Instaurarea în România a stării de alertă, începând cu data de 15 mai, vine cu mai multe schimbări, unele vizând modul în care este permisă părăsirea localițății.
Starea de alertă a intrat în vigoare de pe 15 mai, iar odată cu ea au apărut și unele relaxări ale unora dintre restricțiile impuse în starea de urgență.
HOTĂRÂREA nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS- CoV-2 reglementează și motivele pentru care putem părăsi de acum înainte localitatea de domiciliu.
Trebuie însă să știi că, dacă vrei să părăsești localitatea, trebuie să completezi obligatoriu o declarație pe propria răspundere, iar vechiul model nu mai este valabil. Noua declarație pe propria răspundere – pe care o găsești mai jos – cuprinde motivele pentru care ai voie să ieși din localitate.
Conform HOTĂRÂRII nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă, începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. În această situație NU este nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere.
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
În hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu se precizează însă cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile. Acest aspect este însă reglementat de Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptată de Parlament. Nerespectarea de către persoanele fizice, a interdicției de ieșire din zonele stabilite în conformitate cu art.5 alin.(3) lit.c), sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone este pedepsită cu amendă de la 500 de lei la 2.500 de lei.
Foto: Arhiva Revistei ELLE