De ce verificarea temperaturii nu este o metodă eficientă în combaterea răspândirii noului coronavirus

Potrivit draft-ului propus de către Institutul Național de Sănătate Publică, angajații vor fi supuși unei verificări a temperaturii în fiecare zi. Însă, mulți specialiști sunt de părere că această măsură nu este una eficientă în vederea reducerii cazurilor de Covid-19.

De ce verificarea temperaturii nu este o metodă eficientă în combaterea răspândirii noului coronavirus

Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat zilele acestea un draft cu privire la modul în care se va desfășura activitatea la birou în următoarea perioadă. Una dintre măsurile pe care angajatorii trebuie să o implementeze constă în monitorizarea temperaturii angajaților în momentul în care aceștia ajung la locul de muncă. Dacă temperatura lor depășește 37 de grade Celsius, vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie.

Chiar dacă această regulă va trebui respectată de către toată lumea, specialiștii sunt destul de sceptici în privința eficienței sale. Multe dintre persoanele infectate cu noul coronavirus nu se confruntă cu febră. Astfel că, această verificare a temperaturii nu poate depista într-adevăr prezența virusului.

De asemenea, dacă o persoană avea febră, însă a folost medicamente pentru reducerea acesteia, din nou acest test nu poate fi unul extrem de precis. Cum mulți dintre bolnavii de Covid-19 sunt asimptomatici, o simplă verificare a temperaturii nu poate preveni răspândirea virusului, subliniază specialiștii.

Tot ei țin să precizeze și că, de-a lungul zilei, temperatura corpului uman fluctuează. Cel mai scăzut nivel este în jurul orei 4, iar cel mai ridicat în jurul orei 16. Cum verificările se fac dimineața, febra poate rămâne nedetectată.

Un alt aspect pe care aceștia îl precizează este legat de calitatea termometrelor folosite. Medicul James Leo afirmă într-un interviu acordat site-ului Healthline că „termometrele digitale orale sunt cele mai exacte, însă nu sunt practice pentru testarea unui număr mare de oameni. Termometrele pentru ureche pot fi predispuse erorilor, mai ales dacă canalul urechii este blocat de ceară. Iar cele cu infraroșu pentru frunte au o precizie și mai slabă”.

De asemenea, chiar dacă acest screening a fost gândit ca o măsură de combatere a răspândirii virusului, efectele pot fi total opuse. Pentru a preveni asta, persoanele responsabile cu verificarea temperaturii vor trebui să poarte costume de protecție, iar angajații măști, care să le acopere nasul și gura.

Însă, cum această măsură nu este extrem de eficientă, specialiștii subliniază importanța respectării altor măsuri. Distanțarea este una dintre cele mai importante. De aceea, angajații vor trebui să respecte o o distanță de minimum 1,5 m între birourile lor și cele ale colegilor. Masca de protecție va deveni indispensabilă, iar oficialii fac din nou apel la respectarea măsurilor de igienă. Spălarea constantă a mâinilor și dezinfectarea spațiului de lucru sunt doar câteva reguli pe care trebuie să le punem în practică.

CONȚINUT VIDEO ELLE

De asemenea, în cazul în care prezinți simptome precum tuse sau dificultăți respiratorii, trebuie să eviți contactul cu alte persoane, să te izolezi și să îți anunți medicul cu privire la starea ta de sănătate.

Citește și:
VIDEO: Un experiment din Japonia ne arată cât de repede ne putem infecta cu coronavirus într-un restaurant

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video