De ce nu ai poftă de mâncare dimineața

Micul dejun ar trebui să fie cea mai consistentă masă a zilei, însă lipsa poftei de mâncare, de la primele ore ale dimineții, face ca această regulă să fie greu de respectat. Află tot ce trebuie să știi despre organismul tău pentru a înțelege mai bine de ce nu ai poftă de mâncare dimineața.

De ce nu ai poftă de mâncare dimineața

Micul dejun este masa care ne alimentează cu energie începutul de zi, prânzul cea care o susține și cina, o masă pe care stomacul o poate digera până la ora de culcare.


Dar, cum se face că organismul nostru funcționează în ordine inversă de cele mai multe ori? Se pare că lipsa poftei de mâncare dimineața se află în strânsă legătură cu durata somnului de peste noapte, cu activitatea hormonală și, într-o mare măsură, și cu felul în care te obișnuiești să iei masa, dimineața.

Melatonina este hormonul care pregătește organismul pentru somn, îndeplinind în același timp funcții care influențează starea de bine a organismului și longevitatea acestuia. Pe toată durata nopții, acest hormon are nevoie de timp pentru a-și exercita funcția de control asupra celorlalți hormoni, iar dacă ne culcăm târziu, „alarma' ta te va trezi chiar atunci când nivelul de melatonină este ridicat, deși ar trebui să fie la nivel minim.


Ce înseamnă asta?

Dacă nivelul de melatonină este ridicat, atunci și nivelul de leptină, hormonul care îți controlează apetitul, va fi ridicat. Cum nivelul ridicat de leptină, pe timpul nopții, te ajută să nu resimți foamea, atunci când te vei trezi, își va face efectul în continuare. Nivelul ridicat de melatonină afectează și hormonul numit cortizol, ceasul deșteptător natural al organismului, care își pierde funcția, în detrimentul obișnuitei alarme.

Efectul?

Te trezești când organismul tău ar trebui să intre în somn profund, nivelul de cortizol este scăzut, pofta de mâncare este zero, iar psihic nu vei putea face față eficient stresului de peste zi pentru că… ești dată peste cap. Mai mult, pierzi noțiunea timpului și faci mult mai puține lucruri decât ai putea face odihnită. Deci, toate se leagă, iar somnul este foarte important, atât durata, cât și ora de culcare și cea de trezire.

Află că cei care urmează regulile unui mic dejun consistent și constant tind să fie mai în formă sau să aibă mai mult succes în încercarea de a da jos kilogramele în plus. Mai mult, lipsa micului dejun favorizează un nivel de colesterol negativ ridicat, boli cardiovasculare și gastrice. Toți acești factori ar trebui să te convingă că masa de dimineață este foarte importantă pentru o viață sănătoasă.


Soluții

În primul rând, un program regulat de somn. Încearcă să adormi înainte de miezul nopții și să beneficiezi de cel puțin 8 ore de somn, după ce ai savurat o cină ușoară cu 3 ore înainte de culcare. Dacă nu resimți foamea în primele minute după ce te-ai trezit, înarmează-te cu puțină răbdare și după jumătate de oră încearcă să mănânci fibre și proteine. La început e mai greu, dar nimic nu e imposibil, plus că orice învăț are și-un dezvăț, nu?

Evită cafeaua pe stomacul gol, nu mai zic de țigări, și hidratează-te încă de la primele ore ale dimineții. Efectele nu vor întârzia să apară, iar tu îți vei mulțumi pentru surplusul de energie și pofta de viață astfel dobândite.


Citește și:
7 semne care pot arăta că ai probleme cu tiroida

Foto: Arhiva ELLE

Vezi şi cum se face babicul – rețetă de babic pe care să o prepari acasă!

Citeşte şi despre beneficiile consumului de brânză de oaie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet