit) sa ramina insarcinate, iar rezultatele au fost surprinzatoare. Au testat dieta zilnica a femeilor participante, greutatea, frecventa cu care fac exercitii fizice si alte date legate de sanatate.
Astfel, cele care au urmat una dintre dietele recomandate de specialisti si-au redus riscul infertilitatii cauzate de lipsa de ovulatie cu pina la 80%. Totodata, cele cu afectiuni precum ovarele polichistice (si care prezentau, din aceasta cauza, probleme legate de fertilitate, datorita nivelului ridicat de insulina si testosteron in singe) au reusit sa ramina insarcinate dupa ce au pierdut din greutate si au fost tratate cu medicamente pentru scaderea nivelului insulinei in singe.
Problemele legate de ovulatie apar intre 18-30% dintre cazurile de infertilitate inregistrate. In aceste situatii, specialistii prescriu, de regula, tratamente pentru stimularea ovulatiei, dar aceste medicamente pot creste sansa de a concepe gemeni sau chiar tripleti, acestea generind si alte complicatii. Desi cercetatorii nu stiu exact modul in care dieta influenteaza fertilitatea, rezultatele studiului i-au determinat sa creeze un plan de alimentatie in opt pasi pentru stimularea ei.
•Prima recomandare este ca femeile sa evite carbohidratii rafinati (ca piinea alba, cartofii si sucurile indulcite) care au ca rezultat cresterea zaharului si a insulinei in singe, creind un dezechilibru hormonal, care poate stopa ovulatia. Pe de alta parte, cerealele integrale, orezul brun si piinea de secara pot influenta pozitiv sansele de a ramine insarcinata.
•Trebuie eliminate din dieta grasimile saturate, in favoarea celor mono sau polisaturate (ca alunele, semintele, uleiul de masline, somonul sau suplimentele Omega-3). Studiul a demonstrat ca un aport de doar 2% grasimi saturate (din cantitatea de calorii consumate zilnic), in locul celor sanatoase, poate creste riscul infertilitatii cu 73-131%.
•Sa scada aportul de proteine animale si sa consume in special peste si proteine vegetale.
•Una dintre marile surprize ale studiului a fost faptul ca produsele lactate grase si inghetata sint cele mai potente alimente pentru cresterea fertilitatii. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cind se consuma un singur produs lactat low-fat pe zi, creste riscul infertilitatii cu pina la 11%. Consumind un produs lactat nedegresat (in special lapte), scade riscul infertilitatii cu 22%. Atentie, insa, ideea este sa creezi o balanta intre aportul de hormoni feminini si masculini, asadar nu te avinta sa maninci toata ziua brinza grasa sau o galeata de inghetata, ne avertizeaza Dr. Chavarro. Este important sa nu te ingrasi, altminteri se creeaza un dezechilibru hormonal care influenteaza negativ fertilitatea.
•Trebuie sa se ia zilnic un supliment alimentar care sa contina toate vitaminele si mineralele necesare, in special acid folic (pentru prevenirea bolilor neurologice la fat) si fier (pentru intarirea embrionului).
•Este necesar sa se consume multa apa si sa se renunte la sucurile indulcite. De asemenea, alcoolul si cafeaua trebuie consumate cu moderatie.
•Atentie mare la cresterea sau scaderea in greutate! Indexul masei corporale trebuie sa fie undeva intre 20-24 pentru a fi in zona fertila. Daca exista un surplus semnificativ de kilograme, in unele cazuri s-a dovedit a fi suficienta o scadere de citeva kilograme pentru a avea o ovulatie sanatoasa.
•Exercitiile regulate si frecvente (circa 30-60 de minute pe zi) sint obligatorii, indiferent ca se prefera aerobic, fitness, stretching sau Pilates.
Desi, in zilele noastre, pentru orice fel de dieta se gasesc voci care sustin ca nu functioneaza, regimul de alimentatie sugerat de Dr. Chavarro si Dr. Willet pare mai mult decit rezonabil. Intrebarea este daca uleiul de masline si inghetata cu vanilie pot ajuta femeile care se confrunta cu probleme de fertilitate. Greu de spus.
Desi disfunctiile legate de ovulatie (principala afectiune pe care aceasta dieta promite sa o elimine) reprezinta doar unul dintre motivele care pot cauza infertilitate la femei.
Nu trebuie neglijat faptul ca o treime dintre cazuri se datoreaza barbatilor, o alta treime femeilor cu probleme grave (ca tuburi ovariene infundate, deformatii ale uterului sau calitatea precara a ovulului), iar in cealalta treime, fie ambii parteneri au probleme cu organele reproductive, fie nu se gasesc cauzele exacte ale infertilitatii. Femeile diagnosticate cu disfunctii ovariene trebuie sa stie ca, dintre toate afectiunile, aceasta este cel mai usor de tratat cu ajutorul medicamentelor (intre 40-50 % dintre femei ajung sa conceapa un copil, fara nici o interventie chirurgicala).
Dietele care imbunatatesc fertilitatea, yoga sau acupunctura sint toate recomandate (mai ales daca te ajuta sa scapi de stres), dar este la fel de important sa fii sigura ca esti bine informata inainte de a face o alegere in acest sens.
Consulta un medic inainte de a te hotari la ce ajutor sa apelezi.
Daca ai sub 35 de ani si nu ai reusit sa concepi un copil dupa un an de incercari, sau daca ai peste 35 de ani si nu ai reusit dupa 6 luni de tentative, consulta-ti medicul si incearca un program de fertilizare.
Nu apela la vreo metoda dupa ureche, pentru ca nu vei face altceva decit sa devii si mai stresata si astfel iti scad sansele de a ramine insarcinata. Pina la urma, daca tuburile ovariene sint infundate sau daca sotul tau are doar „gloante oarbe, nu doar ca nu-ti va fi de nici un folos sa maninci tofu, dar vei pierde si foarte mult timp (si timpul e pretios cind ai de-a face cu probleme de infertilitate).
Cu cit esti mai tinara atunci cind incepi un tratament, cu atit cresc sansele ca acesta sa aiba succes.
Imediat dupa ce am terminat documentarea pentru acest articol, am dus-o (as putea spune fortat) pe sora mea la un control medical, i-am sugerat dieta pe care sa o urmeze si m-am sacrificat (in numele stiintei) sa merg cu ea la aerobic cel putin de patru ori pe saptamina (daca nu ramine insarcinata repede, voi fi o matusa foarte sexy). O sun in fiecare dimineata sa nu uite sa isi ia vitaminele si acidul folic si… astept sa vina cu vestea cea buna. Succes, surioara!