De ce nu slabesc?

Ai un stil de viata sanatos, ai o dieta echilibrata, practici mult sport si, totusi, nu reusesti sa scapi de acele cateva kilograme in plus? ELLE a chestionat mai multi specialisti pentru a afla motivele...

O multime de gesturi care la prima vedere par inofensive pot avea efecte negative asupra regimului alimentar si asupra organismului nostru, in final. Pentru a ne lamuri de ce nu slabim si pentru a avea confortul psihic ca putem scapa de cele 3 kilograme in plus, am chestionat specialistii pentru a afla unde gresim:


Privim distorsionat proportiile

„Pentru foarte multe persoane este extrem de usor sa se adapteze la cele trei mese regulate pe zi, dar portiile mincarurilor reprezinta inca o problema’, afirma Dr. Mihaela Bilic. „Chiar si atunci cind ai o alimen­tatie sanatoasa, portiile prea mari pot creste semnificativ aportul de calorii. Atunci cind alegi o dieta, jumatate din farfurie trebuie sa o reprezinte salatele sau legumele (fara sosuri si maioneza), o patrime carbohidratii (paste, orez sau piine) si cealalta pa­trime o portie de proteine (de regula carne)’, ne sfatuieste doamna doctor. Un sfat practic: alege cu grija restaurantele unde maninci. Ai grija ca mincarea sa fie delicioasa, dar sa vina in portii mici.


Folosim indulcitori artificiali

Indulcitorii artificiali au devenit un subiect controversat pentru presa de specialitate, foarte multi specialisti afirmind ca nu ii recomanda. Acum, se pare ca vom avea un motiv in plus sa ne bem ceaiul sau cafeaua fara zahar sau indulcitori. Dr. Yvonne Bishop-Weston, medic nutritionist pentru site-ul optimumnutritionist.com, afirma ca: „indulcitorii artificiali actioneaza la fel ca alti stimulenti (cum ar fi co­feina sau nicotina), punind organismul in stare de stres – adica pentru moment creeaza o senzatie de bine si de relaxare, dar, de fapt, stimuleaza organismul sa stocheze zaharurile pe care apoi sa le transforme in gra­sime’.

Nu mincam destule proteine

Ideea de a minca proteine de doua ori pe sap­tamina (cum o impun anumite diete) nu este de­loc inspirata. „Este vital sa consumam proteine la fiecare masa’, afirma doctorul Bishop-Weston. „Nu trebuie sa fie de provenienta animala nea­parat, sau bo­ga­te in grasimi, si nici nu avem nevoie de cantitati mari (poti alege proteine din lactate sau soia)’, afirma nutritionistul. Cea mai mare greseala pe care poti s-o faci este sa apelezi la mici gustari intre mese, care par inofensive – ca orezul expandat de exemplu, care nu este altceva decit un produs din carbohidrati procesati, pe care organismul ii transforma automat in grasimi. „Acest tip de carbohidrati creste rapid nivelul de zahar din singe. Daca insa ii consumi cu proteine (ca, de exemplu, humusul), se incetineste procesul de asimilare.’


Consumam prea multe fructe

Fructele contin antioxidanti, vitamine si fibre atit de necesare unei bune functionari a organismului, dar ele sint si foarte bogate in fructoza. „Am intilnit mul­te persoane care considerau ca cinci portii de fructe pe zi le mentin sana­toa­se si sla­be. Nu este asa. Fructele sint sanatoase, este ade­varat, dar din cauza fructozei pot cres­te aportul caloric. Atunci cind vrei sa pierzi din greu­tate, limiteaza-te la unul sau doua fructe pe zi si inlocuieste-le cu legume‘, ne sfatuieste Dr. Bilic. Bineinteles, daca trebuie sa alegi intre o ciocolata si un fruct, atunci fruc­tul este de preferat, dar maninca-l in asociere cu alune nesarate, pentru a incetini procesul de asimilare a carbohidratilor.

 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet