Cu toții avem o idee vagă despre ce implică yoga – însă, probabil, știm toți că este benefică pentru găsirea echilibrului dintre minte și corp.
Dacă ați fost la o clasă de yoga, cunoașteți sentimentele de relaxare ce vă cuprind după terminarea exercițiilor. Cu toate acestea, nu cunoaștem cu adevărat toate beneficiile fizice și mentale resimțite în urma integrării acestui exercițiu în programul nostru zilnic.
Exerciții de respirație, meditație și poziții menite să încurajeze starea de relaxare, reducând stresul – filozofia yoga este înrădăcinată în cultura sănătății și a bunăstării, fapt ce explică de ce peste 15 milioane de oameni din lume practică această tradiție străveche. În cazul în care pozițiile ce par greu de executat și zen-ul spiritual reprezintă un teritoriu neexplorat, yoga poate părea o activitate nefolositoare – însă, în ciuda aparențelor, beneficiile yoga apar la scurt timp după practicarea acesteia.
Probabil motivul pentru care yoga este atât de populară la nivel internațional este unul de care toți avem nevoie în viața noastră – reducerea nivelului de stres. Unele metode yoga folosesc tehnici dedicate în mod exclusiv meditației, pentru a-ți concentra gândurile asupra respirației. Denumită „conversația minții', această tehnică reduce stresul și creează o stare de relaxare.
Pe lângă faptul că efectul yoga este vizibil atât în obiceiurile noastre, cât și în rutina zilnică, practicarea acesteia încetinește sistemul nervos, provocând o stabilitate emoțională crescută – un echilibru necesar la locul de muncă.
În afară de valorile spirituale, mediația oferită de exercițiile yoga îți poate spori încrederea în propria persoană. Eliberarea tensiunii din mintea ta provoacă acest sentiment, întrucât anxietatea dispare iar tu te simți încrezătoare în aspectul tău fizic. În lipsa oricărei forme de stres, stabilești o conexiune interioară cu tine însăți.
Îmbunătățirea propriilor abilități și atuuri ajută în mod gradual la depășirea obstacolelor de la birou și îți oferă oportunitatea de a te dezvolta pe plan profesional.
Probabil unul dintre lucrurile care ne deranjează cel mai mult la birou sunt zgomotele ce persistă în mod enervant. Însă, odată cu integrarea unei rutine yoga în viața ta, vei putea să-ți iei adio de la colega de birou care tastează deosebit de zgomotos și sunetul iritant al notificării ce te anunță că ai un e-mail nou.
Exercițiile yoga te obligă să-ți găsești liniștea interioară prin introspecție, așadar permițându-ți să creezi sentimente pozitive și de bunăstare în orice conjunctură.
Indiferent de domeniul în care activezi din punct de vedere profesional, creativitatea este esențială pentru a elabora soluții eficiente pentru problemele cu care te confrunți. Încurajarea fluxului creativ și crearea de perspective noi sunt două dintre beneficiile cheie pe care yoga le poate aduce în viața ta.
Practicarea acestor exerciții îmbunătățește memoria și atenția, precum și modul în care înveți. Cum? Yoga vă permite să vă concentrați mai bine, fără să fiți distrase, astfel permițând fluxul ideilor noi să-și facă loc în mintea voastră.
Ca efectele să fie resimțite, yoga trebuie să depășească statutul de un simplu exercițiu fizic și să devină un angajament. Cu alte cuvinte, trebuie să rezervi jumătate de oră în fiecare zi, sau o dată la două zile pentru yoga – astfel încât să te bucuri de beneficiile acesteia atât la nivel fizic, cât și spiritual.
Această filozofie se extinde dincolo de simplul exercițiu – puteți aplica autodisciplina de la yoga în viața profesională. Conștientizarea de sine, alegerile potrivite și concentrarea asupra sarcinilor sunt doar câteva exemple de cum exercițiile yoga îți fac viața de birou mai ușoară.
Conștientizarea și recunoașterea limitelor este esențială pe orice plan al vieții, nu doar cel profesional – nimeni nu își dorește să accepte un proiect de la job și să realizeze (prea târziu) că nu îl poate duce la bun sfârșit. La fel este și la yoga – poate nu poți executa din prima poziția ciorii, dar este în regulă.
Yoga înseamnă să progresezi gradual și în mod natural, ceea ce implică acceptarea limitelor, precum și a presupuselor defecte. Practicarea acestor exerciții ne reamintește că nu putem să fim întotdeauna pe primul loc, dar grija de sine este o prioritate.
Deseori afirmăm că nu suntem suficient de flexibili pentru a face yoga – adevărul este că nu contează cât de dezvoltați sunt mușchii, pentru că exercițiile îi vor antrena. Mai mult, yoga întinde și alte țesuturi moi din corp, cum ar fi ligamentele și tendoanele, facilitând o deplasare mai liberă.
Cu toate că stresul și haosul de la birou ne acaparează deseori (li se întâmplă și celor mai buni), yoga ne poate ajuta să ne redobândim echilibrul și să ne concentrăm pe respirație.
Probabil ești deja familiarizată cu „este vorba despre călătorie, nu despre destinație', dar este o afirmație adevărată. În viața profesională, micile victorii sunt cele care ne motivează și ne dau încredere în noi pentru a merge mai departe – însă, din cauză că ne concentrăm exclusiv pe țelul principal, pierdem aceste mici câștiguri din vedere.
Când ești un novice în lumea yoga, unele poziții par imposibil de realizat, dar, odată ce lucrați în mod riguros și sistematic pentru a le executa, cea mai mică realizare vă reamintește că perseverența este esențială în toate obiectivele.
Uneori, ne simțim copleșiți de sarcinile ce trebuie îndeplinite la serviciu și mormanele de hârtie ce zac pe birou – în același mod în care ne simțim copleșiți de o clasă yoga pentru experimentați. A te simți confortabil într-un context inconfortabil este o abilitate fantastică, întrucât simți că poți învinge în orice situație.
Pentru a deveni priceput la exercițiile yoga este nevoie de două elemente cheie – timp și efort. Integrarea exercițiilor yoga în viața ta necesită gestionarea timpului și atenție – abilități pe care le poți transfera în planul profesional.
Locul de muncă bombardat de e-mail-uri și orașul plin de zgomot pot să ne orbească uneori – și în urma acestora, uităm să vedem partea plină a paharului. Prin tehnica relaxării, yoga îți oferă o viziune mai amplă asupra fericirii. Cu alte cuvinte, te ajută să pleci de la birou fără stres sau sentimente negative.
Text: Ioana Oblu
Foto: Shutterstock