Cum îți dai seama dacă durerea musculară pe care o resimți este provocată de o activitate fizică intensă și nu de infecția cu coronavirus? Specialiștii ne lămuresc și ne spun când ar trebui să luăm măsuri.
Inițial, lista oferită de Centers for Disease Control and Prevention cuprindea doar trei simptome principale provocate de infecția cu coronavirus: febră, tuse și dificultăți respiratorii. Însă, recent, agenția a adăugat încă alte șase simptome acestei liste: frisoane, tremur cauzat de o senzație de frig, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât și pierderea gustului sau a mirosului.
Cum noul coronavirus este un virus respirator, durerea musculară poate părea la o primă vedere un simptom neobișnuit. De aceea, medicii ne explică amănunțit cât de des apare și când ar trebui să ne îngrijorăm.
În luna februarie, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un studiu realizat pe aproximativ 56.000 de pacienți bolnavi de Covid-19 din China, în urma căruia erau prezentate principalele simptome pe care aceștia le prezentau. Aproximativ 15% dintre cei testați au declarat că s-au confruntat cu dureri musculare. Ce-i drept, un procentaj destul de mic comparativ cu cei care au experimentat febră ( 87,9%) sau tuse (67.7%). Însă, suficient de mare încât să ne facă să îl luăm în considerare.
Într-un interviu acordat site-ului Prevention, Amesh A. Adalja, expert în boli infecțioase, spune că nu e lucru neobișnuit, fiindcă „multe infecții virale pot cauza dureri musculare'. Asta se întâmplă fiindcă organismul luptă împotriva virusului, declanșând un răspuns inflamator, ce poate culmina cu dureri musculare.
Spre deosebire de durerea musculară declanșată de activitățile fizice, care durează câteva ore sau zile, cea provocată de infecția cu coronavirus este resimțită de organism chiar și două săptămâni. Deși mulți pacienți au declarat că simțeau starea de disconfort în întregul corp, unii medici afirmă că aceasta se poate concentra de multe ori doar în zona lombară.
Însă, dacă acesta este singurul simptom pe care îl ai, nu trebuie să te îngrijorezi. Poate fi o reacție normală a organismului la stres sau la o activitate fizică intensă. În schimb, dacă durerea musculară este însoțită de febră, tuse sau dificultăți respiratorii, specialiștii recomandă să îți contactezi medicul.
Foto: Shutterstock