Detoxifierea si fasting-ul sunt vazute ca niste retete pentru un nou inceput, deoa¬rece promit, printre altele, prelungirea tineretii si mentinerea sanatatii. Deci aceste metode pot fi asemanate cu apasarea butonului de restart.
Probabil ca nu ne vom opri niciodata din cercetarea cailor prin care am putea sa atingem cel putin tineretea fara batranete, daca ne consolam cu pilda lui Faust ca viata fara de moarte nu ar fi dezirabila. Astfel, detoxifierea a devenit una dintre cele mai obsesive chestiuni ale acestui deceniu, pentru ca merge mana in mana cu obsesia secolului (conform unor cercetari P&G), care e conservarea tineretii si prelungirea sperantei de viata. De cativa ani, numai despre asta aud in jurul meu: cure cu plante, cu saruri amare sau sucuri din legume, calatorii in spa-uri pentru detoxifiere, clisme sau alte genuri de terapii. Totusi, de ce?
Pentru ca traim in medii poluate si stresante, suntem expusi la radiatii, mancam lucruri facute dupa chipul si asemanarea alimentelor, dar care (oops!), au alta compozitie chimica. Iar corpul nostru nu mai poate sa faca fata stresului oxidativ, adica nu mai are cand si cum sa se refaca, daca nu ii oferim o mana de ajutor. Cu toate astea, conceptul de detoxifiere nu e de ieri sau de azi, ci e o practica prezenta in toate religiile care sugereaza postul, curatarea corpului prin abtinere si curatarea sufletului prin rugaciune. Pentru ca intoxicarea (care e opusul detoxifierii) se poate produce atat mental, cat si sufleteste, nu e doar un proces fizic, dupa principiile medicinei holistice.
„Detoxifierea reprezinta procesul prin care ajutam eliminarea si neutralizarea toxinelor din organism, procese importante in regenerare si revitalizare. Organismul poseda mecanisme naturale de curatare si eliminare a toxinelor, dar atunci cand este depasit, apar simptome precum oboseala cronica, afectiuni ale pielii, afectiuni digestive sau alergii, spune dr. Anda Avramescu, medic nutritionist si Healty Life Consultant la Del Mar Medical Spa. E un proces complex, care se desfasoara la nivel celular (prin enzime, antioxidanti), la nivelul organelor (colon, rinichi, piele, plamani) si, nu in ultimul rand, la nivel mental, explica specialistul.
Detoxifierea e un subiect foarte trendy, asa ca de-a lungul timpului mi-au trecut prin mana multe articole si carti, atat despre metode de curatare, cat si despre beneficiile acesteia. Una dintre concluziile principale pe care le-am distilat din studiu a fost ca o detoxifiere ca la carte iti poate oferi un nou inceput, o noua perspectiva asupra vietii printr-o resetare a functiilor vitale, asemanatoare cu restartarea unui computer. Dupa detox te simti altfel, digeri altfel, respiri altfel, gandesti si simti altfel. Sau cel putin de asta m-au convins oamenii care au dus la capat o asemenea cura…
Personal, desi am cochetat cu unele proceduri de detoxifiere (precum hidrocolonoterapia sau acupunctura), nu ma pot lauda cu acea disciplina si autodeterminare care te sprijina sa te resetezi, pana aproape de capat. Iar asta ma duce cu gandul la cea de-a doua concluzie despre detoxifiere la care am ajuns in urma lecturii. Pentru a face fata senzatiei de insatietate (diete stricte), efortului fizic in conditii de frustrare, ruperii de tehnologia de care suntem dependenti, implicit de bombardarea cu informatie si alte influente negative (care are ca rezultat destuparea izvoarelor energetice), avem nevoie de sprijin.
Internetul ne ofera sute de retete si mii de solutii, dar adevarul e ca informatia e insuficienta… cum spuneam, ne trebuie un suport. Asa ca am contactat reprezentantii spa-ului Viva Mayr din Austria www.viva-mayr.com (care e la ora actuala una dintre cele mai cautate destinatii de detoxifiere din lume datorita rezultatelor lor fabuloase – cei care se intorc de acolo abunda in energie, inoata in tinerete si au o piele stralucitoare), rugandu-i sa-mi explice avantajele detoxifierii intr-un spa.
Iar ca alternativa, cand nu ai zece zile sa te rupi de lume exclusiv pentru resetare, am vorbit cu specialistii de la Del Mar Medical Spa www.delmarmedspa.ro, un centru spa din Capitala care sustine un program de detox numit Fresh Start, prin programari zilnice la terapii binefacatoare si prin furnizarea alimentatiei cu scop detoxifiant.
„Detoxifierea in cadrul unui spa iti ofera posibilitatea sa-ti imbunatatesti stilul de viata si obiceiurile alimentare intr-un mod intensiv, iar astfel procesul de detoxifiere e accelerat. Odata ce te rupi de rutina zilnica si esti eliberat de presiunile vietii profesionale si ale celei de familie, te poti concentra mai mult pe sanatatea ta si poti sa beneficiezi de mai multe proceduri pentru detoxifierea corpului. Procesul include si curatarea colonului prin cura cu saruri Epsom, mai multe tipuri de masaje, activitati fizice, terapii Kneipp si alte tratamente.
Alt avantaj al detoxifierii la spa e faptul ca fiecare are parte de un regim personalizat. Bineinteles ca exista niste obiceiuri alimentare pe care le respecta toata lumea, dar intensitatea terapiei sau metodele pot fi complet diferite de la o persoana la alta. Iar aceasta abordare asupra detoxifierii e vitala, deoarece fiecare pacient are o istorie medicala proprie sau diverse sensibilitati care trebuie luate in considerare. De-a lungul timpului, multi oameni si-au schimbat obiceiurile alimentare in urma curei de detoxifiere la Viva Mayr. Au fost cazuri de diabetici care n-au mai avut nevoie de medicatie, persoane cu reumatism care au redus tratamentul datorita accelerarii metabolismului si multe situatii in care pacientii au scapat de excesul de greutate. Dar cel mai important e ca au reusit sa-si continue stilul de viata sanatos si se simt mult mai bine, explica dr. Harald Stossier, Medical Director la Viva Mayr. Si, conform declaratiei, se pare ca acesta e modul ideal de a te detoxifia: cu indarjire, departe de tentatiile cotidiene.
Insa daca nu dispui de timpul liber sau de bugetul necesar unei vacante de restart, Del Mar Medical Spa ofera o alternativa pe care o poti incorpora in rutina zilnica. „Programul «Fresh Start» se adreseaza persoanelor active care pot impleti detoxifierea cu obiceiurile zilnice, dar bineinteles intr-un ritm mai lejer, care sa le permita mai multa relaxare. E necesara o doza de autocontrol si o oarecare izolare sociala pe perioada detoxifierii, dar spre deosebire de cei care aleg varianta vacantei dedicate, ei vor avea o mobilitate mai mare. Procedurile incluse sunt: drenajul limfatic, hidrocolonterapie cu implant de probiotice, peeling si impachetari cu antioxidanti pentru piele, exercitii de respiratie, stretching, acupunctura, terapii Reiki si nutritie detox, spune dr. Anda Avramescu.
Despre fasting (un fel de post, dar nu in sens religios) am citit ca e un mod de detoxifiere extrem, in special metoda „absolute fast, si ca ar ajuta foarte mult la pastrarea tineretii. Dar pentru ca teoriile citite sunt contradictorii, am intrebat specialistii. „Fasting e in primul rand un principiu psihologic. Avem un ritm care recomanda a se manca in timpul zilei, pentru ca apoi sa urmeze o perioada de fasting pe timpul noptii. E absolut normal ca organismul sa aiba nevoie de odihna, sa aiba timp sa proceseze mancarea si sa se regenereze. Aceasta perioada de regenerare e importanta pentru pastrarea tineretii si a functionalitatii celulelor. Iar dincolo de aspectul psihologic al fasting-ului, aceasta metoda e folosita pentru tratarea a diferite boli. Multumita cercetarilor medicale ale dr. Mayr avem posibilitatea de a oferi un program personalizat de fasting, in functie de nevoile si de slabiciunile fiecaruia, spune dr. Harald Stossier.
Deci fasting-ul nu e atat de de dramatic pe cat credeam si are beneficii imense. Insa, aparent, metoda absolute fasting nu e la fel de inofensiva: „Absolute fasting sau postul negru e un proces extrem de abstinenta alimentara si/sau lichidiana, care, daca se prelungeste peste 12 ore, poate duce la dezechilibre atat metabolice (scaderea glicemiei, pierderea mineralelor etc.), cat si ale comportamentului alimentar (simptom intalnit frecvent in cazurile de anorexie nervoasa). Acest gen de post sever e frecvent intalnit in diverse practici religioase, pe perioade scurte de timp, si asociat in special meditatiei, ca modalitate de autocontrol si de concentrare pe teme spirituale. La aceeasi extrema poate fi situat si consumul de laxative sau diuretice, folosite pentru eliminarea intestinala sau urinara, explica dr. Avramescu.
„In detoxifierea colonului e important repaosul alimentar, dar se pot consuma lichide sau fibre (seminte de Psylium, sucuri de fructe si legume). Asemanarea dintre fasting si post religios e ca in ambele cazuri se face restrictie la proteine animale (carne, peste, lactate, oua), dar se poate consuma paine sau alte fainoase (orez, paste, soia) si leguminoase. Alimentatia din post e mai bogata in fibre, dar nu neaparat si in lichide, asa cum cere o detoxifiere, completeaza medicul. Totusi, specialistul de la Viva Mayr subliniaza ca tratamentul te antreneaza pentru o viata echilibrata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te privezi de placerile gurmande. „Fasting-ul te ajuta sa faci lucrul potrivit la momentul potrivit, cand vine vorba de alimentatie. Dar, in mod simultan, reprezinta si o curatare a mintii si a sufletului. Practic, te ajuta sa te eliberezi de deseurile emotionale si astfel iti echilibreaza starea psihica si iti confera putere, mentioneaza dr. Stossier.
In filmul The Man From Earth, cand un biolog si-a pus problema „ce ar putea face un om pentru a deveni nemuritor, raspunsul pe care si l-a oferit a fost „detoxifierea perfecta. Si cumva e logic, pentru ca oamenii de stiinta pot sa confirme oricand faptul ca stresul oxidativ e cel care ne altereaza mesajul genetic, iar celulele nu se mai reproduc la fel de viguroase. Dar in acelasi timp, n-am gasit studii care sa afirme negru pe alb beneficiile laudate ale curelor de detoxifiere. Deci apeland la ele e ca si cum ne-am ghida dupa intelepciunea colectiva si prin puterea exemplului pozitiv. Totusi, medicii nutritionisti (si nu numai) sustin ca detoxifierea iti face un restart, ca la un computer, curatand corpul, eliminind toxinele si mentinand tineretea si sanatatea.
Insa aceste cure nu sunt retete pentru rezultate rapide si… atat. Daca nu esti interesata sa ai un stil de viata ca la carte pe viitor, faptul ca tii o dieta agresiva pentru o scurta perioada de timp n-o sa te ajute foarte mult. Care e solutia? Daca te ingrijoreaza pesticidele, alege produse organice. Daca te temi de toxine, evita alimentatia de tip junk food. Incearca o dieta echilibrata cu multe fibre si cruditati. Nu suna foarte glam, dar functioneaza. Si poate, incetul cu incetul, vei ajunge sa te simti pregatita si sa-ti dai un restart.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Renata Paskal/RMG MADRID