Beneficiile surprinzatoare ale consumului de alune de padure pentru sanatatea ta

Nu numai ca sunt foarte bogate nutritional, dar oamenii de stiinta au descoperit ca alunele au si alte efecte benefice asupra sanatatii. Alunele sunt un adevarat miracol pentru sanatate!

Previn bolile cardiovasculare, regleaza nivelul colesterolului si sunt o sursa bogata de proteine, minerale si vitamine.


Pentru a te bucura de beneficiile lor acasa, manaca-le simple sau foloseste-le atunci cand gatesti. Studiile au aratat acizii grasi omega 9 si antioxidantii raman nealterate la coacere.

Pentru cine sunt bune alunele de padure?

Alunele au o valoare nutritionala destul de mare (8 kcal/aluna). Daca mananci o cantitate mare, sunt sanse mari sa iei in greutate. Daca incerci sa slabesti, alunele nu sunt neaparat cea mai buna optiune pentru tine. De asemenea, tine minte ca alunele sunt un aliment alergenic, de aceea este bine sa fii atenta inainte sa le consumi.


Alunele de padure contin antioxidanti

Grasimile nesaturate din alune sunt acizii grasi omega 9, gasite si in uleiul de masline. Asemenea acizilor grasi omega 3, aceste grasimi nesaturate au efecte benefice asupra nivelului crescut de colesterol.

Alunele de padure sunt bogate in fibre

Alunele contin alte elemente bogate nutritional, pe langa acizii grasi monosaturati omega 9 si antioxidanti. Spre exemplu, fibrele reprezinta 9-10% din masa alunelor, iar dietele bogate in fibre reduc riscul de a face cancer de colon, reducand si apetitul.

Alunele ajuta la vindecarea unor leziuni

Alunele sunt de asemenea bogate in arginina, un aminoacid care joaca mai multe roluri importante in organism, inclusiv cel de a ajuta ranile sa se vindece. In plus, arginina este un vascodilatator, ceea ce inseamna ca relaxeaza si largeste vasele de sange si poate duce la reducerea tensiunii arteriale.

Studii si cercetari moderne privind alunele de padure

Un studiu din 2011 despre alunele de padure, realizat la Universitatea de Stat Virginia din Statele Unite, a investigat in laborator efectul extractului de alune asupra celulelor cancerului de colon. S-a constatat ca alunele macinate au capacitatea de a opri celulele canceroase sa se inmulteasca.


In anul 2004, cercetatorii de la Universitatea din Istanbul, Turcia, au studiat efectele alunelor pe iepuri cu o dieta bogata in colesterol. Echipa a constatat ca acizii grasi nesaturati din alune imbunatatesc semnificativ nivelul de lipide din sange si regleaza nivelul de colesterol. Un studiu din 2011, realizat de Universitatea din Otago, Noua Zeelanda pe un esantion de 3000 de persoane, a gasit rezultate similare, iar cercetatorii au concluzionat ca alunele pot fi incorporate in dieta obisnuita ca un mijloc de reducere a riscului de boli cardiovasculare.

Text: Georgiana Lupica
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet