A mentionat cineva cuvantul “mancare”?! Fiecare dintre noi sfarseste prin a ciuguli una, alta, ori de cate ori se simte plictisita, stresata sau suparata, dar daca te confrunti cu foame excesiva zi de zi, e posibil sa fie de vina unele obiceiuri ce fac parte din stilul tau de viata.
Sunt o multime de motive valide din cauza carora te-ai putea simti nemultumita de dieta ta. Din fericire, pentru toate exista o solutie.
Iti aduci aminte cand mama ta iti spunea sa mai bei cate un pahar de apa din cand in cand? Ei bine, stia ea ce stia: modurile prin care corpul nostru ne spune ca avem nevoie de mancare sau de apa sunt destul de similare, asadar, crescand cantitatea de apa pe care o bei poate alunga senzatiile de foame. Nu exista un numar magic de pahare de apa pe care trebuie sa le bei, dar sa faci asta ori de cate ori corpul tau ti-o cere iti poate oferi senzatia de satisfactie. In afara de efortul pe care trebuie sa il faci reumplandu-ti paharul de apa, poti consuma de altfel fructe si legume ce contin o cantitate mare de apa (pepene rosu, capsuni, zucchini, castraveti si rosii).
Atunci cand dormim, creierele noastre elibereaza leptina – un hormon responsabil de suprimarea foamei: ar trebui sa dormim suficient de-a lungul noptii fara sa mai consumam nimic pana la micul-dejun. Daca nu dormi suficient, are loc efectul opus: producerea hormonului de foame, grelina, este mult mai mare. Astfel, apetitul tau poate creste, iar pe termen lung vei ajunge sa castigi in greutate sau sa ai probleme cu inima sau diabet. Ofera-i ajutor ritmului natural al corpului tau printr-un program regulat de somn, exercitii fizice si printr-o igiena de somn sanatoasa – fara telefoane, tablete sau televizoare in camera.
Sa faci sport e un lucru bun – nu te opri din asta. Doar ca ai mare atentie la faptul ca ai nevoie de o nutritie adecvata pentru rezultate bune. Cerintele calorice poate ca se vor mari avand in vedere nivelul de energie crescut. Din pacate, asta nu inseamna ca trebuie sa dai frau liber consumului de dulciuri sau patiserie: iti vei atinge scopurile in materie de fitness prin a adauga mai multe proteine si snack-uri cum sunt nucile si iaurtul – asigura-te ca iti mentii nivelul de energie astfel incat sa te simti satisfacuta.
Ti s-a intamplat vreodata sa mananci un pachet intreg de biscuiti si sa simti ca mai ai loc si pentru altii? Asta se intampla din cauza carbohidratilor rafinati precum painea alba si orezul alb ce cresc zaharurile din sange rapid, dar sunt digerate precum grasimi, cauzand si mai multa foame chiar dupa ai terminat de mancat. Cand acest lucru se intampla, creierul tau vrea alimente care sa ii ofere rapid energie – e un cerc vicios. Asigura-te ca mananci grasimi bune (avocado, somon si nuci), proteine (ton, iaurt si pui) si fibre (tarate de grau, seminte si cat mai multe fructe si legume) in timpul meselor – digestia lor va dura mai mult, fapt ce presupune ca te vei simti satula pentru mai multa vreme si mai putin inclinata spre a consuma zaharuri.
Un metabolism rapid e un dar benefic dat unor suflete de-a dreptul binecuvantate, lucru ce presupune ca ele pot consuma in mod constant cantitati mari de mancare fara a castiga nici macar un kilogram in plus. Cea mai buna optiune este sa-ti dai seama care sunt cerintele corpului tau si sa consumi cantitati sanatoase de proteine, fibre si grasimi bune pentru a avea parte de beneficiile lor.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock