Marea majoritate a oamenilor și-a dorit măsuri noi de relaxare, iar când acestea au venit încă observăm tributari vechilor reguli. Psihoterapeutul Roxana Arion ne explică de ce unii oameni încă poartă mască în aer liber.
Pandemia a venit pentru noi toți, ambalată la pachet și cu regulile menite să ne asigure protecția și siguranța. Deși este rațional ceea ce uneori oamenii și-au spus, în această perioadă aceste gânduri nu au existat permanent în mințile noastre. Pe rând ne-am agățat de optimismul sau pesimismul care ne-au condus spre terenurile alunecoase ale imprevizibilului, contextului nemaitrăit și nemaiîntâlnit de până acum.
Baleajul acestor gânduri, informații preluate și procesate ne-au condus ulterior de la emoțiile intense de furie, tristețe sau frică spre limita extremă a panicii și neputinței. În acest mod, mecanismele de apărare și adaptare responsabile să ne asigure supraviețuirea noastră, a fiecărui individ în parte, (luptă, fugi sau îngheață) au fost cele mai afectate. Ele fiind în alertă permanentă. Acestea au fost și cele mai expuse destabilizării și decompensării.
De aceea, fiecare mască încă purtată în spațiul public, ca și în viață, are în spate propria poveste. Spusă și trăită cu ritm diferit, așa cum și-a povestit-o și repovestit-o autorul. Pentru unii poate avea legătură cu pierderea dureroasă a unei persoane dragi/apropiate. Cu expunerea în fața pericolului, confruntarea efectivă cu boala reală/imaginată a propriei persoane. Sau cu așteptarea însoțită de dezamăgire, ca toți ceilalți să adopte și respecte în același timp și unanim regulile stabilite.
Și în acest context, e firesc ca alternarea încordare/relaxare să necesite ca proces în sine un antrenament care presupune timp de reacție diferit. Timp în care să se consolideze de fapt, încrederea. În fond, relaxarea e un mixt de negociere și permisiune.
Pe de o parte, implică negocierea necesară minții de a acționa, stabilindu-și un timp anume și pe de altă parte permisiunea acordată corpului de a râmâne simultan conectat la interior, atent fiind în continuare la exterior.
De asemenea, mai poate avea legătură cu asigurarea menținerii imunității până la momentul vaccinării cu schema completă, oamenii simțindu-se responsabilizați cu protejarea lor și implicit a celor din jurul lor. Într-un context al incertitudinii, un lucru cert este firescul modalităților de adaptare diferite ale oamenilor.
Foto: Arhiva Revistei ELLE