Dieta face silueta

Daca vrei sa fii frumoasa, tanara, sanatoasa si in forma, dieta este singura solutie.

Dieta face silueta

Hai sa recunoastem: omul modern are o relatie complicata cu manca­rea. Mai intai am inventat portiile uriase, si cea mai mare parte a populatiei a devenit obeza. Cautand sa ne redresam, am inventat dietele si am creat generatii intregi de adolescenti bulimici. Cand ne-am dat seama ca dieta noastra se compune in cea mai mare parte din hrana procesata, am dat vina pe lipsa de timp si viata stresanta, si, cazaad in extrema cealalta, am inceput sa avem adevarate atacuri de panica daca descoperim in salata de la cina vreo boaba de porumb modificat genetic.

Unde am ajuns? In acea faza in care incercam cu disperare sa revenim la o alimentatie perfect sanatoasa, chiar cu riscul de a face din asta o obsesie. Asa se face ca Julia Roberts are cu ea in permanenta lapte de soia, pentru cazurile in care trebuie sa-si bea cafeaua in oras, Christina Aguilera are stocuri de lapte organic si branza de soia, Gwyneth Paltrow a angajat un instructor de yoga pe post de bucatar, pentru a-i pregati numai hrana macrobiotica… si lista celor care au intrat in „Zona hranei perfect sanatoase, proas­pete si fara carne continua la infinit.

Dar a manca exagerat sau a manca prea selectiv e aproape la fel de daunator. Asa ca, alarmati, specialistii de la Worldwatch Institute din Washington au conceput o dieta speciala. „Vei avea mai multa energie si mai putine dezechilibre emotionale. Iar daca reusesti sa te mentii astfel pe termen lung, vei reduce riscul bolilor dege­nerative si iti vei prelungi viata cu 15 ani, iata ce ni se promite.. Ce trebuie sa faci? Adopta o filosofie culinara franco-asiatica, adauga toleranta bucatariei britanice si pasiunea americana pentru bucataria internationala si vei obtine cea mai sanatoasa dieta posibila. Mmmmm, suna bine! Am facut o lista a lucrurilor bune si rele din alimentatia a patru tari, ca sa ai de unde alege.

Dieta multinationala

Mic dejun: Suc proaspat de portocale, müsli (cu lapte degresat, fructe si miere), tost din paine intergrala, putin unt si ceai verde. (Müsli ajuta la reduce­rea colesterolului, iar graul integral e plin de vitamine ideale pentru sistemul imunitar. Ceaiul verde si sucul de portocale contin antioxidanti si vitamine).

La ora 10: Lapte de soia. (Un pahar mare cu lapte de soia contine 30-40 mg de fitoestrogen (jumatate din aportul zilnic din dieta japoneza), care reduce considerabil riscul imbolnavirii de cancer de san si echilibreaza sistemul hormonal.)

Pranz: Suc de morcovi, mere si ghimbir, o salata asortata cu multe verdeturi si ulei de masline, o portie mica de piept de pui la gratar cu condimente proaspete, paine de cereale , fructe proaspete. (Puiul la gratar e o sursa de proteine, iar salata asortata si sucul contin antioxidanti. O dieta saraca in vitami­nele C si E poate tripla riscul bolilor cardiovasculare, indiferent de varsta.Uleiul de masline contine acizi grasi monosaturati si reduce nivelul colesterolului.)

Cina: Vin rosu si masline, supa de legume cu soia, peste la gratar, orez, fructe si frisca proaspata, ceai verde. (Vinul rosu, baut in cantitati mici, este cardio-protector. Pestele proaspat e un aliment fantastic, o forma de proteina perfecta. Uleiul de peste contine acizi grasi esentiali pentru reglarea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale. Orezul contine carbohidrati complecsi, care dau energie, iar legumele si ceaiul verde contin antioxidanti.

Franta

Francezii obisnuiesc sa manance pe indelete, trei mese principale. Dieta lor contine cantitati uriase de fructe si vegetale proaspete, mult peste cele cinci portii zilnice recomandate. Mananca cereale integrale, ulei de masline si peste proaspat. Carnea e foarte importanta in bucataria franceza, dar obisnuiesc sa o consume in portii mici, egale ca importanta cu portia de vege­tale si au grija sa aleaga carne slaba. „E o dieta mediteraneana, un exemplu perfect pentru o nutritie sanatoasa, spune Patrick Holford.

Apare, insa, un fenomen ciudat: desi sparg o multime de oua si topesc tone de unt cand gatesc, francezii au cea mai mica rata de boli cardiovasculare si obezitate din Europa. Nutritionistii numesc asta „parado­xul francez. Unele studii sustin ca fenomenul se datoreaza vinului rosu pe care il consuma la fiecare masa. Contine flavonide, cu rol de protectie cardiovasculara.

O alta explicatie posibila ar fi cantitatea mare de antioxidanti din fructele si vegetalele proaspete, consumate zilnic. De unde vine interesul lor pentru mancare? Peter N. Styearns, autorul cartii „Fat History, crede ca aceasta face parte din cultura lor. Din punct de vedere istoric, in Franta mesele au fost intotdeauna un eveniment social. Dar, desi abundau in mancaruri sublim pregatite, nu erau considerate un ospat. Pentru francezi, retinerea e un semn de noblete, iar a manca e o placere estetica.

Cand designerii de moda au inceput sa creeze pentru femei suple (noul ideal feminin), s-a ajuns la concluzia ca putina retinere e indicata si din punct de vedere medical. Cum francezii aveau deja o cultura in acest sens, le-a fost extrem de usor sa se adapteze noilor cerinte. Ei nu se lupta cu „vinovatia fata de mancare, ca americanii, de pilda, si le ramane placerea pura. Hrana e facuta pentru deliciul simturilor si trebuie respectata. Iata de ce francezii nu-si strica pofta de mancare cu snack-uri si mananca portii mici, dar delicioase. Aceasta atitudine s-a pastrat si in Franta contemporana. Dovada: celor de la Disneyland, din Paris, le-a fost absolut imposibil sa impuna fast-food-urile unui public care doreste hrana de calitate, servita la ore exacte, fara a fi intrerupt de paradele lui Mickey.

 

 

Marea Britanie

„Daca vrei sa cunosti viitorul Marii Britanii in privinta sanatatii populatiei, e suficient sa te uiti la ce se intampla in SUA. Englezii sunt cu cinci ani in urma lor, e de parere Patrick Holford, fondatorul Institute for Optimum Nutrition. 50% din populatie e supra­ponderala, 20% dintre femei sunt obeze, bolile de inima sunt in plina expansiune, la fel si cancerul de san. De ce?

Dieta britanica actuala este foarte bogata in grasimi (39% din totalul de calorii), se bea mult mai multa cafea decat inainte, iar consumul de ciocolata concureaza cu cel al Elvetiei (peste 500.000 de tone anual). Baza dietei britanice trebuie cautata in revolutia industriala. Atunci omul era vazut ca o masina. Masinile au nevoie de combustibil. Grasimile si zaharul erau considerate cele mai eficiente, deci oamenii au inceput sa le consume din belsug. Esecul acestui tip de alimentatie a fost pus pe seama lipsei de proteine. S-au adaugat carnea, laptele, ouale… si celebrele sosuri en­glezesti. S-a ajuns la o dieta prea bogata in zahar, grasimi, faina prelucrata si proteina animala si prea saraca in vitamine.

Faptul ca femeile au inceput sa lucreze a afectat puternic cultura alimentara britanica. Ele nu-si mai petrec ziua straduindu-se sa pregateasca o masa rafinata, cu prajiturele si sosuri delicioase, singura lor responsabilita­te fiind aceea de a cumpara hrana cu termen de valabilitate corect. Un studiu recent facut de Henley Center arata ca 33% dintre femeile bri­tanice considera gatitul o ocu­pa­tie prea solicitanta. Acest trend, plus numarul tot mai mare de indivizi singuri, a incurajat britanicii sa manance in oras mai mult ca oricand. Asta a dus la diversificarea binevenita a alimentatiei. Dar, desi sunt entuziasmati sa ma­nance o mancare gustoasa si sana­toasa, britanicii sunt prea putin dispusi sa gateasca. Dar aceasta nu mai e o problema legata de cultura, ci de propria vointa.

Statele Unite

Pare de necrezut, dar americanii mananca acum mai putine grasimi decat inainte. Proportia energiei derivate din grasimi in dieta actuala e de 33% fata de cele 40 de procente din anii ‘70. Din pacate, acest avantaj nutritional devine neglijabil in fata defici­tului urias in consumul de fructe si vegetale . Numai doi americani din zece respecta recomandarile date de US Dietary Guidelines, de a consuma 2-4 portii de fructe pe zi, cat despre aportul de vege­tale… se rezuma la french fries.

Alte pacate? Tone de cafea si bauturi acidulate consumate zilnic si zahar in cantitati aberante – 20 de lingurite pe zi. „Statele Unite au intrat pe o panta foarte alunecoasa, e de parere Patrick Holford. „La supraponderali, creste ametitor factorul de risc pentru hipertensiune arteriala, boli de inima, diabet, diferite tipuri de cancer si artrita. Ei bine, in unele zone ale Americii, 50% din populatie este obeza. Iar marea ironie e ca in ciuda faptului ca aportul caloric zilnic e in continua scadere, americanii se ingrasa vazand cu ochii. O explicatie ar fi viata tot mai sedentara (un studiu a scos la iveala faptul ca 44% dintre femeile americane nu fac deloc efort fizic sau foarte rar), dar povestea nu se incheie aici.

„Exista o legatura certa inte consumul crescut de excitanti, precum cafeaua , bauturile dulci, tigarile, alcoolul, si valorile glicemice variabile, care duce in final la incapacitatea de a-si controla propria greutate , crede Holford. Problema e ca americanii nu pot sau nu vor sa-si schimbe obiceiurile alimentare. Li se pare mult mai simplu sa-si schimbe hrana. Asa s-a ajuns la aberatii, de genul Olestra, o grasime fara grasime, care trece prin organism fara a fi digerata.

Studiile comparative asupra dietei franceze, americane, britanice si japoneze au aratat ca americanii asociaza mancarea cu nutritia, si nu cu actiunea de a gati (spre deosebire de francezi), dar tot ei considera ca mananca cel mai putin sanatos. Explicatia trebuie cautata in cultura lor. America era (si este) considerata tara tuturor posibilitatilor, a belsugului, in care parintii isi demonstrau dragostea fata de copii si atasamentul pentru familie aducand acasa mancare in exces. Existau o multime de concursuri ostentative – de la a pregati cel mai copios mic dejun american pana la celebrul concurs de mancat placinte. Cand idealul feminin s-a modificat si s-a lansat moda femeilor slabe, au inceput sa apara primele tensiuni. Noile valori culturale legate de mancare cereau retinere si o disciplina dura. Hrana sanatoasa a devenit astfel o responsabilitate individuala, pe care americanii au tratat-o ca atare: au inceput sa discute despre mancare, explorandu-si psihicul. Rezultatul e o societate care se lupta cu pofta si vinovatia in egala masura.

Japonia

Cand vine vorba de dieta sanatoasa, mancarea japoneza e greu de egalat. Sa nu uitam ca Japonia e tara cu rata cea mai scazuta a bolilor de inima, fapt explicat de specialisti prin cantitatea mare de peste proaspat care se consuma zilnic (uleiurile omega 3 au un efect de protectie). Alaturi de o multime de vegetale proaspete, japonezii mananca soia si tofu, care reduc riscul imbolnavirii de cancer de san si prostata. (Boabele de soia sunt bogate in estrogen, care ajuta la reglarea nivelului hormonal. Consumul recomandat pentru femei este intre 60-100 mg pe zi, cantitate pe care japonezii o consuma cu mare usurinta, in timp ce europenii si americanii abia daca ajung la 10 mg.)

Unul dintre putinele reprosuri ce se pot aduce acestei diete este abundenta sosurilor picante, care fac ca aportul de sare sa fie mult prea ridicat, sporind riscul hipertensiunii arteriale. Oricum, o asemenea dieta saraca in grasimi, cu putin zahar si multe vegetale, este cea mai buna garantie pentru o viata lunga si sanatoasa. Dovada ca hrana si nu mostenirea genetica face aceasta diferenta sta un studiu recent despre alimentatia japonezilor din Hawaii.

Datorita faptului ca si-au modificat alimentatia (multe influente vestice), rata imbolnavirilor de inima a crescut de 2-3 ori, iar obezitatea a atins cote alarmante. Din pacate, alimentatia cu influenta vestica e la mare pret in Japonia la ora actuala. Japonezii mananca in oras acum, mai mult decat oricind. Explicatia e de natura sociala: sotul lucreaza pana tarziu, copiii merg la scoli cu semiinternat, iar femeile se impart intre slujba si casa. Asa a aparut „koshoku (a manca singur), un fenomen absolut nou pentru Japonia, cu un efect ingrijorator: familia japoneza e in pericol de a-si pierde una dintre cele mai importante functii de comunicare. Schimbarea modului de alimentatie poate insemna pentru ei dezmembrarea familiei.

Arhiva revistei ELLE

Foto:Girl measuring, perfect shape of beautiful thigh from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet