De ce credem in spirite?

La Harrods, Selfridges sau Brits, tot mai multe celebritati apeleaza la sfatul unui medium si tot mai putine la sedintele de psihanaliza. ELLE investigheaza acest fenomen.

Cind top-modelul Kate Moss a declarat ca s-a implicat in relatia cu Pete Doherty numai pentru ca mediumul ei, clarvazatoarea Susan King, pe care obisnuieste sa o consulte ori de cite ori se simte dezorientata (si, slava Domnului, Kate nu duce lipsa de astfel de momente), i-a prezis ca in viata ei va intra un barbat care are nevoie urgenta de ajutor, nimeni, dar absolut nimeni nu a acuzat-o ca si-a pierdut mintile. Daca aceasta declaratie ar fi fost facuta cu 5 ani in urma, presa de scandal ar fi avut ce scrie cel putin o luna. Acum insa, in taina sau in vazul lumii, tot mai multe celebritati apeleaza la servi­ciile unui medium si tot mai putine la cele ale psihanalistului.


Daca odinioara clarvazatorii, ghi­citorii si cititorii in stele erau priviti cu suspiciune si chiar cu teama, astazi imaginea lor s-a schimbat radical. Meseria lor este recunoscuta ca o forma de medicina alternativa, iar lista clientilor este din ce in ce mai selecta. Urban Retreat, celebrul spa exclusivist din Harrods, anunta pe lista de terapii alternative serviciul Professional Intuitive (numele modern pentru spiritism). Katie Win­terbourne, „clarvazatoarea, clarau­zi­toa­­rea si clarsimtitoare' de la Ur­ban (o domnisoara eleganta de 33 de ani, ce te intimpina relaxata si se­nina de parca ar urma doar sa-ti vop­seasca parul), dupa numai o luna de mun­ca la Harrods, are deja o lista de aste­ptare mai lunga si mai selecta decit Anas­tasia Soare (programarile pen­tru Katie se fac cu trei luni inainte). „Nu e nimic de temut in practicile mele', sustine Katie. „Tot ce fac este sa atrag atentia clientilor asupra acelor aspecte ale vietii lor care solicita o redi­rectionare.' Totusi, acest „nimic' costa nici mai mult, nici mai putin decit 98 de lire sterline pe sedinta.


Consiliera spirituala a lui Kate Moss, Susan King, lucreaza in conditii similare (programarile se fac cu o luna in avans, iar pretul unei sedinte este de 105 lire sterline) pentru Como Shamballa, o cli­nica internationala de terapii holistice. Nici cei de la Selfridges nu s-au lasat mai prejos si, incepind din luna aprilie a acestui an, au semnat un contract de servicii cu celebrele Psychic Sisters. Directorii de la Selfridges cred ca succesul de care se bucura stiintele oculte se datoreaza faptului ca „pentru a-si gasi linistea si echilibrul, oamenii au devenit foarte interesati de aspectul spiritual al vietii lor, in orice forma'.

Nu zau, ce poate fi linistitor si echilibrat la o sedinta de spiritism? Emma Hibbs, director editorial la Spirit and Destiny, spune ca simpla idee de a te sfatui cu cineva care are un raspuns rapid la toate problemele tale induce o stare de calm si incredere. „Oamenii nu incearca sa vorbeasca cu rudele decedate, ca odinioara, ci cauta sa-si redescopere o zona neglijata a propriei personalitati.'


Scepticii, in schimb, sustin ca cititul in stele, in carti sau spirite nu e decit o inselatorie grosolana, dar reusita, in care asa-zisul terapeut arunca in discutie teme generale si as­teapta ca victima sa muste momeala. Totusi, femeile care au beneficiat de o sedinta de spiritism reusita sustin sus si tare ca, dupa citirea inspaimintator de exacta a circumstantelor in care evolueaza viata lor, terapeutul vine cu instructiuni detaliate asupra felului in care pacientele sale trebuie sa reactioneze, facind experienta de doua ori mai fructuoasa. E limpede de ce, in locul sedintelor saptaminale cos­tisitoare cu un psiholog, oamenii prefera un clarvazator care, intr-o singura sedinta, le lumineaza viitorul. Pina si printre cei care privesc viata spirituala ca pe un „hocus-pocus' zgomotos, exista din ce in ce mai multe voci (chiar si din zona stiintifica) ce sustin ca oamenii nu ar fi capabili sa supra­vietuiasca fara comunicare spirituala. E si asa destul de greu sa-ti croiesti drum intr-o lume cladita din tarina si cenusa, in care iti poti asigura dividende substantiale ucigind, furind sau trisind.


De vreme ce in lumea abstracta nu exista politisti care sa sufle in fluier atunci cind lucrurile scapa de sub control, e reconfortant sa stii ca ai un gardian ce iti cenzureaza impulsurile rele, scoate la suprafata partea nobila din tine si te avertizeaza ca e mereu cineva treaz acolo sus, in casa cosmica. Nu conteaza daca acel cineva se numeste Dumnezeu, spirit calauzitor sau Buddha. Cita vreme ne pazeste sufletul, e foarte bine. Oricum, dezbaterea (ce pare sa ia proportiile unui uragan) pe tema nevoii de spiritualitate a omului modern atrage dupa sine o serie de intrebari: de ce unii oameni sint mai deschisi catre practicile spiritiste/oculte decit altii? Natura sau cul­tura i-a determinat sa reactioneze ast­fel? De ce unii oameni aud vocea di­vina, iar altii ramin complet surzi la su­netele ei?


Departe de a fi un lux nascut din evo­lutia societatii, nevoia de spiritualita­te poate fi o trasatura esentiala, imprimata in codul nostru genetic, transmi­sa de la ge­neratie la generatie. Oa­menii ca­re s-au dezvoltat in sens spi­ritual nu au fa­cut decit sa-si asculte ins­tinctele. Ecua­tia evolutiei e sim­pla, dar puternica. In cartea sa The God Gene: How Faith Is Hardwired Into Our Genes, Dean Hamer, specialist in biologie moleculara, seful departamentului de genetica de la National Cancer Institute, sustine nu numai ca spiritualitatea umana e o trasatura adaptabila, imprimata in codul nostru genetic, ci, chiar mai mult, el crede ca a localizat genele responsabile pentru asta (aceleasi de care depinde producerea anumitor neurotransmitatori ai starii de bine). „Cel mai profund sentiment de transcendenta', potrivit scrierilor lui Hamer, „se poate datora intoxicatiei temporare a creierului cu substante chimice. Sint convins ca fiecare gind al nostru si fiecare sentiment pe care-l incercam este rezultatul activitatii cerebrale. Asta e, urmam legile fundamentale ale naturii.' Adica nu sintem alt­ce­­va decit un sac de reactii chimice intr-un ambalaj ambulant?

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet