Pentru majoritatea femeilor, hormonii in scadere, stresul de la locul de munca, problemele legate de relatii si alte probleme ce mai apar, isi pun amprenta, din pacate, in dormitor.
Pierderea apetitului sexual, cunoscut in termeni medicali ca fiind o tulburare de dorinta sexuala hipoactiva, este cea mai cunoscuta forma de disfunctie sexuala cunoscuta in randul femeilor indiferent de varsta. Un studiu recent a confirmat faptul ca aproximativ o treime din femeile cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani sufera de o lipsa de interes in privinta sexului si nu este totul in capul lor.
Spre deosebire de principala problema de natura sexuala din randul barbatilor, disfunctia erectila, cea a femeilor este cauzata de o combinatie intre factorii mentali si fizici, care nu se pot rezolva doar cu o pastila.
Sexualitatea femeilor tinde sa aiba mai multe fatete si este destul de complicata si desi ne-am dori sa o simplificam si sa gasim o reteta magica, din pacate, nu este chiar asa de simplu.
Insa, introducerea in tratamentele de anti-potenta din ultimii ani, au condus la o cercetare mai amanuntita in domeniul disfunctiilor sexuale, atat din randul femeilor, cat si din cel al barbatilor, iar o serie de terapii care au condus la efecte pozitive, sunt inca disponibile pentru a ajuta femeile sa isi regaseasca interesul pentru viata sexuala.
Contrar parerilor generale, daca ai o relatie sexuala sanatoasa si regulata nu are nicio legatura cu cresterea apetitului sexual sau satisfacerea.
Atunci cand o femeie experimenteaza o scadere semnificanta a interesului asupra sexului, care se rasfrange asupra vietii ei si ii cauzeaza mai mult stres, aceasta este considerata a fi o problema a scaderii apetitului sexual sau inseamna ca sufera de o tulburare de dorinta sexuala hipoactiva.
Dorinta sexuala este mai mult decat o problema de un libidou scazut sau de unitatea sexuala, aceasta fiind partea biologica a dorintei, care se reflecta precum interesul sexual spontan, care include ganduri ce au o conotatie sexuala, fantezii erotice si visatul cu ochii deschisi'.
Exista momente in care corpul iti da semnale ca vrea sa se exprime sexual, fie ca exista sau nu o intentie de a ii satisface nevoile, insa cu totii avem un anumit nivel de dorinta.
Conform unor factori psihologici, aceasta dorinta sexuala declina in mod natural impreuna cu varsta, dar aceasta cuprinde de asemenea, si factori interpersonali si psihologici care creeaza dorinta de a fi sexual.
Mai presus de toate, este vorba despre simtul intimitatii in relatie, astfel ca desi esti cuprinsa de dorinta sexuala, dar esti suparata pe sotul tau, atunci nu vei vrea sa ai un act sexual cu acesta.
Astfel ca, toate aceste aspecte ale apetitului sexual trebuie sa fie analizate atent pentru a putea fi determinata cauza principala a problemei.
Problemele legate de performanta partenerului, lipsa satisfactiei emotionale din relatie, nasterea unui copil si transformarea intr-un ingrijitor pentru persoana iubita, pot cauza scaderea apetitului sexual.
Stresul de la locul de munca, presiunea colegilor si imaginile din media ale sexualitatii, pot influenta negativ dorinta sexuala.
Testosteronul afecteaza dorinta sexuala, atat la barbati, cat si la femei. Nivelul de testosteron isi atinge maximul in jurul varstei de 20 de ani, in randul femeilor, iar apoi scade constant pana la menopauza, atunci cand ajunge la o scadere dramatica.
Problemele mentale, precum depresia sau afectiunile medicale, precum endometrioza, fibroamele si tulburarile tiroidiene, influenteaza dorinta sexuala a femeii, atat fizic, cat si psihic.
Anumite medicamente antidepresive, medicamente care scad tensiunea arteriala sau contraceptivele orale, pot conduce la scaderea apetitului sexual prin mai multe moduri, precum scaderea nivelului de testosteron valabil sau afectand circulatia sangelui.
Nivelul sanguin al androgenilor scade continuu la femei pe masura ce imbatranesc.
Deoarece pierderea apetitului sexual al femeilor este cauzat de o combinatie de factori fizici si psihologici, aceasta necesita mai multe tratamente pentru a fi rezolvata. Astfel ca, pentru femei este un proces mult mai complex, deoarece acestea nu se plang de o singura problema, asa ca ar trebui sa fim foarte atenti pe tot parcursul tratamentului, dar si in alegerea acestuia.
Din momentul in care au fost determinati factorii care au cauzat scaderea apetitului sexual, potentialele tratamente pot include:
Terapia sexuala este foarte eficienta pentru oameni si cupluri, iar aceasta este foarte recomandata, deoarece disfunctia sexuala afecteaza in mod obisnuit ambele parti dintr-o relatie si ar trebui sa fie discutata impreuna sau individual cu un profesionist in domeniul sanatatii mintale.
Daca problema este cauzata de medicamente, atunci poate fi recomandata o schimbare de prescriptie sau terapii alternative. Daca se suspecteaza ca un contraceptiv oral este vinovat de scaderea scaderii testosteronului, atunci poate fi prescrisa o alta alternativa sau alte metode nonhormonale de control asupra nasterii.
Problemele medicale care contribuie la scaderea dorintei sexuale, pot necesita un tratament chirugical, cum ar fi indepartarea fibroamelor dureroase sau a medicamentelor.
Femeile care se afla in postmenopauza, pot trata uscaciunea vaginala cu creme vaginale cu estrogen.
Desi niciun hormon sau un medicament nu a fost aprobat de FDA pentru a trata problemele sexuale ale femeilor, foarte multi ginecologi recomanda folosirea terapiei cu testosteron pentru femeile cu apetit sexual scazut, pentru a restabili testosteronul la nivelul normal.
Insa, diferite terapii care includ pastile cu testosteron sau plasturi, destinate special pentru a trata scaderea apetitului sexual al femeilor, sunt momentan analizate in speranta ca FDA le vor aproba in viitor.
La evaluarea tratamentelor pentru problemele sexuale, expertii spun ca este important sa recunoastem ca exista un efect placebo deosebit de mare, care se bazeaza pe asteptarea utilizatorilor. De aceea, medicamentele trebuie testate impotriva acestui efect (pastila de zahar), pentru a putea masura stiintific efectul acestuia.
De asemenea, se explica de ce foarte multe suplimente pretind ca sunt eficiente in tratarea problemelor sexuale, iar pentru ca asteptarile joaca un rol atat de important in cresterea apetitului sexual, produsele de pe internet se pot pretinde a fi eficiente, dar este posibil sa fie doar un efect placebo, fapt pentru care este foarte important sa se stie daca produsele au fost testate pentru eficacitate si siguranta.
Foto: Imaxtree