De ce suntem mai grasi decat erau parintii nostri

Daca te intrebi de ce nu incapi in rochiile din tinerete ale mamei tale si de ce suntem mai grasi decat generatiile anterioase, citeste in continuare!

De ce suntem mai grasi decat erau parintii nostri
Suntem mai grasi decat erau parintii nostri la aceeasi varsta, nu este nici un secret… Obezitatea este una dintre cele mai mari provocari ale omului modern, avand in vedere cum a crescut procentajul persoanelor supraponderale in ultimul timp. Dar de ce suntem astazi mai plinuti decat eram cu trei decenii in urma?
Motivul propus de experti e simplu: prea multe calorii consumate asociate un stil de viata sedentar duce la kilograme in plus.
Cu toate acestea, motivele din spatele problemelor cu greutatea sunt mai complexe de atat.  Desigur, alimentatia si sportul joaca un rol critic in sanatatea noastra, dar stilul de viata si factorii externi pot fi un element cheie in a mentine o greutate corporala adecvata si este o provocare mai mare ca niciodata. Mai sunt si alti factori externi care ne pot afecta greutatea.

Expunerea la toxinele din mediu ne face mai grasi


Intram in contact cu sute sau mii de chimicale in fiecare zi, cum ar fi samponul, mobila, mancarea si ambalajul acesteia, pesticide, materiale de constructii si multe altele. Printre substantele care au fost asociate cu obezitatea si cu perturbarea sistemului endocrin au fost enumerate chimicalele EDC care includ bisfenol A, BPS di ftalati, gasite in special in masele plastice si in produsele de ingrijire personala.

Citeste si:

10 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre slabit

Stres si cortizol


Stresul are un impact masiv supra sanatatii, rezultand in obieiuri nesanatoase cum ar fi mancatul in exces. Legatura dintre stres si obezitate se coreleaza în principal cu hormonul stresului, cortizolul. Pe masura ce creste nivelul de stres, creste si nivelul de cortizol si iti sporeste apetitul.
Asa se intampla mancatul pe fond emotional – atunci cand recurgi la diverse alimente (de obicei, nesanatoase) pentru a te consola atunci cand ai parte de stres, anxietate si despresie.

Lipsa de somn

S-a demonstrat ca exista o relatie directa intre privarea de somn/insomnie si obezitate. Atunci cand organismul nu primeste suficienta ohihna, functiile care regleaza metabolismul si apetitul sunt date peste cap si astfel devenim mai grasi.

Metabolismul lent

Lupta cu kilogramele in plus poate deveni un cerc vicios pentru mulți oameni supraponderali care reduc caloriile pentru o perioada, apoi trec prin efectul yo-yo, urmat  de inca o dieta si de inca o creșterea în greutate, iar si iar… Repetat, acest ciclu poate duce la incetinirea metabolismului, un obstacol semnificativ atunci cand cineva incearca sa piarda din greutate si sa tina kilogramele in frau. Daca luam in considerare si faptul că țesutul adipos necesită mai puțină energie pentru a fi menținut decât țesutul muscular, avem un factor care explica de ce multi dintre noi suntem mai grasi decat generatiile anterioare.

Citeste si:


Cel mai eficient plan de slabit dupa nastere

Desi trebuie sa consumam mai putine calorii si sa facem mai mult sport decat parintii nostri in urma cu 30 de ani, sunt si alti factori implicati in lupta cu obezitatatea. Te poti pregati pentru aceasta provocare prin:
  • Limitarea expunerii la toxine pe cat de mult posibil, folosind produse organice pentru grija personala si pentru casa, si pesticide eco
  • Alegerea mancarurilor organice cand posibil, inclusiv carne
  • Folosirea sticlei si otelului inoxidabil in loc de casolete de plastic pentru a depozita mancarea
  • Cumparand produse in ambalaj din cutii, conserve si plastic fara BPA
  • Un somn odihnitor de 7 -8 ore pe noapte
  • Practicarea tehnicilor de management pentru a face fata stresului de zi cu zi, cum ar fi meditatia, relaxarea progresiva, respiratia profunda, yoga sau Tai Chi
  • Sprijinirea microbiomului evitand indulcitorii artificiali, alimentele procesate si consumul de alimente bogate in probiotice (si/sau luarea unui supliment cu probiotice) pentru a sprijini bacteriile benefice din intestin.

 
Nu exista o solutie simpla pentru a-ti mentine greutatea ideala, pentru ca, intr-adevar, aceasta provocare presupune mult mai mult decat o alimentatie saraca in calorii si mult sport. Stilul de viata solicitant al zilelor noastre ne indreapta catre obiceiuri alimentare nesanatoase si nopti nedormite. A fi cu adevarat intr-o forma buna nu inseamna sa ai un procentaj sub 9 de grasime corporala, ci sa te simti bine in pielea ta, atat fizic cat si mental.
Foto:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet