Deficiența de calciu – cauze, simptome și tratamente

Dacă există un lucru în corpul uman de care aproape orice țesut și organ are nevoie, acela esta calciul. Din nefericire, dacă eviți produsele lactate, riscurile de a avea deficiență de calciu cresc.

Deficiența de calciu – cauze, simptome și tratamente

Calciul este cel mai abundent mineral găsit în corpul uman și deține mai multe funcții importante în mod simultan. Peste 99% din calciul din corp se regăsește în dinți și în oase, iar restul de 1% se găsește în sânge, mușchi și lichidul din celulele noastre.

Ce este deficiența de calciu?


Deficiența de calciu este o condiție ce rezultă din cantitățile neadecvate de calciu din corp. Adesea aceasta apare din cazua consumului neadecvat de calciu în cadrul alimentației, de-a lungul unei perioade mai mari de timp. Deficiența de vitamina D, fosfor și magneziu – ce ajută la absorbția de calciu – pot cauza deficiențe de calciu la rândul lor. În general există două deficiențe de calciu, anume:

Deficiența alimentară: aceasta este cauzată de asimilarea neadecvată a calciului, care se reflectă adesea în depuneri de calciu pe oase, subțierea sau slăbirea acestora sau osteoporoză.

Hipocalcemia: se caracterizează prin nivelul scăzut al calciului în sânge. Adesea se manifestă ca un efect secundar al medicamentelor, precum diureticele, tratamentele medicale pentru boli precum insuficiență renală sau hipertiroidie.

Cauzele alimentare ale deficienței de calciu

1. Consumul inadecvat de calciu

Cea mai importantă cauză a deficienței este se datorează consumului unei cantități neadecvate de calciu în dieta zilnică. Din cauza nivelului scăzut de calciu în sânge, corpul este forțat să își sustragă calciul din oase.

2. Deficiențe de vitamina D, fosfor și magneziu

Nutrienții precum vitamina D, fosforul și magneziul au un rol foarte important în absorbția de calciu, iar o deficiență a acestor minerale duce la o deficiență de calciu.

3. Menopauza

Menopauza cauzează o scădere a nivelului de estrogen, care ajută la menținerea calciului la nivelul oaselor.

4. Vârsta

Odată ce îmbătrânim, corpul nostru devine mai puțin eficient în absorbția de calciu din alimente.

5. Absorbția incorectă a calciului

Cine este predispus să aibă o deficiență de calciu

Anumiți oameni sunt mai predispuși la această afecțiune deoarece au nevoie de o cantitate mai mare de calciu. Mai jos se regăsesc câteva dintre efectele deficienței de calciu.

1. Copii și adolescenți

Calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor. În timpul etapei de creștere, copiii și adolescenții au nevoie de mai mult calciu pentru creșterea osoasă. Acesta mai ajută și la creșterea densității minerale din oasele adolescenților, reducând riscul de subțiere a oaselor la bătrânețe.

2. Femeile aflate la menopauză

Femeile aflate la menopauză pot avea probleme de scădere osoasă în primii cinci ani de la instaurarea acesteia. Acest fapt se datorează scăderii în producția de estrogen.

3. Persoanele care au intoleranță la lactoză

Persoanelor cu intoleranță la lactoză nu pot digera această componentă. Persoanele care suferă de această afecțiune au un risc ridicat de deficiență de calciu, din cauza faptului că sunt nevoite să evite produsele lactate.

4. Vegetarieni și vegani

Vegetarienii se expun riscului de a dezvolta o deficiență de calciu deoarece aceștia consumă alimente vegetale ce conțin acid fitic și oxalic, componente ce interferează cu absorbția de calciu. Riscul este agravat de faptul că aceștia nu consumă produse lactate.

Simptome ale deficienței de calciu:

Deficiențele de calciu nu sunt vizibile în stare incipientă, dar odată ce afecțiunea se agravează, simptomele deficienței sunt:

1. Crampe musculare

Crampele sunt un simptom inițial al deficienței. Durerile musculare apar în urma mișcării, iar majoritatea apar noaptea.

2. Piele uscată și unghii casante

Deficiența de calciu este vizibilă la nivelul pielii și al unghiilor. Lipsa de calciu face ca pielea să fie uscată, iar unghiile casante.

3. Probleme ale dinților

Calciul este o componentă constituentă a dinților, iar o deficiență a acestuia afectează și dinii. Aceștia se pot îngălbeni sau pot cădea din cauza acestei afecțiuni.

4. Fracturi frecvente ale oaselor

Lipsa de calciu poate să slăbească oasele, cauzând fracturi frecvente ale acestora.

5. Insomnie

Persoanele care nu consumă suficient calciu pot avea probleme de somn. În anumite cazuri, persoanele pot să adoarmă din cauza acestei deficiențe, dar somnul lor va fi unul nesatisfăcător.

Boli cauzate de deficiența de calciu

Deficiența de calciu netratată poate duce la numeroase problem de sănătate. Consumul inadecvat de calciu este asociat cu osteoporoza, boli cardiovasculare, tensiune, cancer

Tratamentul deficienței de calciu

Schimbări la nivel de alimentație

Stadiile incipiente ale deficienței de calciu pot fi tratate prin creșterea cantității de mâncăruri bogate în calciu consumate. Ar trebui să consumi alimente bogate în vitamina D pentru a mări absorbția de calciu. Totuși, alimentele bogate în vitamina D și în calciu pot fi bogate și în grăsimi saturate. Este recomandat să alegi opțiunile care conțin cantități scăzute de grăsimi pentru a evita alte riscuri, precum colesterolul crescut sau problemele cardiace.

Suplimentele pe bază de calciu

Dacă nu poți extrage cantitatea necesară de calciu din alimentație, medicii sugerează să apelezi la suplimente. Acestea se pot regăsi sub diferite forme. Totuși, trebuie să fii atentă la acestea, deoarece o doză prea mare poate fi periculoasă.

Injecții

Dacă suplimentele și schimbările alimentare nu au avut rezultatele dorite, un medic poate regla nivelul de calciu prin intermediul unor injecții.

Citește și:
Alimente care au mai mult calciu decat laptele

Text: Bianca Margarit
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet