Cum știi dacă organismul tău produce prea mult estrogen? Citește mai departe!

Când nivelul de estrogen și cel de testosteron din corp nu sunt perfect sincronizate putem experimenta diferite probleme. Cum știi dacă organismul tău produce prea mult estrogen? Îți dăm noi câteva indicii.

Cum știi dacă organismul tău produce prea mult estrogen? Citește mai departe!

Estrogenul este un hormon reproductiv foarte important care menține un echilibru între ciclul menstrual și momentul in care decidem să rămânem însărcinate. Hormonii din corpul nostru ar trebui să fie mereu într-un echilibru perfect, din acest motiv prea mult estrogen poate fi dăunător.

Când acest echilibru există corpul nostru funcționează cum trebuie, însă când intervine un dezechilibru, începem să avem diferite probleme. Estrogenul este în mare parte produs de ovare, însă acesta poate fi produs și de celulele de grăsime sau de glandele endocrine. De asemenea, nivelul de estrogen din corp poate crește dacă iei diferite medicamente, consumi alcool în exces sau dacă suferi de obezitate sau diabet.

Deși estrogenul este cunoscut ca hormonul feminin, iar testosteronul ca cel masculin și bărbații și femeile au în corpul lor ambii hormoni, diferența intervine în cantitatea de hormoni care se regăsesc la ambele sexe, bărbații având mai mult testosteron, iar femeile mai mult estrogen.

Sunt diferite perioade în care pot interveni aceste dezechilibre, de la pubertate la sarcină sau menopauză.

Iată 13 din semnele pe care corpul nostru le emite atunci când avem prea mult estrogen:

1. Surplusul de greutate

Unul dintre principalele simptome că avem prea mult estrogen în corp este faptul că ne îngrășăm brusc, mai ales în zona șoldurilor. Putem avea de asemenea o senzație de balonare sau dificultăți în a scăpa de kilogramele în plus în această perioadă.

2. Mâinile sau picioarele reci

Un alt semn cauzat de excesul de estrogen este circulația sanguină deficitară, care se poate traduce prin palme sau tălpi reci. Când observăm o astfel de stare ar trebui să fim mai atente la cum ne îmbrăcăm și să evităm să ne expunem foarte mult la frig.

3. Menstruația neregulată

Atât excesul de estrogen cât și lipsa lui pot determină un ciclu menstrual neregulat. Dacă perioada de menstruație este mai lungă decât de obicei sau mai abundentă, ar fi bine să consultăm un medic specialist deoarece aceste lucruri pot cauza anemie sau pierderea fierului din organism.

4. Durerile la nivelul sânilor

Sânii noștri sunt foarte sensibili la schimbările hormonale. Dacă experimentăm dureri la nivelul sânilor, acesta este un semn în plus al excesului de estrogen din corp.

5. Libidoul scăzut

Dorința sexuală inhibată este un alt semn al unei probleme legate de nivelul ridicat de estrogen. O persoană care are o astfel de problemă rareori inițiază sau răspunde dorinței sexuale a partenerului de viață.

6. Sindromul premenstrual

Acest sindrom afectează aproximativ 85% din femeile aflate la menstruație. Poate cauza schimbări de comportament, de atitudine sau chiar o stare fizică slăbită.

7. Durerile de cap

De asemenea, din cauza unui nivel de estrogen ridicat poți avea dureri de cap care îți pot afecta activitatea zilnică. După perioada de mentruație nivelul de estrogen poate crește în mod anormal și îți poate afecta starea de sănătate.

8. Insomnia

În perioade de dezechilibru hormonal, lipsa somnului este unul din semnele excesului de estrogen. Pe de altă parte, progesteronul este hormonul care te ajută să te relaxezi și să depășești o astfel de perioadă.

9. Oboseala

În mod evident dacă nu putem dormi suntem extrem de obosite și nu ne mai putem concentra asupra activităților cotidiene. În aceste momente trebuie să facem tot posibilul să acordăm mai multă atenție lucrurilor pe care le avem de făcut, astfel evităm să avem o performanță scăzută la serviciu și nu numai.

10. Schimbările de comportament

Cu sigurantă tuturor ni s-a întâmplat să avem schimbări de comportament mai ales în perioada menstruației. În acele momente putem avem atacuri de panică, stări de anxietate sau depresie. Nivelul ridicat de estrogen poate cauza chiar un mix între stări de anxietate și depresie în același timp.

11. Căderea părului

Un nivel de estrogen ridicat și un nivel scăzut al progesteronului pot cauza subțierea firului de păr, iar acest lucru determină căderea excesivă a părului în perioadele în care avem un dezechilibru hormonal.

12. Problemele de memorie

Până nu demult se cunoștea faptul că nivelul scăzut de estrogen poate cauza Alzeihmer, însă de curând cercetătorii au aflat faptul că și un nivel ridicat de estrogen poate determina probleme de memorie și dificultatea de a ne aminti diverse lucruri.

13. Migrenele, un semn că organismul tău produce prea mult estrogen

Durerile de cap pot apărea mai ales în perioada menstruației în care excesul de estrogen din organism își spune cuvântul. Cauza, intensitatea sau durata unei migrene poate varia în funcție de tipul de migrenă. În aceste momente orice ne poate deranja și cauza un disconfort, de la un zgomot mai puternic la o lumina aprinsă.

Este cu adevărat o problemă dacă organismul nostru produce prea mult estrogen?

Unii ar spune că nu, însă cu siguranță acest lucru reprezintă o problemă, deoarece poate cauza diferite tipuri de cancer, depresie sau boli ale sistemului circulator.

Dacă realizăm că avem unul sau mai multe din simptomele menționate anterior este momentul să mergem la medic pentru un consult mai amănunțit. Astfel, diferite teste pot determina exact nivelul de estrogen din organism.

Citește și:
5 metode prin care să ții afecțiunile tiroidiene departe de tine

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet