Ai un stil de viata sanatos, ai o dieta echilibrata, practici mult sport si, totusi, nu reusesti sa scapi de acele cateva kilograme in plus? ELLE a chestionat mai multi specialisti pentru a afla motivele...
O multime de gesturi care la prima vedere par inofensive pot avea efecte negative asupra regimului alimentar si asupra organismului nostru, in final. Pentru a ne lamuri de ce nu slabim si pentru a avea confortul psihic ca putem scapa de cele 3 kilograme in plus, am chestionat specialistii pentru a afla unde gresim:
„Pentru foarte multe persoane este extrem de usor sa se adapteze la cele trei mese regulate pe zi, dar portiile mincarurilor reprezinta inca o problema', afirma Dr. Mihaela Bilic. „Chiar si atunci cind ai o alimentatie sanatoasa, portiile prea mari pot creste semnificativ aportul de calorii. Atunci cind alegi o dieta, jumatate din farfurie trebuie sa o reprezinte salatele sau legumele (fara sosuri si maioneza), o patrime carbohidratii (paste, orez sau piine) si cealalta patrime o portie de proteine (de regula carne)', ne sfatuieste doamna doctor. Un sfat practic: alege cu grija restaurantele unde maninci. Ai grija ca mincarea sa fie delicioasa, dar sa vina in portii mici.
Indulcitorii artificiali au devenit un subiect controversat pentru presa de specialitate, foarte multi specialisti afirmind ca nu ii recomanda. Acum, se pare ca vom avea un motiv in plus sa ne bem ceaiul sau cafeaua fara zahar sau indulcitori. Dr. Yvonne Bishop-Weston, medic nutritionist pentru site-ul optimumnutritionist.com, afirma ca: „indulcitorii artificiali actioneaza la fel ca alti stimulenti (cum ar fi cofeina sau nicotina), punind organismul in stare de stres – adica pentru moment creeaza o senzatie de bine si de relaxare, dar, de fapt, stimuleaza organismul sa stocheze zaharurile pe care apoi sa le transforme in grasime'.
Ideea de a minca proteine de doua ori pe saptamina (cum o impun anumite diete) nu este deloc inspirata. „Este vital sa consumam proteine la fiecare masa', afirma doctorul Bishop-Weston. „Nu trebuie sa fie de provenienta animala neaparat, sau bogate in grasimi, si nici nu avem nevoie de cantitati mari (poti alege proteine din lactate sau soia)', afirma nutritionistul. Cea mai mare greseala pe care poti s-o faci este sa apelezi la mici gustari intre mese, care par inofensive – ca orezul expandat de exemplu, care nu este altceva decit un produs din carbohidrati procesati, pe care organismul ii transforma automat in grasimi. „Acest tip de carbohidrati creste rapid nivelul de zahar din singe. Daca insa ii consumi cu proteine (ca, de exemplu, humusul), se incetineste procesul de asimilare.'
Fructele contin antioxidanti, vitamine si fibre atit de necesare unei bune functionari a organismului, dar ele sint si foarte bogate in fructoza. „Am intilnit multe persoane care considerau ca cinci portii de fructe pe zi le mentin sanatoase si slabe. Nu este asa. Fructele sint sanatoase, este adevarat, dar din cauza fructozei pot creste aportul caloric. Atunci cind vrei sa pierzi din greutate, limiteaza-te la unul sau doua fructe pe zi si inlocuieste-le cu legume', ne sfatuieste Dr. Bilic. Bineinteles, daca trebuie sa alegi intre o ciocolata si un fruct, atunci fructul este de preferat, dar maninca-l in asociere cu alune nesarate, pentru a incetini procesul de asimilare a carbohidratilor.
Cind nu dormim suficient, este afectat automat nivelul hormonilor asociati cu senzatia de foame din singe: mai putin somn inseamna mai putina leptina (ceea ce produce o senzatie de nesaturatie, chiar si dupa o masa copioasa) si grelina (ceea ce stimuleaza apetitul si vei simti nevoia sa maninci mai mult, in special alimente hipocalorice si carbohidrati).
Potrivit unui antrenor personal de la Bodyism, responsabil pentru antrenamentul unor celebritati cu un corp perfect precum cel al lui Elle Macpherson, lipsa orelor de somn sau somnul neregulat (te trezesti de mai multe ori pe noapte) duc automat la depozite de grasime pe partea inferioara a corpului, de la abdomen in jos.
„In timpul somnului, organismul secreta hormoni de crestere, care ajuta atit la arderea grasimilor cit si la intarirea lui', afirma antrenorul personal Dalton Wong. „Recuperarea fizica optima are loc intre orele 10 p.m. si 2 a.m. Daca pierzi aceste ore de somn, organismului ii este imposibil sa elimine grasimile din partea inferioara a corpului. Cantitatea de grasime pe care o depui pe aceasta zona depinde in mod direct de orele de somn', afirma specialistul. Asadar, daca ai tendinta sa faci „burtica' si „colacei', inseamna ca pierzi noptile si te culci tirziu, draga mea.
Faptul ca un consum moderat de cafea ajuta la scaderea in greutate este un mare mit. „Cafeaua este un stimulent, afirma nutritionistul Yvonne Bishop-Weston. „Stimuleaza organismul sa secrete cortizon, care inunda corpul cu zahar, care la rindul lui se transforma in depozite de grasime daca nu le consumi', ne avertizeaza nutritionistul.
Grasimile sint esentiale pentru un organism sanatos, in special daca sint grasimi „bune'. Avem nevoie de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 pentru a mentine membrana fiecarei celule din corpul nostru sanatoasa si, din cauza obiceiurilor alimentare, niciodata nu consumam destule alimente care sa le contina. „Aceste grasimi nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta', afirma nutritionistul Anca Pantea. „Pestele este cea mai importanta sursa de acizi grasi esentiali si ar trebui consumat cel putin o data pe saptamina.' si alunele au un aport important de Omega 3, dar atentie mare la cantitatea pe care o consumi, deoarece contin foarte multe calorii.
Nu trebuie sa bei litri de apa, conform vechilor mituri legate de hidratare, dar corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate pentru a functiona, circa 2,5 litri de apa pe zi (jumatate din aceasta cantitate provine din fructele si legumele pe care le consumi). „Lumea confunda deseori setea cu foamea', explica doamna doctor Bilic. Incearca urmatorul truc: cind simti o foame inexplicabila, bea o cana cu apa inainte sa apelezi la un snack delicios, dar plin de zahar si calorii. De asemenea, apa ajuta la o digestie mai buna si la o functionare corecta a intregului aparat digestiv.
Text si foto: Arhiva revistei ELLE