Chiar dacă atât în România, cât și în alte țări din întreaga lume au fost relaxate măsurile de prevenție impuse de pandemia de coronavirus, lucrurile nu par să reintre în normal prea curând. Mai ales în contextul în care, specialiștii afirmă că ne-am putea confrunta cu un nou val la sfârșitul verii. Dr. Mike Ryan, directorul Programului de Urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, declara chiar că există șanse ca noul coronavirus să nu dispară niciodată. „Nici HIV nu a dispărut. Nu compar cele două boli, dar cred că e important să fim realiști. Nu cred că cineva poate prezice când sau dacă virusul va dispărea'.
Însă, cum sezonul estival se apropie, reprezenanții din turism vorbesc despre necesitatea reluării activității, iar multe țări au început deja să își pregătească plajele și hotelurile pentru a primi turiști în perioada următoare. Dar, chiar dacă vor fi redeschise, vor exista reguli stricte de prevenție pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.
Mediafax prezintă câteva scenarii posibile legate de modul în care hotelurile, pensiuniile sau motelurile își vor desfășura activitatea în această vară.
Dacă până acum erai obișnuit ca check-in-ul să fie făcut la recepția hotelului, cu ajutorul unui angajat, e posibil ca în următoarea perioadă totul să devină digitalizat. Astfel că, așa cum check-in-ul pentru o călătorie cu avionul îl realizai online, așa vei putea face și în cazul unităților de cazare. De asemenea, unele hoteluri vor putea introduce chiar și chei digitale, cu ajutorul cărora nu vei mai avea nevoie de personalul hotelului pentru a deschide ușa camerei, a sălii de fitness sau a pisicinei.
În ceea ce privește măsurile de protecție, atât administratorii plajelor sau ai unităților de cazare, cât și turiștii vor fi nevoiți să le respecte cu strictețe. În Grecia, de exemplu, administratorii plajelor din Santorini au instalat deja pe plajă mai multe cabine din plexiglas, ca măsură de prevenție a răspândirii noului coronavirus.
Corina Martin, președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică, explica într-un interviu acordat pentru Digi 24, că, în restaurant, distanța dintre mese va fi de minim doi metri, iar la o masă nu vor putea fi mai mult de opt persoane. „Desigur, echipamente de protecție pentru personal, cu interacțiune minimă între personal și oaspeți', subliniază această. De asemenea, verificarea temperaturii sau purtarea măștii vor fi obligatorii. Administratorii vor trebui să asigure dezinfectarea constantă a unităților lor, mai ales a suprafețelor sau a obiectelor folosite frecvent. Pentru a limita interacțiunea cu angajații, unele hoteluri au declarat deja că menajul zilnic nu va mai fi practicat.
În același timp, e posibil ca unitățile de cazare să nu mai funcționeze la capacitate maximă. Unele hoteluri au anunțat deja că gradul de ocupare va fi redus la 50%.
De asemenea, bufetul suedez nu va fi mai o opțiune. Acesta va fi înlocuit cu servirea clasică, pentru a preveni aglomerarea.
Citește și:
Noul coronavirus se răspândește de pe suprafețele contaminate sau de la animale? Precizările CDC
Foto: Shutterstock