Despre miscare, in pas vioi

Miscarea e viata si viata e miscare. Iar instigarea populatiei comode la sport e o problema atat de arzatoare, incat a nascut si campanii sociale. Insa mai mult sport chiar inseamna mai multa sanatate?

Despre miscare, in pas vioi

Habar nu am cum de mi s-a nazarit intr-o zi sa incerc sa fac podul. Asa, din picioare, cum l-am facut de mii si mii de ori pe vremea cand saream coarda, jucam frunza si sotronul, iar bara de batut covoare din fata blocului era instrumentul meu de acrobatii. Cred ca n-are rost sa spun ca m-am dezechilibrat si mi-am trosnit spatele, desi activitatea fizica nu-mi e straina: imi place sa mai fac Pilates, sa inot cu fiecare ocazie si, in plus, merg foarte repede dimineata spre birou (chiar topai pe scari!). Urmatoarea deziluzie a fost ca roata pe care am incercat sa o fac a iesit stramba si chinuita, iar de spagat sau sfoara nici n-a mai putut fi vorba. Si ii dau dreptate unui prieten care ma ironizeaza, mai mult sau mai putin subtil: „Voi, femeile! Copilaria e o perioada foarte importanta din viata. Doar ca a trecut. Pe bune!.

Insa dincolo de lipsa antrenamentului, am simtit ca e ceva mai mult la mijloc si am inceput sa cercetez problema. „Inca de la primii pasi, cand copiii se dezvolta, alearga catre orice persoana sau loc dorit. In mod natural si subconstient, ei aleg aceasta forma de miscare permanenta, obositoare pentru noi, adultii, fiindca natura ne-a creat pentru miscare. Ea stie ce ii trebuie corpului pentru a se dezvolta – o musculatura lucrata, permanent in forma, atrage dupa sine o dezvoltare corespunzatoare, mi-a scris dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, doctor in stiinte medicale.

Si am fost surprinsa sa descopar ca organismul isi modifica structura chiar si la tinerii adulti care practica cu succes sedentarismul. Adica pe masura ce imbatranim (pardon, ne maturizam) ni se scurteaza articulatiile, muschii isi pierd tonusul, iar pielea, elasticitatea. „Numeroase studii au demonstrat ca printre cauzele osteoporozei la femei se afla si lipsa activitatii fizice. De altfel, Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology sustine ca s-a demonstrat faptul ca anumiti stimuli fizici duc la preschimbarea celulelor stem in tesut osos, in timp ce sedentarismul le transforma in grasime. Sedentarismul atrage dupa sine cresterea in greutate, care duce la suprasolicitarea articulatiilor, a completat dr. Predescu.

Cand suntem mici, totul in corpul nostru e mai flexibil, adica suntem gumati si moi. De aceea micutilor nu le trebuie neaparat un antrenor personal si ore intregi de chin ca sa poata executa trucuri acrobatice, iar noua, da. Iar aceste schimbari pot fi observate cu ochiul liber. Insa foarte multe efecte secundare ale lipsei de miscare sunt mult mai grave, desi nu sunt la fel de usor de reperat.

„Sedentarismul este boala vietii moderne, care cauta sa ne ofere comoditate prin toate mijloacele posibile. Astfel, corpul uman, care a fost creat sa faca efort fizic, se afla intr-un impas de adaptare si de aceea incepem sa vedem efectele nocive ale sedentarismului peste tot: obezitate, tensiune arteriala ridicata, diabet zaharat, osteoporoza, colesterol ridicat, dereglari metabolice, dureri de spate, spune Anca Vasile, Instructor Pescariu Sports&Spa. Si asta nu e tot… „Stilul de viata prea comod incetineste toate functiile organismului (asta insemnand arderi mult mai lente) si afecteaza coloana vertebrala, punand presiune constanta pe discurile intervertebrale lombare. Totodata, viata sedentara poate duce chiar si la depresii, care la randul lor conduc la probleme cardiace, explica Ioana Burciu, kinetoterapeut La Bibliothèque Centre Beauté.

Aceste amenintari sperie si ne pun in garda, in timp ce beneficiile miscarii fizice ne seduc si ne trimit la alergat si la aparatele de fitness.

„Numeroase studii au demonstrat ca sportul ajuta la dezvoltarea celulelor creierului, ceea ce duce la o mai buna coordonare, dezvoltare cognitiva, o mai mare putere de concentrare si rezistenta emotionala. Toate aceste beneficii aduse de miscare pot face viata mai usoara atunci cand vorbim despre rezolvarea problemelor cotidiene. Un alt lucru care nu trebuie trecut cu vederea este ca sportul ajuta organismul la eliberarea endorfinelor, neurotransmitatorii fericirii, mi-a povestit Sorin Geana, trainer la Body Exprim. „Ca efecte imediate, exercitiul fizic creste increderea in sine si nivelul de energie, imbunatateste starea de spirit, calitatea somnului, reduce stresul si depresia, mi-a mai spus Ioana Burciu, kinetoterapeut.

OK, probabil ai mai auzit despre aceste lucruri, pentru ca instigarea la miscare e unul dintre trend-urile principale ale acestui deceniu. Pe aceasta tema s-au consumat paduri de hartie si cisterne de cerneala si un spatiu greu de imaginat in world wide web. Insa in zilele noastre, dincolo de majoritatea indolenta, s-a dezvoltat si o categorie aparte de oameni care au cazut in extrema opusa, devenind obsedati de sport, dependenti de endorfinele provocate de miscare, persoane care s-au indragostit pana peste cap de imaginea propriilor curbe sculptate.

Iar cand am decis sa scriu acest articol, am rugat specialistii sa traseze o paralela intre modificarile care au loc atunci cand facem sport versus schimbarile pe care le provoaca in esenta noastra fizica (flexibila si gumata) lipsa miscarii. Dar toate persoanele carora le-am cerut parerea mi-au vorbit doar despre beneficii, tocmai pentru ca, din acest punct de vedere, suntem obisnuiti sa avem nevoie de mobilizare, in nici un caz de frana. Iar inconvenientele miscarii fizice nu sunt un subiect tabu, ci sunt de-a dreptul de neconceput.

Pana la urma chiar ar fi normal sa pot sa fac podul din picioare, din moment ce nu sunt nici pe departe la fel de flexibila in mod natural precum eram in copilarie? Din moment ce articulatiile nu mai sunt la fel de lubrifiate si elastice in mod natural? Intr-adevar, fiinta umana e foarte adaptabila, insa oare e OK sa o fortez intr-o directie in care nu vrea sa mearga?

De fiecare data cand aud ca sanatatea cuiva obsedat de sport si nutritie echilibrata a cedat, ma intreb daca fanatismul in aceasta directie e calea spre o viata lunga si fericita. Sau macar sanatoasa. Iar cand remarc abdomene modelate frumos, dar alaturate unui ten stafidit inainte de vreme, imi pun sute de probleme despre adevaratele cauze ale imbatranirii. E mai putin mediatizat faptul ca, desi stimuleaza oxigenarea, sportul grabeste procesele metabolice, dar si producerea de radicali liberi, deci implicit stresul oxidativ. Insa, dincolo de orice teorie care poate fi argumentata pro sau contra, ce stim (si e foarte infricosator) e ca vertebrele sunt programate sa suporte un numar finit de aplecari, cartilajele pot duce doar un numar finit de socuri, iar inima are un numar finit de batai, pre-programat inca din uter. Iar odata atinsa o limita, corpul incepe sa cedeze.

„Miscarea este viata, iar viata e miscare. Insa atunci cand ne gandim la cat si cum sa facem sport ar trebui sa luam o lectie de la propriul nostru organism. Tesutul oaselor este viu, format din osteoblaste, celulele responsabile pentru formarea materiei osoase (deci reinnoirea oaselor si repararea fracturilor), si osteoclaste, celulele care descompun si resorb osul, mi-a explicat Kaan Erler, prof. dr. in ortopedie la Centrul Medical Anadolu. „Sedentarismul stimuleaza productia osteoclastelor, adica a celulelor ce mananca din os, situatie care, in timp, duce la osteoporoza, in vreme ce excesul de miscare inclina balanta in favoarea osteoblastelor si nici aceasta situatie nu este dezirabila, a completat medicul. In concluzie, nici atunci cand vine vorba de sport, mai mult nu inseamna mai bine. Iar, desi plictisitor, echilibrul e undeva la mijloc, ca in orice alt aspect al vietii.

Foto: Running woman at beautiful blue sunset sky from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet