Dieta fara alimente albe

Dieta fara alimente albe (denumita si dieta alba) are la baza ideea ca poti pierde din greutate daca nu mananci anumite alimente de culoare alba.

Dieta fara alimente albe

Sustinatorii dietei spun ca cele mai multe alimente albe au o concentratie ridicata de carbohidrati simpli, cauza scaderii nivelului de zahar din sange, ceea ce te determina sa mananci din ce in ce mai mult.

Beneficiile acestei diete sunt multiple, desi nu toti cei care o incearca reusesc sa o urmeze pana la capat.

Atunci cand incepi dieta fara alimente albe, trebuie sa elimini complet din mesele zilnice urmatoarele alimente: orez alb, cartofi albi, fasole alba, zahar alb si orice produs pregatit cu zahar rafinat si faina alba precum pastele si painea alba. De asemenea, se evita alimentele bogate in grasimi solide, care sunt de culoare alba fara sa li se fi adaugat coloranti artificiali, cum ar fi untul si branza.

Singurele exceptii de la aceasta regula sunt ouale, conopida, laptele, pestele alb, pastarnacul si carnea de pasare. Daca vrei sa urmezi aceasta dieta, inlocuieste alimente albe interzise cu orez brun, pastele si painea din faina integrala, si o mare varietate de fructe si legume.

Cum arata o zi obisnuita din dieta alba? Poti sa-ti incepi ziua cu o omleta cu spanac sau rosii, servita cu paine din faina de grau, sau cereale integrale. Pentru pranz, alege un orez brun sau o salata din boabe de grau cu legume, asortata cu un dressing de ulei de masline si otet. Peste sau piept de pui la gratar, cu legume la aburi si o salata verde pot fi ideale pentru cina. Daca simti nevoia de o gustare, aceasta dieta te incurajeaza sa mananci fructe proaspete sau confiate, nuci crude sau legume cu o pasta pe baza de boabe (gen hummus).

Ca in orice regim, avantajele si dezavantajele sunt larg dezbatute. Eliminarea alimentelor albe si adaugarea in dieta a proteinelor din carne, peste si boabe o sa te ajute sa pierzi in greutate, iar legumele si fructele previn aparitia bolilor de inima, a cancerului si a diabetului.

In ceea ce priveste dezavantajele, o parte importanta din dieta o reprezinta exercitiile fizice, desi nu se gasesc instructiuni precise. Asta poate fi o problema daca nu esti suficient de motivata. De asemenea, acest regim nu iti ofera detalii despre cantitatea portiilor, cum fac alte diete.

In final, daca accepti sau nu sa adopti aceasta dieta este o decizie personala si se bazeaza pe preferintele tale pentru diverse tipuri de alimente.

Silvana Dulama
Foto: Woman close up smiling face, diet food concept from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet