Salatele la punga sunt spalate ca se se asigure ca sunt perfecte pentru a fi folosite. Unii producatori includ mici cantitati de clor in apa pe care o folosesc, dar acest lucru nu este considerat periculos. Dar, apa pe care o folosesti ca sa iti speli salata contine clor – deci nu este o mare diferenta. In ultimul timp, un numar mare de producatori spala acum frunzele de salata in apa de izvor pura – acest lucru este mentionat pe eticheta.
Daca ai folosit doar salata iceberg, castraveti si rosii, atunci da – salata poate deveni plictisitoare. Cheia este sa expermentezi! Incepe cu frunze de spanac, salata radicchio, frisee sau rucola, adauga ierburi proaspete cum ar fi patrunjel, coriandru sau busuioc – ii va da un gust complet diferit. Apoi experimenteaza cu o mulime de alte ingrediente: ridiche, telina, ceapa verde, ardei, morcovi, ceapa rosie, mazare sau ciuperci – toate merg la fel de bine. Pentru un gust mai dulce, adauga ananas, mango, mar sau bucati de portocala. Poti sa o faci mai satioasa adaugand orez sau paste. Daca schimbi dressing-ul frantuzesc cu cel blue cheese, sau cel de rosii uscate, te va ajuta sa pastrezi gustul fresh al salatei.
Un dressing este un partener perfect pentru salata, benefic si pentru gust, si pentru sanatate. Studiile universitatii din Ohio, au aratat ca mancatul salatelor alaturi de un dressing cu un continut scazut de grasimi, ajuta corpul sa absoarba antioxidantii din rosii, morcovi si salata. Fara niciun pic de grasime, corpul nu poate sa absoarba multi dintre acesti antioxidanti importanti, recomandati pentru o inima mai puternica si pentru o rata scazuta a cancerului. Daca inca nu te-am convins in legatura cu dressing-ul, foloseste avocado – are un efect similar! Iar daca intr-adevar vrei sa optezi pentru un dressing fara grasimi, foloseste otet balsamic sau stoarce zeama de lamaie.
Toate fructele si legumele isi pierd din vitamine atunci cand sunt culese, iar cu cat le lasi mai mult expuse, cu atat isi pierd din continut. Chiar si salatele naturale, cumparate dintr-o piata alimentara, isi pot pierde din nutrienti pana in momentul in care ajung in farfuria ta. Totusi, majoritatea ingredientelor din salate contin minerale, antioxidanti, fibre si apa.
Salatele care includ nuci, seminte, branza, crutoane, bacon sau maioneza, sunt de obicei incarcate cu mai multe calorii decat o portie de friptura cu cartofi prajiti. O masa care contine carne slaba la gratar, cartofi la cuptor, rosii, ciuperci si salata contine in jur de 440 de calorii; pe cand o salata Caesar de pui, poate contine 590 de calorii. Deci, sa optezi pentru o salata nu este intotdeauna cea mai sanatoasa optiune din meniu!
Text: Miruna Tarabega
Foto: 123rf.com
Daca vrei sa incerci cateva salate delicioase, iti recomandam salata greceasca și salata de fasole boabe
Vezi câteva rețete de salate pe care să le ai tot timpul la îndemână