Daca ti-as spune ca nu e nevoie sa-ti faci dus? Sau ca epilarea parului nedorit scade nivelul de atractie pe care il ai asupra sexului opus? Sau ca detox-ul nu iti curata organismul? Pentru ca toate sunt teorii si bajbaim prin intuneric.
Zilele trecute a fost viral in grupul meu de prieteni un articol care sustinea ca detoxifierea organismului este doar un mit, un hoax, o gaselnita a consumerismului. Oare m-am socat cand am parcurs randurile citate din gura unui medic specialist?
Nu, pentru ca, in pofida faptului ca am facut doua detoxifieri agresive la viata mea, sau a articolelor pe care le-am citit si le-am scris pe aceasta tema, stiu ca ar putea avea dreptate. La urma urmei, sunt sute de teorii pe care timpul le-a aruncat la gunoi, de la Pamantul e plat' până la fumatul e sanatos'. Deci nu ar fi exclus ca rinichii, ficatul si pielea sa-si faca treaba bine, adica sa-si asume rolul de excretie in mod eficient si sa nu avem nevoie de sucuri verzi si hidrocolonterapie pentru un corp purificat.
Ceea ce m-a surprins cu adevărat a fost o discuție pe care am avut-o cu Philippe Sansonetti, medic si cercetator microbiolog la Institutul Pasteur, profesor la Collège de France, unul dintre cei mai proeminenti specialisti ai zilelor noastre in cercetarea interdisciplinara ce combina biologia moleculara, genetica bacteriana, biologia celulara si imunologia. Doctorul mi-a explicat ca si igiena e o tot o teorie, si una recenta. Se pare ca spalatul frecvent, mediile sterile in care traim, hrana sterila pe care o mancam… toata aceasta fuga de microbi ne distruge microbiomul (bacteriile cu care traim in simbioza de milioane de ani si dintre care numai 2% sunt patogene), o parte integranta a sistemului imunitar, si ne lasa vulnerabili in fata alergiilor si a bolilor. Deci nu ar fi imposibil nici sa fim convinsi ca e bine sa ne degresam pielea si parul pentru a creea o piata pentru creme si balsamuri.
Alta teorie care m-a pus pe ganduri a fost rolul parului pe care noi, femeile, il consideram inestetic. Unele surse sustin ca parul nedorit' are rolul de a imprastia feromonii, iar faptul ca media ne sugereaza sa il indepartam si sa ne debarasam de odoarea corporala prin asa-zisa degresare si prin folosirea deodorantelor e doar o modalitate prin care o autoritate partiarhala ar vrea ca barbatii sa fie eliberati de chingile atractiei sexuale (se pare iminenta, atunci cand feromonii sunt raspanditi).
Cum ar fi ca intr-o zi acest lucru sa se dovedeasca adevarat?! Probabil am fi surprinsi timp de un sfert de ora, asa cum am fost in decembrie, cand s-a descoperit ca prapurul (mezenterul) nu este doar tesut, ci un organ de sine statator, precum inima sau plamanii. Ce certitudini avem de fapt?
Intre timp, marturisesc ca fac dusuri, folosesc creme, ma epilez cu laser, beau kefir facut din lapte pasteurizat, imi fac vaccinuri etc. Si probabil inca nu mi-am trait ultima detoxifiere. Poate aceste teorii sunt pe bune… Dar daca nu sunt?! Intr-o lume nesigură, presarata cu spaime de toate felurile, avem nevoie de repere, pentru ca adevarurile ne sunt de multe ori inaccesibile sau poate doar relative.
Insa ceea ce credem cu adevarat ne contureaza realitatea si declanseaza niste reactii in corpul nostru care nu pot fi explicate de stiinta. Pentru ca mintea e mai presus de materie. Asa ca, daca m-ai intreba daca cred sau nu in detox, as evita subiectul si ti-as spune sa faci ce crezi tu ca e bine.
Foto: Shutterstock