Dieta fără carbohidrați ar putea părea o metodă simplă prin care să pierzi în greutate – dar este sigură?

Auzi zilnic diverse lucruri despre o mulţime de diete, deci înţelegem că poate fi derutant să o alegi pe cea care îţi doreşti să dea rezultate. Dieta fără carbohidraţi a stârnit mai multe opinii în rândul specialiştilor, aşa că îţi spunem care sunt dezavantajele.

Dieta fără carbohidrați ar putea părea o metodă simplă prin care să pierzi în greutate - dar este sigură?

Dietele scăzute în carbohidraţi sunt populare de mult timp, însă în ultima vreme s-a tot discutat despre ele, iar specialiștii ne spun mai multe lucruri despre acestă metodă de slăbit. În funcție de ceea ce alegi să mănânci, o dietă fără carbohidrați poate fi mai restrictivă decât o dietă keto. Având în vedere că legumele conțin 3-4 grame de carbohidrați per cană, iar 28 de grame de nuci conțin cam aceiași carbohidrați, o dietă care exclude carbohidrații elimină mai multe alimente sănătoase decât orice altă dietă.

Există, într-adevăr, carbohidrați care nu ne fac bine, precum zahărul fin și cerealele procesate, dar aceasta reprezintă doar o parte din întreaga poveste. Haideți să luăm un exemplu mai clar. Antrenamentele fizice pot duce la accidente, însă nu înseamnă că trebuie să te oprești complet din a le mai face. Secretul este să-ți stabilești un program și să folosești aparatele atât timp cât este necesar pentru a câștiga beneficiile dorite. Același lucru se întâmplă și la carbohidrați.

Pierderea în greutate și menținerea unui stil de viață sănătos, precum și prevenirea unor boli ca diabetul, nu necesită asemenea limitări extreme ale consumului de carbohidrați. De fapt, efectele secundare ale încercării eliminării complete de carbohidrați au un impact atât asupra calității vieții, cât și a sănătății. Iată patru dintre aceste efecte pe care să le ai în vedere:

Ai putea pierde nutrienți importanți

Evitarea consumului de carbohidrați reduce semnificativ mulți nutrienți importanți care se găsesc în alimente, inclusiv vitamine, antioxidanți, minerale, fibre, prebiotice, chiar și grăsimi sănătoase. Niciun supliment sau multivitamine nu vor înlocui nutrienții esențiali care ne mențin corpul în mișcare. Acest lucru va afecta funcția imună, sănătatea cognitivă și va crește riscul de a dezvolta o boală cronică, inclusiv Alzheimer sau probleme ale inimii. 

Digestia este afectată considerabil

Cantitatea zilnică de fibre recomandată este de cel puțin 25 de grame. Iar acest nutrient important este găsit doar în alimente care conțin carbohidrați. O dietă bogată în fibre este asociată cu un risc mai scăzut de a te confrunta cu probleme ale inimii, infarct, presiune crescută a sângelui, diabet, obezitate și câteva probleme digestive. Anumite tipuri de fibre conțin și prebiotice, care servesc la hrănirea bacteriilor benefice din intestine, care susțin imunitatea, antiinflamarea și sănătatea mintală.

Te-ai putea confrunta cu gripa cauzată de nivelul scăzut de carbohidrați

Probabil că ai auzit de gripa cauzată de dieta keto. Se întâmplă când o persoană adoptă pentru prima dată această dietă și se confruntă cu simptome precum dureri de cap, amețeli, nervozitate, greață și dureri musculare. Acest lucru se întâmplă pentru că creierul tău, care în mod normal folosește până la 60% din carbohidrații pe care îi mănânci, trebuie să se adapteze unei surse diferite de energie. Dar doar pentru că organismul tău se poate adapta nu înseamnă că este o metodă ideală. La fel se întâmplă și atunci când renunți la carbohidrați.

Ar putea exista efecte secundare sociale și psihologice

Orice dietă extremă va face din mâncatul în preajma celorlalți o provocare. Se întâmplă ca multe persoane să renunțe la întâlniri cu prietenii și mese în familie din cauza unor noi obiceiuri pe care vor să le respecte. Alte persoane se vor supune tentației de a renunța temporar la dietă, ca mai apoi să se simtă vinovate pentru căderea în ispită, ajungând să se confrunte cu depresia. Aceste iregularități în dietă pot duce la probleme digestive serioase, distrugând calitatea vieții și sănătatea mintală. 

Ca și concluzie, dieta fără carbohidrați nu este necesară sau recomandată nici pentru pierderea în greutate, nici pentru sănătate optimă. De fapt, studiile recente arată că o dietă bazată pe plante care include alimente bogate în fibre, grăsimi monosaturate, precum avocado, ulei de măsline și nuci, și proteine pe bază de plante, precum linte și fasole, joacă un rol major în prevenirea diabetului de tip 2. Dietele pe bază de plante, care conțin carbohidrați, au demonstrat că pot duce la pierderea în greutate, pot îmbunătăți rezistența insulinei și sprijină microbiomul sănătos al intestinelor.

Citește și:
Care este legătura dintre carbohidrați și grăsimea acumulată pe abdomen

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet