Dieta ideala, in functie de personalitate!

Vrei sa slabesti, sa te detoxifici, sa-ti recapeti energia si starea de spirit pozitiva? Nici o dieta pe care ai incercat-o pina acum nu a dat rezultate? Nu dispera, nu e totul pierdut.

Dieta ideala, in functie de personalitate!

Party girl

De acord, in tumultul social in care evoluezi, e greu sa tii cont de reguli alimentare, diete si ore fixe de masa. De ce sa te limitezi la un singur pahar de sampanie sau un singur Martini cind poti avea 10? Serile sint pentru petreceri: cu vechii prieteni, cu noii prieteni, cu prietenii de la serviciu, cu prieteni imaginari… Totusi, nu ar strica sa ai in vedere ca toata aceasta dezordine din viata ta, la un moment dat, se va traduce in centimetri in plus pe fese, coapse sau talie. Caloriile acumulate din alcool rareori se transforma in carburant pentru corp si de cele mai multe ori devin pernute decorative pentru solduri si abdomen. Iar caloriile acumulate din dulciuri, bauturi racoritoare si tartine determina o supraproductie de insulina (hormonul care regleaza nivelul glucidelor in singe), ducind la cresterea in volum a celulelor adipoase. OK, te-am speriat suficient. Nu e cazul sa renunti la toate place­rile vietii mondene.

Sfatul nostru e sa incepi cu schimbari usoare: de exemplu, in locul bauturilor alcoolice sau racoritoare, bea un cocktail de fructe (nu mai mult de unul pe seara!) si inlocuieste cafeaua sau cappuccino cu un ceai verde cu guarana (fara zahar). Cuvintul de ordine: trebuie sa-ti purifici si sa-ti protejezi ficatul si rinichii (responsabili pentru eliminarea toxinelor din corp) pusi la grea incercare. In felul acesta vei scapa de celulita si de centimetrii suplimentari de pe talie.

Suport mental: Daca iti programezi cina la ore tirzii, te vei aseza la masa cu o foame de lup si nu vei mai reusi sa controlezi numarul de calorii consumate. Deci, pastreaza la-ndemina un pachet de biscuiti fara sare si foloseste-i pentru a-ti potoli foamea, ori de cite ori stomacul tau da semne de nemultumire. In felul acesta vei activa producerea de serotonina, un hormon care taie senzatia de foame, ajutindu-te sa maninci mai putin la cina (chiar daca esti inconjurata de prieteni).

Dieta ideala

Dimineata, pe stomacul gol: un pahar mare cu apa plata (la temperatura camerei), cu o lingurita de suc de lamiie. Stimuleaza functiile hepatice si metabolismul.

Micul dejun: 2 cani de ceai verde (accelereaza metabolismul cu 60%), 2 felii de piine prajita, din cereale integrale, o lingurita de miere sau dulceata, 1 mar (daca se poate, crescut ecologic).

Prinz: Alimentul de baza este orezul, care, datorita compozitiei echilibrate de sodiu (in cantitate mica) si potasiu (din belsug), sti­muleaza eliminarea lichidelor in exces si a toxinelor. In rest, poti consuma legume la discretie, fie gatite (in abur sau la gratar), fie sub forma de salate (in acest caz, cele mai indicate sint vegetalele cu frunze verzi, bogate in clorofila, deoarece stimuleaza activitatea renala). De exemplu: salata verde cu frunze de papadie si mult patrunjel, asezonata cu sos de iaurt degresat; 60-80 grame de orez integral fiert cu vinete si dovlecel la gratar sau legume la gratar cu suc de lamiie.

Cina: Piureul de legume este ideal pentru purificarea rapida a organismului. Incearca un amestec de morcovi cu dovlecei (se fierb, se paseaza si se mixeaza cu ulei de masline si sare) sau spanac (cu un strop de suc de lamiie si usturoi). Se serveste alaturi de 150 grame de carne de peste la gratar. Sau, daca nu ai consumat suficienti carbohidrati la prinz, poti opta din nou pentru orez integral, fiert in abur, asezonat cu do­ua linguri de verdeata (bu­­­­suioc, roz­­­marin si salvie) si o lingurita de unt (aproximativ 10 g). Nu uita sa maninci incet, sa mesteci bine alimentele si, pentru a simti ca ai facut putina ordine in viata ta, foloseste o fata de masa alba, imaculata si farfurii de culoare albastra sau verde. (Psihologii spun ca e un amanunt foarte important.)

Snack: Daca pe parcursul zilei simti nevoia unei gustari suplimentare, alege o versiune hipocalorica: morcovi cruzi sau 2-3 felii de piine integrala, prajita cu suc de rosii si suc de lamiie. Inainte de culcare: Bea un ceai de plante. Com­bi­natia ideala include papadie, soc, brusture si su­natoare. Lasa sa se infuzeze cinci minute si adauga o lingurita de miere. Nu are cel mai teribil gust din lume, dar are un e­fect depurativ si detoxifiant uluitor si este un excelent tonic hepatic.

Business woman

Fiind mereu in calatorii de afaceri, mereu cu telefonul mobil lipit de ureche si cu laptop-ul conectat la Internet, inamicul numarul unu al siluetei tale este, evident, stresul. Viata ta se desfasoara in ritm accelerat, prin urmare grija pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata este trecuta undeva in coada listei de preocupari. Maninci haotic, orice iti cade la mina (la urma urmei, si un pachet de chips-uri iti potoleste foamea), sari peste mese, atunci cind ai o intilnire importanta (ceea ce se intimpla foarte des). Rareori, atunci cind te mustra constiinta ca ai abuzat de propriul organism, ca ti-a expirat abonamentul la sala, fara sa fi pus macar o data pantofii sport in picioare sau constati ca fusta de la costumul Armani te cam stringe peste solduri, recurgi la masuri drastice: o zi intreaga nu maninci decit un iaurt sau o salata, pe care le inghiti aproape pe nemestecate in fata calculatorului. A doua zi, insa, esti din nou acaparata de probleme si uiti de silueta, sanatate si reguli alimentare, pentru inca doua saptamini.

In aceste conditii, e imposibil sa pastrezi un echilibru alimentar, ceea ce atrage dupa sine anumite carente de vitamine, minerale si enzime si un dezechilibru metabolic important. In plus, stresul favorizeaza depunerile de grasime, mai ales in zona abdomenului. Ce e de facut? In cazul tau, nutritionistii recomanda o dieta pe baza de alimente alcaline, care sa elimine din organism excesul de aciditate, sa te detoxifice si sa-ti reechilibreze metabolismul.

Suport mental: Se spune ca risul iti primeneste singele. Deci incearca sa iti incepi si sa-ti inchei ziua cu o portie buna de ras. Medicii spun ca in felul acesta te vei elibera de angoase si de toate energiile negative acumulate peste zi, iti vei purifica mintea, iti vei intari sistemul imunitar (care, din cauza stresului, devine vulnerabil in fata oricarei boli fizice si psihice). Cumpara o carte usoara, amuzanta si citeste citeva pagini,dimineata, la ceai si inainte de culcare. Vei dormi ca un prunc, iar a doua zi te vei trezi cu buna dispozitie si pofta de viata.

Dieta ideala

Dimineata, pe stomacul gol: Bea un suc proaspat stors din mere, morcovi si patrunjel, cu o lingurita de lamiie. E un cocktail superconcentrat de antioxidanti si vitamine, fara a crea aciditate.

Micul dejun: 1-2 cani de ceai verde (bogat in antioxidanti) sau negru (contine mult fluor), un bol de salata de fructe fara zahar (cel mult, asezonata cu o lingurita de iaurt slab, probiotic); 2 felii de piine prajita, integrala, cu miere.

Pranz: Pentru a scapa de aciditatea excesiva, trebuie sa elimini din alimentatie (macar in primele 7 zile ale dietei) carnea, brinzeturile, ouale si, in general, toate produsele de origine animala. Exceptie face pestele, care poate fi consumat de trei ori pe saptamina. Iata un exemplu de meniu vegetarian: chiar daca nu-ti sta in obicei, ar fi bine sa maninci o supa calda, de legume, deorece stimuleaza organele digestive si purifica organismul de to­xinele acumulate in cursul unei zile stresante. Poti alege intre o supa clara de legume (continut caloric foarte scazut) sau o supa-crema de legume cu o lingurita (nu mai mult) de iaurt probiotic (ceva mai consistenta). Pentru felul doi ai de ales intre orez sau paste cu verdeata; legume la gratar sau salata de frunze verzi cu ulei de masline si otet de miere (are o actiune alcalinizanta).

Cina: Salata de soia cu verdeata si tofu. Sau filé de ton cu legume gratinate.

Snack: Daca simti nevoia unei gustari, alege fructele de sezon, crescute ecologic. Acestea au marea calitate de a neutraliza acizii din singe, de a stimula metabolismul si digestia (contin enzime si nutrienti activi din punct de vedere biologic) si asigura un aport de fibre ce stimuleaza tranzitul intestinal.

Week-end pe baza de fructe si legume.

Daca in cursul saptaminii ai viata calculata si cronometrata la secunde, cel putin in week-end incearca sa te relaxezi. Profita de aceste momente si incearca un regim complet verde. (OK, este admis consumul de piine integrala si iaurt, acesta din urma asigurind necesarul de calciu si proteine, stimulind digestia si metabolismul). In felul acesta vei compensa carentele nutritive si te vei incarca de energie. La micul dejun: 200 g mere verzi, 30 g piine integrala, 2 borcanele de iaurt natural degresat. Prinz: salata asortata (broccoli, salata verde, ardei, dovlecei, spanac etc.) cu o lingurita de ulei de masline, 1 ou fiert; 200 g mere verzi. Cina: salata asortata (ca la prinz), 200 g mere verzi, 2 iaurturi naturale degresate, 30 g piine integrala. Inainte de culcare: Prepara o infuzie de fenicul, musetel, soc si valeriana (peste amestecul de plante se toarna apa fierbinte si se lasa sa infuzeze 5 minute). Are un efect detoxifiant, depurativ, anti-acid si este usor sedativ. Pentru a avea efect maxim, infuzia se bea neindulcita.

Sportiva

De luni pina vineri tragi de fiare, alergi pe treadmill sau arzi caloriile pe bicicleta stationara, iar week-end-ul ti-l dedici sportului in aer liber. Bravo tie! Cu un asemenea ritm de viata mi-e greu sa cred ca ai probleme de greutate (maximum doua-trei kilograme in plus). Vestea proasta e ca efortul fizic sustinut determina o hiperproductie de radicali liberi (procesele de oxidare din organism sint mult accelerate), iar acestia ne afecteaza considerabil frumusetea si sanatatea (radicalii liberi constituie una dintre principalele cauze ale imbatrinirii organismului). Cu timpul, se instaleaza o stare de oboseala cronica, ce poate degenera intr-o stare permanenta de irascibilitate sau intr-o forma usoara de depresie, care se manifesta mai cu seama la schimbarile de anotimp (de la primavara la vara, de exemplu). Pentru a-ti regasi energia si starea de spirit pozitiva, nutritionistii recomanda consumul zilnic de alimente revitalizante si de bauturi depurative, pentru stimularea sistemului imunitar. Adica foarte multe vegetale cu frun­ze verzi (spanac, rucola, broccoli si toate suratele lor de a­ceeasi culoare, cu un continut ridicat de fier, zinc si calciu). In ace­lasi timp, evita consumul excesiv de cafea, de piine si lapte, care solicita excesiv sistemul digestiv si pe cel nervos (in cazul cafelei). Ideal ar fi sa elimini complet aceste alimente din dieta ta, cel putin pentru o saptamina, sau sa le reduci consumul timp de o luna.

Suport mental: Incepe-ti dimineata cu un exercitiu de respiratie, in fata ferestrei larg deschise: inspira puternic pe nas, dilatind la maximum plaminii si cutia toracica. Apoi expira, aplecindu-te in fata si flexind usor genunchii. Repeta exercitiul de 4 ori, incercind sa armonizezi cele doua faze intr-o miscare unduitoare. In felul acesta iti vei antrena respiratia din diafragma, care im­bunatateste starea generala a organismului si, gratie aportului crescut de oxigen pe care il asigura, elibereaza blocajele de energie. Urmatorul pas: un dus prelungit (aproximativ 15 minute). Lasa apa calduta sa se pre­linga de-a lungul coloanei vertebrale, lasindu-ti spatele relaxat, cu bratele pe linga corp si ochii inchisi.

Dieta ideala

Dimineata, pe stomacul gol: Ai incercat vreodata sucul de aloe? Are un efect hidratant si racoritor si, in acelasi timp, favorizeaza eliminarea toxinelor, stimuleaza sistemul imunitar si echilibreaza sistemul nervos. Il poti achizitiona din farmacii sau de la distribuitorii directi. Doza recomandata este de 1 lingura, de trei ori pe zi: inainte de micul dejun, inainte de prinz si inainte de cina.

Micul dejun: 1 cana cu lapte de soia sau un borcanel de iaurt probiotic; 2 felii de piine prajita cu un strop de unt; un ou fiert; un pahar de suc de kiwi proaspat stors.

Prinz: Salata de legume de sezon; paste cu sos de rosii si verdeata sau filé de peste fiert in abur, cu suc de lamiie si legume fierte; un fruct de sezon.

Cina: Gratar din carne slaba si salata de frunze verzi, cu ulei de masline si lamiie.

Snack: 2-3 felii de tofu, eventual asezonat cu ulei de masline si suc de lamiie. Acest produs 100% vegetal are reputatia de a activa functiile de regenerare celulara , amelioreaza ca­litatea proteinelor (deoa­rece contine aminoacizi esentiali) imbunatateste ab­sorbtia vitaminelor A, E si C (esentiale pentru neutralizarea radicalilor liberi) si a mineralelor esentiale (in special absorbtia fierului).

Inainte de culcare: Alege orice aroma de ceai care iti place (menta, fructe de padure, musetel…), adauga o lingurita de miere si o felie de lamiie. Lasa amestecul sa se infuzeze 5 minute. Datorita mierii, aceasta bautura va avea un efect tonic pentru organism, activind o serie de mediatori responsabili pentru raspunsul biologic al organismului la stres. In plus, are un efect usor laxativ si detoxifiant.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Healthy lifestyle concept, Diet and fitness from Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet