Transmiterea virusului ar fi trebuit să încetinească vara, sperau chiar și oamenii de știință la începutul pandemiei, după modelul altor boli infecțioase care s-au arătat în mod cert afectate de sezon. Chiar și coronavirusurile au o istorie în acest sens, dat fiind că unele dintre ele cauzează răceala comună, care este o boală de sezon. Același lucru se întâmplă și cu gripa, care se răspândește mai degrabă în sezonul rece.
Pentru că și Sars-CoV-2 urmează același tipar de virus care se transmite respirator și afectează mai degrabă aparatul respirator, s-a crezut că transmiterea virusului va urma același model și chiar și specialiștii au mizat pe o încetinire a răspândirii în vară. Însă au existat și voci din comunitatea științifică ale căror așteptări nu au fost atât de optimiste în legătură cu sezonul cald. Așa încât acum suntem la mijlocul verii, cu numărul de cazuri aproape atingând 14 milioane în întreaga lume, și cu un procent uriaș din acestea atins în lunile calde.
Speranța că transmiterea virusului va încetini vara se baza și pe argumente științifice: dincolo de tiparul altor virusuri, e vorba și despre bariera lipidică a virusului, care se degradează la temperaturi înalte, astfel încât virusul se dezactivează mai repede în aer liber. În plus, și imunitatea oamenilor crește natural vara, iar razele ultraviolete ajută, și ele, la distrugerea virusurilor.
Însă specialiștii au avertizat că gripa și răceala comună, fiind endemice, se află de foarte mulți ani în jurul nostru, astfel încât foarte multă lume a dezvoltat un oarecare grad de imunitate sau măcar de toleranță față de aceste boli. În schimb, Sars-CoV-2 e un virus nou, astfel încât imunitatea populației la el nu există.
Rachel Baker, cercetătoare la universitatea Princeton și autoarea unui studiu despre rolul sezoanelor în transmiterea virusului Sars-CoV-2, a declarat pentru publicația Gizmodo că „lipsa imunității populației sfârșește prin a fi factorul care conduce răspândirea virusurilor noi cum e Sars-CoV-2. Acest factor depășește orice semnal din partea climei. Când fiecare este susceptibil să contracteze un nou virus, el se poate răspândi foarte bine, indiferent de condițiile de climă.' Acest lucru se poate schimba, însă, în câțiva ani, când Covid-19 ar putea deveni o boală de sezon.
Dar mai este vorba și despre faptul că, vara, mulți oameni se adună în interior și folosesc aerul condiționat, deci transmiterea virusului este mai ușoară. Totodată, vara a coincis în multe țări cu măsuri de relaxare menite să stimuleze anumite ramuri ale economiei, precum turismul sau industria HoReCa.
Dar chiar dacă transmiterea virusului nu a încetinit vara, ba dimpotrivă, oamenii de știință se așteaptă ca venirea sezonului rece să însemne încă o creștere semnificativă a numărului infectărilor. „Cred că e posibil ca transmiterea să crească în iarnă„, a spus Baker. „Ar trebui, oricum, să ne așteptăm la focare mari oricând renunțăm la măsuri stricte de distanțare socială, indiferent de vreme. Cred că lucrul la care trebuie să ne așteptăm în lunile de iarnă este o posibilă combinație de Covid-19 și alte virusuri de sezon, cum este influenza (care cauzează gripa, n.red.). Încă nu suntem siguri cum vor interacționa cele două virusuri și, oricum, asta ar putea pune presiune pe sistemul de sănătate.'
Citește și:
Încă două state din Europa limitează accesul românilor pe teritoriul lor
Foto: Shutterstock