România are cea mai mare rată a deceselor Covid-19 din UE, raportate la populație, arată un raport ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor).
România are cea mai mare rată a deceselor Covid-19 din UE, raportate la populație, arată un raport ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor). În acest moment, această rată este de 3,1 la suta de mii de locuitori, una foarte mare în comparație cu alte țări aflate în situații similare în privința numărului de cazuri de infectare. Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizație Mondială a Sănătății, a vorbit pentru Digi24 despre cauzele posibile ale acestui fapt.
Rafila a menționat faptul că, deși raportul vorbește despre rata deceselor Covid-19 din ultimele două săptămâni, România este fruntașă la acest capitol în Uniunea Europeană de o lună și jumătate. „Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a declarat Alexandru Rafila.
Numărul mare al deceselor Covid-19 de la noi, spune specialistul, „e un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment.”
Totuși, medicul spune că există indicii despre cauzele acestui fenomen. „Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități.”
Rafila a menționat și faptul că acest indicator al ratei deceselor Covid-19 ar putea să sugereze că sunt necesare anumite îmbunătățiri în sistemul de sănătate românesc, în privința spitalelor ale căror capacități sunt suprasolicitate în acest moment și în secțiile de terapie intensivă din unele localități.
„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale personalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles.”, a mai declarat Rafila.
Întrebat miercuri, 2 septembrie, într-o conferință de presă despre rata deceselor Covid-19 de către jurnalista Libertatea Alina Manolache, președintele Klaus Iohannis a sugerat că vina pentru acest fapt ar purta-o PSD, care a creat un vid legislativ (momentul în care Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordinul prin care pacienții asimptomatici trebuiau ținuți în spital) și dând populației senzația că boala nu este atât de gravă.
Foto: arhiva ELLE