Deși pentru ambele afecțiuni simptomele sunt similare, este important să cunoaștem diferențele dintre cele două afecțiuni. Așadar, ce e diabetul de tip I versus diabetul de tip II?
Diabetul, diferențiat în cele două tipuri (diabetul de tip I versus diabetul de tip II) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice care ne pot afecta de-a lungul vieții, iar conform Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, în anul 2014, 8,5% dintre adulții cu vârste mai mici 18 ani aveau diabet. Și, în 2015, diabetul a fost cauza directă pentru 1,6 milioane decese.
„Diabetul reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreția de insulină și/sau sensibilității la insulină. Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule. Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (cunoscută ca hiperglicemie). Iar nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi”, citează aceeași sursă.
„Deosebirea dintre diabetul de tip I și cel de tip II este în mecanismul de producere: în diabetul tip I are loc o distrugere totală a insulelor pancreatice, deci e o afecțiune autoimună cu deficit absolut de insulină, motiv pentru care injecțiile zilnice cu insulină sunt singurele care pot menține pacientul echilibrat și în viață. În timp ce diabetul tip II e o afecțiune plurifactorială (cu cauze multiple, intricate) în care tulburarea inițială este o rezistență la insulină. În acest caz, pancreasul produce suficientă insulină, chiar prea multă, dar acțiunea ei în țesuturi e blocată parțial. De aici pornesc și diferențele de abordare în tratament. În timp ce la diabetul tip I folosim insulina de la debutul bolii, la tipul II se începe cu dietă, schimbarea stilului de viață, antidiabetice orale, iar insuficiența se folosește abia după eșecul acestor metode sau după mulți ani de evoluție a acestei forme de diabet”, explică dr. Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie.
În timp ce atât diabetul de tip I cât și cel de tip II au drept consecință un indice glicemic mai ridicat decât cel optim, acestea sunt două boli diferite, cu cauze și tratamente distincte.
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Statisticile spun că aproximativ 5% din populație are acest tip de diabet, dintre care majoritatea sunt copii, adolescenți și tineri. Comunitatea medicală încă nu cunoaște cauzele acestui tip de diabet și, drept urmare, nu există moduri de a-l preveni. Se speculează că ar fi o predispoziție genetică și că factorii de mediu declanșează procesul prin care corpul se atacă singur. Acest proces dăunează pancreasului până în punctul în care acesta nu mai poate produce insulină.
Diabetul de tip II e o afecțiune de ordin metabolic ce are o evoluție graduală. Această boală afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 45 de ani, însă în ultima perioadă a început să afecteze din ce în ce mai mulți tineri. Supraponderabilitatea și inflamația cronică pot duce la o rezistență la insulină. Corpul încă o produce, însă nu e la fel de eficientă pe măsură ce crește nivelul zahărului din sânge.
Principalii factori de risc ce te pot predispune la diabet de tip II sunt obezitatea, sedentarismul, dar și factorul genetic, asupra căruia nu avem control.
Printre cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni se pot enumera: urinarea frecventă în timpul nopții, setea excesivă, pierderea bruscă în greutate, o senzație acută de foame, vederea încețoșată, amorțirea mâinilor sau a picioarelor, oboseala, pielea uscată, infecții frecvente și vindecarea lentă a rănilor.
Persoanele afectate de acest tip de diabet dezvoltă simptomele în mod progresiv, poate pe parcursul unui an. Dacă medicul decide că ești suspect de diabet îți va oferi trimitere către analize de sânge pe parcursul a trei luni, pentru a măsura nivelul mediu al glucozei.
Vestea bună e că diabetul de tip II este reversibil. Asta nu înseamnă că poate fi vindecat, însă printr-o serie de obiceiuri sănătoase se poate menține un index glicemic echilibrat, fără ajutorul medicației.
„Prevenția diabetului de tip II e comună cu cea a altor boli ale civilizației moderne și se face simplu, adoptând un stil de viață echilibrat, încă din copilărie. Alimentația fără abuz de zahăr, dulciuri și cu excluderea sucurilor (inclusiv a celor așa-zis naturale) și evitarea meselor rare, foarte consistente, consumate seara târziu (în special a celor de tip fast-food) e la fel de importantă ca efortul fizic zilnic (de la mers pe jos 4-5 kilometri pe zi si până la sportul susținut, de semiperformanță). Menținerea greutății în limite normale e extrem de importantă, la fel ca evitarea medicamentelor cu potențial toxic pancreatic, a abuzului de alcool și a stresului”, completează dr. Simona Tivadar.
1. Mănâncă pentru a prospera
Pentru persoanele afectate de diabetul de tip II, o dietă cu calorii echilibrate, formată din alimente integrale și plante sărace în carbohidrați este cheia către sănătate. De asemenea, se recomandă evitarea meselor formate din alimente procesate, pentru scăderea indicelui glicemic.
2. Mișcarea e esențială
Exercițiul fizic reduce inflamația și scade nivelul zahărului din sânge, lucru care va fi evident și când faci analizele. E important ca orice tratament medicamentos să fie monitorizat de medic atunci când se întâmplă schimbări în dietă și stil de viață. Pe măsură ce se pierd kilograme și indicele glicemic este reechilibrat, e posibil să fie necesară reducerea dozei de medicamente.
3. Managementul stresului
Stresul creează inflamație în organism, iar inflamația cauzează diabetul. Corpurile noastre sunt proiectate să facă față stresului acut, de scurtă durată, dar nu și celui cronic, cu care majoritatea ne confruntăm astăzi. Atunci când diabetul devine un pericol iminent, înlăturarea sau moderarea surselor principale de stres devine imperativă.
4. Prioritizează-ți somnul
Când dormim, corpul nostru se vindecă și se detoxifiază, de aceea, privarea de somn poate avea consecințe asupra întregului organism, în primul rând prin creșterea nivelului inflamației. Drept urmare, un somn odihnitor de cel puțin opt ore este una dintre rețetele care ajută la reversarea simptomelor diabetului de tip II.
Foto: Imaxtree