Denumita si aur lichid, mierea este unul dintre cele mai uimitoare produse, datorita puritatii sale si a faptului ca nu exista data de expirare pentru aceasta. Plus ca, stim despre miere ca este foarte buna la gust si poate fi folosita atat la micul dejun, cat si ca desert. Aceasta este considerata de catre nutritionisti un aliment functional – idee introdusa de catre cercetatori japonezi in anii 80. Acest concept presupune ca alimentele din aceasta categorie contin, pe langa nutrienti, elemente care aduc beneficii organismului.
De fapt, mierea proaspata, nepasteurizata, contine 22 de amino acizi, 27 de minerale, printre care se numara fier, calciu sau zinc. De asemenea, mierea este doldora de vitamine precum riboflavina, acidul pantothenic si vitamina B6. In plus, mierea este plina de enzime, care incurajeaza digestia, si de antioxidanti, care reusesc sa intarzie procesul de imbatranire a organismului.
Mierea este produsa din nectarul colectat de la flori, de catre albine. Acest nectar este apoi transportat catre stup, unde este trecut prin trei etape de procesare. Toate aceste lucruri sunt efectuate de catre albine. In timpul primei etape, nectarul este injectat cu enzime, care il ingroasa si il fermenteaza. Al doilea pas consta in ingrosarea ulterioara a nectarului, transformandu-l in miere. Ultima etapa presupune extragerea a peste 80% din continutul de apa al mierii. Astfel, mierea obtinuta este bogata, cu o nuanta de auriu pronunta, si are o textura consistenta. Abia acum mierea poate fi extrasa din stup, iar daca acest pas este grabit, mierea risca sa fie prea lichida.
In majoritatea cazurilor, mierea comercializata in magazine nu reprezinta produsul muncii albinelor, ci o formula dezvoltata in laboratoare, ale carei efecte pot fi asemuite cu cele ale zaharului alb, din pacate! Adesea, aceasta miere este produsa dintr-o combinatie de trestie de zahar, sirop de orez, zahar, obtinut din porumb sau sfecla, si este imbibata cu agenti de indulcire, deoarece acest mod este infinit mai putin costisitor decat calea naturala de a obtine miere.
Pentru a fi considerata miere adevarata, aceasta trebuie sa contina neaparat polen! Asadar, trebuie sa afli ca majoritatea optiunilor de miere, disponibile in magazine, sunt trecute prin procese de filtrare, care presupun incalzirea mierii la temperature ridicate, acestea distrugand enzimele si nutrientii benefici organismului. De asemenea, mierii procesate ii este adaugata o cantitate consistenta de apa, pentru a o dilua, si apoi este filtrata, pentru a elimina orice urma de polen.
Ce nu stii despre miere?
Mierea adevarata nu se dizolva cu usurinta in apa, ci se depoziteaza la fundul paharului si necesita sa fie amestecata pentru a se dizolva.
Nu uita sa citesti intotdeauna lista de ingrediente, daca aceasta mentioneaza glucoza sau sirop de porumb, asaza borcanul inapoi pe raft. Aceasta nu este miere adevarata!
Datorita enzimelor injectate de catre albine, in timpul fermentarii, mierea este intr-un continuu proces de cristalizare, astfel poti observa la baza recipientului mici cristale. Acest lucru poate fi considerat o garantie a calitatii mierii.
Intr-un final, daca mierea procurata de tine nu are nici o urma de aroma de flori sau alte ierburi, ci doar un gust dulceag, imi pare rau, dar mierea nu pare a fi fost produsa de albine.
Foto: Shutterstock
Află mai multe despre afecțiunile pe care le poți trata cu miere de albine, pe Libertatea.ro