Diabetul zaharat: riscuri și precauții în timpul pandemiei de coronavirus

Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, ne vorbește despre riscurile care apar atunci când, peste un diagnostic de diabet zaharat, se suprapune și unul de Covid-19.

Știm că aproape două milioane de români trăiesc, conform studiului PREDATORR (privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei și Bolii Cronice de Rinichi), cu diabet zaharat. Și mai știm că, în contextul epidemiei de coronavirus, factorii de risc pentru cei infectați se amplifică în prezența unor comorbidități. Pe un loc fruntaș în această listă a comorbidităților se află și diabetul zaharat, un lucru depistat încă din primele valuri ale pandemiei și precizat imediat de Organizația Mondială a Sănătății și de experții din fiecare țară afectată care au demarat studii privind boala Covid-19 imediat după apariția ei.


Aceeași corelație între diabetul zaharat și riscurile unei forme severe de Covid-19 se sesizează, cu ochiul liber, și parcurgând listele cu decese publicate periodic de Ministerul Sănătății din România – practic, cu fiecare listă făcută publică șansele sunt mici să nu întâlnim și câte un deces căruia îi este asociat diabetul zaharat, fie că vorbim despre un bărbat de 69 de ani, unul de 53, sau de o femeie de 66. Uneori apar în acea listă rece, pe lângă diabet, și alte condiții, precum obezitatea. Iar lista, printre celelalte informări, recomandări și avertismente oficiale, nu e altceva decât încă un factor de stres pentru persoanele care suferă de diabet.


Cât de complicat poate deveni un caz de Covid-19 când persoana diagnosticată suferă și de diabetul zaharat? Ce risc de infectare au persoanele cu diabet zaharat? Și cum le afectează această boală organismul? Sunt multe întrebări de pus, și am aflat mai multe despre asta vorbind cu Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică; care lucrează la Institutul Național de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu – Șef Secție Diabet II, și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila din București.

ELLE: De ce se vorbește atât de mult despre diabetul zaharat ca de o comorbiditate cu risc crescut în cazurile de infectare cu noul tip de coronavirus?
Prof. Dr. Gabriela Radulian: Referitor la ceea ce înseamnă astăzi Covid-19, vorbim de fapt despre o nouă entitate patologică, care a fost declarată boală pandemică de către Organizația Mondială a Sănătății în 11 martie 2020. Practic, ne referim la o pandemie, iar în ceea ce privește persoanele care reprezintă risc crescut pentru forme severe de boală, sunt menționate și persoanele care prezintă obezitate severă, adică cele care au un indice de masă corporală de peste 40 kg/m2, și, de asemenea, persoanele care au diabet zaharat.


ELLE: Ce înseamnă riscul Covid-19 la pacienții cu diabet zaharat?
Prof. Dr. G.R.: Datele raportate, de exemplu, în China, arată că diabetul zaharat a fost prezent într-o proporție de 16,2% la pacienții cu forme severe de Covid-19. Ori noi trebuie să interpretăm aceste date raportându-ne la ceea ce înseamnă diabetul zaharat la nivel național. Există un studiu, PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care arată că prevalența în România este de 11,6%, lucru care concură în susținerea faptului că pacienții cu diabet zaharat prezintă și un risc crescut pentru Covid-19.


ELLE: Cum ne putem explica acest risc crescut?
Prof. Dr. G.R.: Mecanismele prin care diabetul zaharat conferă acest risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente în principal de prezența hiperglicemiei cronice. Dar, de cele mai multe ori, prezența hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor pulmonare sau a altor boli cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat reprezintă predictori importanți ai mortalității generate de Covid-19. Ceea ce este important de spus este faptul că în diabetul zaharat, mai ales pe fondul unui control glicemic deficitar, răspunsul imunitar este scăzut. Iar în ceea ce privește obezitatea, ca factor de risc per se, dacă asociază și prezența obezității abdominale, putem vorbi și despre prezența unor probleme respiratorii de tip mecanic, cu scăderea ventilației și, în acest mod, scăderea saturației de oxigen (în sânge, n.red.).


ELLE: Pornind de la aceste date, care ar fi recomandările pentru persoanele cu diabet zaharat în vederea limitării acestor riscuri, legate de infectarea cu noul coronavirus?
Prof. Dr. G.R.: În primul rând, recomandările generale de prevenție și protecție trebuie respectate. La ele se mai adaugă și alte recomandări mai speciale, să spunem, pentru persoanele cu diabet zaharat. În primul rând, monitorizarea glicemiilor! Controlul glicemic trebuie realizat strict, pentru a putea identifica prezența unor valori crescute și, în aceste condiții, recomandarea este de a lua imediat legătura cu medicul diabetolog pentru modificarea schemei terapeutice, pentru obținerea unui echilibru glicemic mult mai bun. Recomandările generale, cum ar fi evitarea aglomerației, evitarea mai ales a persoanelor care prezintă deja semne de infecție respiratorie, curățarea suprafețelor cu care vin în contact cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool trebuie urmate cu atât mai mult. Recomandat este și spălatul foarte frecvent al mâinilor cu apă și săpun, minimum douăzeci de secunde, și neapărat înaintea utilizării glucometrului, atunci când își determină glicemia, și a injectării de insulină sau a altei medicații injectabile noninsulinice.


Este foarte important în această perioadă, de asemenea, ca pacienții să aibă asigurată medicația, testele de monitorizare a glicemiei, pentru că, pentru pacientul cu diabet zaharat, tratamentul este obligatoriu, el nu trebuie întrerupt. Iar dacă cumva au fost situații în care lipsea un medicament, și aici mă refer la metformin, sau dacă în această perioadă există probleme cu orice tip de medicația antidiabetică, este obligatorie consultarea cu medicul diabetolog, pentru a primi o altă indicație de tratament benefică.
Nu în ultimul rând, menținerea legăturii cu specialistul diabetolog și medicul de familie sunt extrem de importante pentru planificarea rețetei și mai ales pentru modul prin care pacientul va intra în posesia medicației.


Există posiblitatea transmiterii rețetei online, lucru care limitează foarte mult, în aceste condiții, deplasarea persoanelor cu diabet zaharat.

O altă problemă esențială pentru persoana cu diabet este controlul glicemic. Trebuie, în aceste condiții, respectate nu numai administrarea medicației, dar și monitorizarea glicemiilor. Să nu uităm și recomandările legate de stilul de viață, adică cele care vizează dieta, prin asigurarea cantităților de fructe, de legume, a alimentelor care sunt indicate în calculul glucidelor pe care trebuie să le consume zilnic, mai ales în condițiile în care vorbim despre un tratament cu insulină. Și, de asemenea, chiar dacă izolarea la domiciliu este obligatorie, se recomandă cât se poate și activitatea fizică în casă, o plimbare în curtea proprie, gimnastică, în limita toleranței la efort.


De asemenea, hidratarea corespunzătoare este foarte importantă, și aici vorbim în principal de apă, dar și de consumul de ciorbe sau de supe – în nici un caz de utilizarea sucurilor carbogazoase, cu adaos de zahăr, care sunt contraindicate pentru diabetici. Și, de asemenea, este interzis consumul de alcool!
Nu în ultimul rând este nevoie, bineînțeles, de o odihnă corespunzătoare: 7-8 ore de somn pe zi înseamnă, totodată, un echilibru metabolic mult mai bun.

ELLE: Este o diferență între tipurile de diabet și riscurile pe care le impune fiecare dintre acestea în cazul unei îmbolnăviri?
Prof. Dr. G.R.: Nu există în acest moment date referitoare la diferențele de evoluție în cadrul celor două forme de diabet. Evoluția este generată de prezența complicațiilor, de exemplu, boala cronică renală constituie o patologie redutabilă care, de obicei, se asociază mai ales la cei aflați și în program de hemodializă, cu un risc de evoluție severă a infecției cu Covid-19.

ELLE: Ați menționat mai devreme o situație legată de o substanță, metformin. Puteți să-mi spuneți mai multe?
Prof. Dr. G.R.: Da, au fost niște probleme legate de aprovizionarea cu metformin, acesta fiind prima linie de intervenție în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, alături de optimizarea stilului de viață.
Nu s-a găsit o perioadă, dar acum în farmaciile din București există, nu cu o singură denumire comercială și nu dau numele acestor denumiri, din motive de reclamă, dar sunt diverse fome de metformin care se pot găsi la farmacii. Dacă nu există metformin, atunci, am spus, pacienții trebuie să ia legătura urgent cu medicul diabetolog pentru stabilirea unui tratament individualizat.

ELLE: Deci putem spune, în concluzie, că îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat se desfășoară în parametri normali, nu este limitată în vreun fel?
Prof. Dr. G.R.: Nu. Cel puțin activitatea specifică în ambulatoriu se desfășoară în condiții absolut normale, dar limitând prezența mai ales a persoanelor de peste 65 de ani la ridicarea rețetei. Iar, per total, nu există până în prezent recomandări specifice pentru managementul pacienților cu diabet zaharat în prezența infecției cu noul coronavirus. Dar având în vedere posibilitatea unei evoluții mai severe la categoriile menționate și nefavorabile, atunci se vor aplica recomandările pentru tratamentul pacienților spitalizați, deci inclusiv a celor în stare critică.

ELLE: Este adevărat că persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la complicații în cazul mai multor virusuri, nu doar în cazul acestuia?
Prof. Dr. G.R.: Prezența diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare, a altor afecțiuni pulmonare, constituie riscuri mai mari de mortalitate, nu numai când vorbim despre Covid-19. Acest lucru a fost, de altfel, prezent și în cazul infecției cu SARS.

Pentru persoanele cu diabet zaharat controlul glicemic este esenţial!

Citește și:
7 moduri prin care poți preveni stările de anxietate

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet