Unele persoane care au fost până acum depistate pozitiv cu coronavirus au avut simptome moderate, pe care le-au putut trata acasă. Chiar dacă aproximativ 80% dintre cazuri sunt ușoare, această infecție se poate agrava.
„Chiar dacă oamenii se simt relativ bine, ei tot pot răspândi virusul, ceea ce reprezintă un adevărat pericol', spune doctorul Robert Murphy, specialist în boli infecțioase la Northwestern University și expert în sănătate publică.
Morrison, o femeie în vârstă de 37 de ani, care s-a simțit rău începând cu data de 2 martie, a avut simptome specifice coronavirusului, precum tuse, oboseală și febră. Starea ei de sănătate s-a înrăutățit, iar ulterior a făcut un test pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv. Ea s-a autoizolat, iar timp de 12 zile s-a simțit lipsită de energie.
Elizabeth Scheinder, în vârstă de 37 de ani, a fost la o petrecere la sfârșitul lunii februarie. După câteva zile, s-a simțit tot mai rău și a început să aibă febră. „Febra a fost destul de mare, am fost surprinsă de asta', a spus Elizabeth. Ea a luat câteva medicamente, însă a doua zi febra a revenit. Ea a aflat că și alte persoane care au fost la petrecere s-au infectat cu coronavirus, așa că și-a făcut și ea testul, care a ieșit pozitiv. La o săptămână după ce au primit rezultate, majoritatea dintre cei testați pozitiv s-au recuperat. „Pe o scară de la 1 la 10, aș evalua boala undeva la 6,5. A durat 11 zile și eram atât de obosită, încât voiam să dorm tot timpul.'
Asemenea celor două cazuri, majoritatea au simptome ușoare, în timp ce unii sunt asimptomatici. Cu toate astea, ei pot transmite virusul extrem de ușor. Dacă ești tânăr, sănătos și nu suferi și de alte afecțiuni, cel mai probabil te vei încadra în majoritatea cazurilor care prezintă simptome ușoare și se pot trata singuri. Dar, există și persoane care pot avea simptome mai grave.
„Virusul se poate răspândi cu o mai mare ușurință față de alte infecții respiratorii. Trebuie să ne obișnuim cu distanțarea socială deoarece este cel mai bun mod pentru a preveni răspândirea virusului', conform lui Murphy.
Citește și:
Te poți reinfecta după ce te-ai vindecat de Covid-19?
Foto: Arhiva Revistei ELLE