E mai bine să porți sau să nu porți mască? În cele din urmă, experții au căzut de acord.
E mai sigur să porți sau să nu porți mască, în contextul epidemiei de coronavirus care a cuprins întreaga lume? Experții nu s-au pus de acord rapid asupra unei strategii în această privință, iar până zilele trecute cele mai importante instituții care se ocupă de reducerea numărului infectărilor nu erau convinse de eficiența măștilor și nu le recomandau celor sănătoși. Asta cu toate că țări precum China sau Coreea, care au anunțat până acum scăderi ale numărului de noi cazuri, au insistat asupra faptului că purtarea măștilor e o măsură eficientă de a preveni un număr și mai mare de infectări.
Dar iată că acum toată lumea a agreat – e de preferat să porți mască, chiar și una improvizată – mai cu seamă că măștile sunt acum obiecte greu de găsit și nici măcar personalul medical care se ocupă de cazurile pacienților suferind de Covid-19 nu are suficiente. Așa se face că de la CDC (Center for Disease Control, instituția americană care gestionează criza generată de coronavirus) și până la Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, îți recomandă să porți mască.
'Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta. (…) Purtarea măștii sau a orice material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus și în sprijinul nostru, al tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții. Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții… puteți improviza!', declara ieri Raed Arafat.
Și CDC nu recomandă să porți mască, din mai multe motive – cum ar fi că nu oferă o protecție semnificativă împotriva virusurilor, că cele mai eficiente modele trebuie să fie perfect ajustate pe față pentru a funcționa, că oamenii fără training medical nu știu să le poarte corect, dar și că, datorită măștilor, oamenii s-ar putea relaxa în privința distanțării sociale și s-ar simți mai în siguranță, ieșind astfel mai des din case. Desigur, motivul principal a fost întotdeauna acela că nu există măști în cantități suficiente pentru personalul medical care se luptă cu virusul în spitale. Însă CDC și-a schimbat radical poziția, și începând de vineri recomandă să porți mască în orice context social în care distanțarea nu este posibilă. Motivul pentru care instituția americană recomandă acum să porți mască este faptul că există dovezi că purtătorii asimptomatici ai coronavirusului pot să îl transmită.
Regăsești mai jos răspunsuri la toate întrebările pe care le-ai putea avea legate de purtarea măștilor, fie ele și improvizate.
E adevărat – chiar dacă nu te ajută pe tine foarte eficient, poți să îi protejezi pe ceilalți când porți mască. Se pare că mulți dintre cei infectați devin contagioși dinainte de a arăta simptome, așa încât e mai bine să porți mască chiar când te simți bine. Dar dacă ai simptome, știi deja că virusul se transmite prin picăturile pe care le emiți când tușești, strănuți, chiar și când vorbești. Așa încât îi vei proteja pe ceilalți, iar ceilalți, purtând o mască, te vor proteja pe tine.
Cele mai recomandate măști sunt modelul N95, dar ele nu se găsesc în acest moment în cantități suficiente nici pentru personalul medical, așa încât specialiștii îți recomandă că, dacă deții acest model, să le donezi celor care chiar au mare nevoie de ele, ceea ce este valabil și în cazul măștilor chirurgicale obișnuite.
Este foarte important să știi că masca poate să funcționeze într-o măsură doar dacă o folosești corect – adică nu o dai jos la un moment dat și o pui înapoi, nu o atingi cu mâinile de partea din față (trebuie să o apuci de benzile care se leagă la spatele capului sau de elasticele purtate după urechi) și te speli temeinic pe mâini și înainte, și după această operațiune.
Chiar dacă porți mască, e important să îți protejezi și ochii – chiar dacă momentan recomandările oficiale nu au ajuns până la asta, nu uita că ochelarii de soare și de vedere pot să împiedice, în oarecare măsură, accesul particulelor din aer către mucoasele din jurul ochilor.
Unele materiale (bumbac 100%) pot să blocheze o parte din particulele din aer, au arătat studiile. Nu este perfect clar câtă protecție oferă acestea, dar toată lumea pare să fi căzut de acord că este mai multă decât nimic.
Dacă decizi să porți mască și aceasta este una improvizată sau făcută acasă, e bine să știi că e musai să o speli temeinic după fiecare utilizare. Nu îți da jos masca atunci când vrei să mănânci, ca să o pui la loc după. Masca se poartă o singură dată, alege să o porți pentru un scop precis – când mergi la magazin sau la farmacie, ca apoi să o pui direct la spălat când ajungi acasă, spălându-te pe mâini după ce ai atins-o și având grijă că nu atingi fața când o îndepărtezi.
Dacă îți faci singură o mască, nu uita că trebuie să fie realizată din bumbac 100%, țesut cât mai des, pentru că virusul trăiește mai mult pe fibre sintetice. Fie că o faci dintr-un tricou, o față de pernă sau orice altceva, fă-o astfel încât să îți vină cât mai fixă pe față. Aici se află un model recomandat de Johns Hopkins, una dintre cele mai respectate instituții medicale din lume.
Și, la fel de important: măștile nu ar trebui puse copiilor cu vârsta sub 2 ani, persoanelor care au dificultăți de respirație sau persoanelor care sunt inconștiente sau nu ar putea să își dea singure jos masca.
Foto: Shutterstock