Pentru ca ni s-a intamplat tuturor sa ne pomenim cu o criza de sughitat in cele mai nepotrivite momente (interviuri la job, intalniri romantice, piese de teatru jucate intr-o liniste monumentala: exact, le-am trait pe toate) te invatam ce trebuie sa faci ca sa scapi de sughit. Garantat!
Mai intai de toate: ce este sughitul?
Medicii definesc sughitul ca o contractie involuntara a diafragmei (muschi ce separa toracele de abdomen, care joaca un rol important in respiratie), urmata de inchiderea brusca a corzilor vocale, producand un sunet caracteristic. Asa cum am experimentat de atatea ori de-a lungul vietii, sughitul dureaza in general doar cateva minute dar exista si unele forme rare (denumite sughit persistent si refractar) care au o durata mai mare, de peste 48 de ore, si care sunt consecinte ale unor boli cunoscute de pacient.
Cand trebuie sa te ingrijorezi? Daca sughitul dureaza mai mult de doua zile sau se asociaza cu durere abdominala, febra, varsaturi sau tuse cu sange, atunci e recomandat sa consulti de urgenta medicul.
De ce apare?
De cele mai multe ori sughitul apare dupa ce am mancat ceva prea repede, inghitind concomitent o cantitate mai mare de aer. Alteori, excesele alimentare si consumul unor cantitati mari de alcool sau bauturi carbogazoase (care provoaca iritatia diafragmului) sunt cele responsabile pentru aparitia sughitului.
De asemenea, episoadele de sughit pot sa apara odata cu schimbarea brusca a temperaturii din camera sau atunci cand consumi alternativ o bautura rece si imediat una calda (sau invers). Fumatul excesiv, anxietatea si stresul sunt si ele vinovate pentru aparitia sughitului.
Cum scapi de sughit?
„Bea repede un pahar cu apa sau „tine-ti respiratia o scurta perioada de timp: acestea sunt cele mai obisnuite trucuri care te ajuta sa scapi de sughit. Atunci cand cele doua metode batranesti nu dau rezultate poti apela la aceste variante (pe unele dintre ele le-am testat chiar si noi!
1. Pune o lingurita de zahar sau miere sub limba si inghite treptat.
2. Respira intr-o punga de hartie.
3. Fa gargara cu apa rece.
4. Relaxeaza-te! Intinde-te, cu capul intr-o parte si cu mainile pe langa corp si respira adanc pentru cateva minute
5. Bea suc de lamaie sau otet de mere. Sau mananca un alt aliment acru (castraveciori murati, de exemplu).
6. Trage genunghii la piept sau apleaca-te in fata pentru a comprima pieptul.
7. Baga-ti degetele in urechi pentru 20-30 de secunde sau preseaza zona moale din spatele urechilor.
8. Aplica presiune (cat poti de tare) apasand cu degetul mare mijlocul palmei mainii opuse.
Foto: Imaxtree